Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
Troja anmeldelse! Propaganda var på før-premiere!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon


Her har du en av de aller første anmeldelsene av denne storfilmen! Journalister streiker i fleng, men vi jobber videre! Her har dere en detaljert anmeldelse av Troja.Dette var en vanskelig film å anmelde. Basert på historien om Troja fra Iliaden og Odysseen, men jekket ned et par mytologiske hakk, fortoner den seg som mer menneskelig enn man kunne ha forventet av historien om Achilles den usårbare, Odyssevs som drepte kyklopen, Helene som var den vakreste skapningen i historien osv. Ikke det at filmen ikke er umåtelig grandios, for det er den, men gudenes konflikter som ligger i bakgrunnen i Iliaden blir ikke nevnt. Det finnes ikke noe hekseri eller direkte overnaturlige krefter. Mange av hovedpersonene er jo direkte sønner og døtre av guder, ifølge mytologien; Helen, for eksempel, skulle ha vært datteren til sjefen selv Zevs. For min del synes jeg det var et riktig valg av filmskaperne å gjøre det hele menneskelig.


Brad Pitt tolker den etisk forvirrede og antiautoritære grekeren Achilles ganske bra. Rollen kan minne veldig om karakteren Tristan fra ”Legends of the Fall”, for de som har sett den. Achilles innehar enorm og ustyrlig lidenskap, og akkurat dette trekket ved figuren bringer Pitt frem veldig bra. Han er mer pumpa enn vi har sett ham noen gang, mer enn i ”Fight Club” til og med, og ser faktisk ut som han kan banke opp de fleste. Heldigvis klarer han å få deg til å tro på den ekstreme Achilles på en måte som hjelper deg å ta resten av denne nesten latterlige episke filmen alvorlig. Men Oscarmateriale er det ikke akkurat.

Eric Bana som Hector, Troja’s eldste prins, er bedre. Jeg synes han gjør en absolutt ærlig og upretensiøs opptreden, en av de beste i filmen sammen med den gamle slageren Peter O’Toole (Som Hector’s far og Troja’s konge Priam). Legolas, unnskyld, Orlando Bloom, er i mine øyne en litt kjedelig og uinspirert Paris. Paris er Hector’s yngre bror, og hans kompromissløse kjærlighet til Helen starter hele krigen. Bloom glimter til her og der, men er ellers rimelig anonym. Det samme gjelder for Helen, spilt av den tyske modellen Diane Kruger. Det er nok ikke bare hennes skyld, noe av vanæren må gå til regissøren og manus. Men uansett: Helen er direkte platt og treig. Dette er for meg en av de største svakhetene ved filmen, siden Helen’s rolle i historien blekner helt på lerretet i forhold til hva man kunne forventet seg fra historiens originale form.

Sean Bean, som spilte Boromir i Ringenes Herre, gjør en bra og passe slu Odyssevs. Brian Cox (skurken fra X-Men 2) spiller en kanskje litt overdrevet megalomanisk Agamemnon, konge av konger i Hellas, og gjør det greit. Til slut bør nevnes Rose Byrne som Briseis, den viktigste kvinnelige rollen, og hun er heldigvis god.

Vi får prise oss lykkelige at en Europeer, Wolfgang Peterson (som lagde bla. Das Boot), regisserer filmen. Den er nemlig mye mindre klissete og forutsigbar, mindre Hollywood, enn man kunne ha fryktet. Selvfølgelig, kjenner du Iliaden kommer det ikke så mange overraskelser (selv om det er gjort et par store forandringer), men gjør du det ikke venter det en virkelig neglebiter av en film, som når du først lar deg rive med er ganske overveldende og sterk. Lengden på bortimot 3 timer er akkurat riktig.

Kampscenene er som en blanding av ”The Gladiator” og ”Ringenes Herre”, og som mye annet i denne filmen ganske bra men ikke veldig imponerende. Ett unntak er kampen mellom Hector og Achilles, den er heldigvis av ypperste klasse.

Totalinntrykket var overraskende bra. Jeg må innrømme at jeg forventet en skikkelig flopp, er oversentimental glorifisert suppe, men vi fikk i stedet et solid episk krigsdrama. Mange kyniske og trendy synsere kommer vel til å syte over filmen som banal og altfor Hollywood, akkurat som jeg faktisk forventet å syte. Dette fordi den tar ting som ære, nasjonalisme og kjærlighet så blodig og tilsynelatende overdrevet alvorlig. Og fordi tolkningene av disse ideene kan fortone seg som forenklede og grunne sett med moderne øyne. Men for meg så blir det en idiotisk kritikk, det blir som å si at fotball handler for mye om å sparke ball, eller at en hamburger er uendelig mye ”dårligere” enn hummer. Dette er Iliaden, for svingende, et 3000 år gammelt helteepos/tragedie, ikke moderne wannabe-Nietzscheansk-eksistensiell samfunskritikk. Det SKAL være i det melodramatiske grenseland. Det må man jo skjønne. Ikke hør på de som bruker dette som skyts mot denne filmen, de er barnslige filmsnobber og kvasi-intellektuelle. Dette er god underholdning, en bunnsolid versjon av en av tidenes mest dramatiske historier.

Filmen får terningkast 4,9 av oss i redaksjonen. Med en smule bedre opptreden fra Helen og Paris ville vi ha gitt 5.

Se den på Colosseum 1 hvis du kan, dette er en typisk THX/Storskjerm film.Kommentarer fra brukere

skifilm.no 29/11/2005 - 11:06

Lønaste filmen jg har sett!!! Dritt dårlig!

en eller annen (johanne) 27/03/2005 - 17:23

orli og brad er hotte

Nechranium 28/02/2005 - 12:40

filmen var ikkje god i det heile tatt den manglet alt som kom fra den mytologiske framstillinga

srm 18/01/2005 - 19:50

Gutt16: Den blir nok sammenliknet en del med Gladiator. Og da legger man lista høyt.

gutt16 18/01/2005 - 17:37

bra film, hvorfor er det så mange filmanalytikere som sier så mye negativt om filmen?

trine 19/11/2004 - 22:43

Troja er bare dri fet assa, spessi med orlando bloom. det ble hot det!

ann jee 15/11/2004 - 21:17

brad pitt er bare helt deilig i troja.. ingen er bedre enn han!!! er seff en 'er!!:D

mia 15/08/2004 - 21:07

troja e bare bæst!me brad pitt og orlando bloom....så må vi ikke glemme eric banana da.....!en soleklar sekser!

Marthe 27/05/2004 - 17:43

Enig, så enig.
Bra forklart.

meg 19/05/2004 - 13:39

filmen va kjempebra! å ikke minst, brad pitt va UTROLIG

rayjockey ... er medlem av Propaganda 18/05/2004 - 09:18

En meget bra film..kunne tenke meg å se den igjen.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish