Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
Spiderman 2 anmeldt! Terningkast 3
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Det var bra liv på førpremieren til Spiderman 2 i går. Oslo kinematografer har blitt flinke til å gjøre litt ut av de nye filmene, og i går var det tv2’s filmguru Brita Møystad Engseth som stod for introduksjonen av filmen. Hun var også særdeles positiv til filmen, selv om hun bedyret ”at hun ikke hadde fått penger for å si det”. Etter å ha sett filmen er jeg ikke sikker på om jeg tror henne…
Peter Parker sliter med å forene sin tilværelse som helt med det livet han ønsker seg, som vitenskapsmann og mann til Mary Jane. Ansvarsfølelse og oppofrelse for det felles gode er helterollens kjerne. Og det felles gode her er å unngå at New York går under i en kjernefysisk katastrofe. So far so good.

Før jeg begynner å klage, la meg bare si: Selvfølgelig er denne filmen god underholdning. Selvfølgelig er det bra med action, i form av vevslenging og spiderman’s diverse stunts. Doctor Octopus (Alfred Molina) er perfekt, faktisk en mye mer imponerende karakter en han noen gang var i tegneserien, iallfall i hans fysiske fremtoning. Men filmen har mange mangler. Det mest overhengende er at det er tematisk og narrativt sett akkurat samme filmen som eneren.


Jeg kan ikke gå i detalj uten å ødelegge filmen, men noen generelle trekk kan legges frem: Doctor Octopus er minst 90% identisk med ”The Green Goblin” i motivasjon og bakgrunn. Forholdet mellom Spiderman og Doc Ock er akkurat det samme som mellom Spidey og the Goblin. Dynamikken og de praktiske problemene mellom Mary Jane (Kirsten Dunst) og Peter Parker er helt like, i detalj. Og sånn kan jeg fortsette.

Skuespillermessig er det gjennomsnittlig. Tobey Maguire gjør en bra, om noe overdrevet nerdete, Peter Parker. Noen ganger somler han sånn med å få ut ordene at man får lyst til å strekke seg ned i halsen hans å trekke dem ut, men det er tydeligvis sånn regissøren Sam Raimi ser for seg Parker. Kontrasten mellom den nerdete Parker og den munrappe, frekke Spiderman mangler det trøkket og klarheten som det hadde i serien, uten at vi her kan laste Maguire heller. Noen gnistrende prestasjon er det ikke, men det skal litt til å få gjort sårlig mye mer med denne rollen.

Kirsten Dunst gjør en til tider litt innesluttet Mary Jane, det kan se ut som hun holder litt igjen. Kanskje er hun litt utilpass med rollens melodrama, eller det at Mary Jane ikke akkurat er noe feministikon der hun dilter rundt i offerrollen. Men ståkarakter også her.

Men kjemien mellom de to? Omtrent like erotisk som en burka i mørket.

Alfred Molina er solid, både som Otto Octavius og Doc Ock. Faktisk ganske skremmende og creepy. Og troverdig, i den grad det ordet kan brukes til å beskrive en Marvel supervillain. J.T. Simmons spiller igjen en PERFEKT Jonah Jameson, Parker’s sjef og Spiderman-hater nummer en. Jeg blir like overasket hver gang jeg ser han, det skulle ikke hvert mulig å være så lik en tegneseriefigur. Rosemary Harris er en usannsynelig sympatisk Aunt May, og James Franco gjør jobben sin som Harry Osborn.

Bruce Cambell fra Evil Dead serien gjør en liten men morsom cameo rolle som dørvakt på teateret til Mary Jane.

Sam Raimi gjør en overaskende kjedelig jobb med kameraet. Jeg syns det mangler intensitet og originalitet i kameravinkler og sceneoppbygging. Det formidler budskapet i scenene i stedet for å forsterke dem. Det mangler rett og slett litt trøkk. Spesial effektene er alt fra fantastiske (f. eks Doc Ocks armer), til hakkete og stive animasjoner av vår rødkledde helt. Men det er ikke bedre enn eneren, og det er jo litt merkverdig ettersom det har gått to år, og de to årene har sett to Matrix og to Ringenes herre filmer, som har satt nye standarder for hva som er bra effects.

Den overdrevet sentimentale fortellerstilen tilgies på det grunnlag at det er tro til Stan Lee’s originale verk. Men valget av en repetisjon av forgjengerens klisjébruk irriterer. Ikke det at filmen ikke skulle være full av klisjeer - det ville ikke vært Spiderman uten dem. Jeg skulle bare ønske at de hadde dratt frem noen andre klisjeer en de vi så sist.

Terningkast: 3


Filmen har premiere fredag 08/07.Kommentarer fra brukere

Trude 05/06/2007 - 09:29

Kan dokker ikke heller skriv litt mer om Peter Marker.

ali 08/06/2005 - 21:48

spider man er dårlig. terningkast 1. han hjalp meg ikke ikkesant, han er ikke spa

sau 19/04/2005 - 19:41

det var en gang en sau...... nå er det ikke noe sau lenger

sven 19/04/2005 - 19:39

har noen sett ringenes herre... å nei....... jeg må løpe.............................................

hmmm 11/04/2005 - 08:47

Terningkast 3 passer meget bra for denne filmen. Dårlig og kjedelig film.

Alf-Peter 06/04/2005 - 13:32

jeg synes spiderman 2 hvar en kjempe bra film.
Også gir jeg den 6 terningkast

thomas williams 01/04/2005 - 17:46

har ikke sett den ennå men den høres kul ut men litt skummel hahaha hilsen Thomas

kozzy 13/02/2005 - 13:39

Ikke ert spiderman!! Han ruler, og det gjør begge filmene og!!
Slutt å krangle, folk har forskjellig smak. og til anmelderen: SKJERP DEG, eller få deg ny jobb.

spiderman 19/01/2005 - 20:41

den var veldig bra for faen

Kirsten*Dunst*Fan16 28/12/2004 - 00:58

Hva er det med anmelderen?? Hvorfor har han jobben som filmanmelder?? Han burde få sparken!! Hva hadde han forventa'a?!?! Spider-man 2 er verdens beste film!!! Og Kirsten Dunst gjør den innsatsen!! Den filmen var bedre enn jeg forventa!! Hvis man ikke syns den var i det minste bra, så er man rett og slett kjedelig selv!! Når jeg gikk ut av salen og ut i oslogata (saga) så fikk jeg en liten sånn superhelt-spire i meg!! Jeg fikk lixzm lyst til å slenge meg fra bygning til bygning...!! Jaja...det er det jeg har å si!! Men hvertfall jeg syns den var dritbra!! Jeg gir enern en 5 og toern en 6!! retten og sletten!!!
CU

Mia 05/12/2004 - 22:30

Hei tuller dere eller? Den var jo driiitbra, da. Jeg syns dere som sa negativt om denne filmen er forferdelig kresne altså! Hva hadde dere egentlig forventa? Hva kunne blitt bedre? Jeg gir ener`n 5 og toer`n 5!!

Sjow 23/11/2004 - 18:05

Hehe!
Du, hva var det du sa om skrivefeil?!!!

Dustete anmelder 23/11/2004 - 18:03

Jeg syns anmelderen er en meget årlig annmelder som ikke vet hva han snakker om. Han er bare den verste skeptikeren jeg har hørt om!! Samtidig har han skrivefeil i annenhver setning!!! SKJERP DEG!!!!! Spiderman 2 er en bra film"!

djmaggi ... er medlem av Propaganda 20/10/2004 - 13:18

Spiderman 2 var bra. Enern var ikke like bra.
Spiderman 1 4/6
Spiderman 2 5/6

Andy 17/09/2004 - 18:42

jo9 det er noe som heter elendig filmsmak. Bare du som ikke vet hva det er så håper du at noen svarer deg på er vel ikke noe som heter elendig film smak?

jo9 04/09/2004 - 00:16

"sss..." er vel ikke noe som heter elendig film smak?

Veronica 11/08/2004 - 18:29

Hello Folks..!Spiderman 2 er jo driit bra..
Jeg har aldri sett en så bra film..Og den er mer spennende enn nr. 1..Jeg ville gitt den en sterk 5..men men..det er min smak....

Sss.... 24/07/2004 - 01:40

Haha! ...Spider-man 2 var genial. Seriøst, dette er helt på trynet av en anmeldelse. Hmm.. kan være det er fordi jeg ikke klarer å ta en anmelder med så mange skrivefeil seriøst. Nei. Det var en god film. Alt annet snakk er ugyldig!=D

spider 23/07/2004 - 23:15

Ganske grei film..men det var litt mer spenning i 1ern.skal ihvertfall ha den når den kommer på DVD.

KoolER 21/07/2004 - 01:25

Helt enig... Denne oppfølgeren var oppskrytt... Har aldri kjedet meg så fælt under en forestilling... Karakter 1/6

streit ... er medlem av Propaganda 03/07/2004 - 22:44

fuck

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish