Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
Tjene penger på å knipse bilder?
Av Svenn Richard Mathisen Utskriftsvennlig versjon

Internett åpner for stadig nye forretningsmuligheter. Flere nettsteder tilbyr nå å formidle bildene du knipser til nettsteder, magasiner og andre som treger flotte fotos. Du vil motta provisjon (det vil si deler av inntekten fra salget), men er dette noe du burde begynne med? Hva må til og hvem gjør egentlig jobben? Vi ser på saken.

Flott konsept for deg som trenger bilder
Et foto fra tradisjonelle leverandører av fotografier, for eksempel Scanpix, koster fort 500 kr til bruk på web. På iStockPhoto koster bilder bare 6 kr! Da sier det seg selv at det er lønnsomt, tatt i betraktning at artiklene tross alt ser mye bedre ut med et flott foto.


Fint foto kjøpt på iStockPhoto.com
Slik fungerer det
Du (som er fotograf) tar bilder av hendelser, gjenstander og steder gjerne innenfor forskjellige temaer du tror andre vil ha bruk for til å illustrere sine tekster med. Deretter finner du deg et nettsted som tilbyr å selge dine fotos for deg, for eksempel iStockPhoto.com.

Deretter lager du deg en brukerkonto på nettstedet med opplysninger om hvem du er, hvor du kommer fra, adresse osv.

Så laster du opp de fotos du ønsker sammen med stikkord og en del annet som beskriver bildene. Dette for at andre skal kunne finne dem igjen ved søk. Selve salget og prosessen rundt tar nettstedet seg av.

Hva kan den som kjøper dine fotos bruke dem til?
Kort sagt; nesten alt. De kan benytte det som illustrasjon til artikler på nett, på papir, på reklameplakater og så videre så lang tid de selv måtte ønske. Skal bildet benyttes til flere formål, for eksempel vises på et nettsted samtidig som det trykkes på en reklameplakat, må bildet kjøpes to ganger. Alle former for videresalg er også ikke mulig for kjøper; da må det inngås en ekstra avtale som vi ikke tar for oss her.

Begrenser opplastning til iStockPhoto dine egne rettigheter til bildet?
Etter hva vi kan se, eier du fortsatt bildet selv og du kan fortsatt selge det til andre selv om du har lastet det opp på iStockPhoto.com. Avtalen dere i mellom er med andre ord ikke-eksklusiv.

Hva kan du forvente av inntekt?
De aller fleste kan forvente å tjene lite eller ingenting. Et bilde av minste størrelse (566x848 pixler, perfekt for web) koster en dollar (ca 6 kr) stykket for kjøper. Det samme bildet koster 5 dollar (ca 30 kr) i stor størrelse (2304 x 3456 pixler, perfekt for papirmagasiner).

Av disse beløpene går bare 20 % til deg (det vil si henholdsvis 1,20 kr og 6 kr i eksemplene våre over). Det sier seg selv at det ikke blir rare summen! Men hvis du synes det er gøy, og du uansett hadde tatt bildene av ren entusiasme, så hvorfor ikke? Dessuten er det gøy å se at bildene faktisk blir benyttet.

The big one
Det sier seg selv, men hvis du klarer å ta et bilde virkelig mange liker og dermed kjøper, blir det selvsagt penger av det til slutt. De mest populære bildene har blitt solgt flere tusen ganger, og da stiller regnestykket seg annerledes.

Kun for de spesielt interesserte
Det er ikke hvem som helst som vil klare å ta gode nok fotos. For det første må du ha et ganske OK kamera for å tilfredsstille de kvalitetskrav iStockPhoto setter. Deretter forbeholder de seg retten til å avslå bilder de mener er av dårlig kvalitet (fokus, lysforhold, støy, kompresjonsskader, for mye bruk av filter med mer). Ved å titte litt på de bildene som allerede ligger i databasen, får du en feeling på hvor lista ligger. Noen skal tross alt få lyst til å kjøpe dem, ellers er det liten vits i å ha dem der. :-)

Ødelegger ikke dette for profesjonelle fotografer?
- Vi ser et inntog av amatører som ikke har forstått prismekanismene og ikke skjønner hva som er i deres egen interesse. De graver sin egen grav ved å fremby bilder for bare noen kroner stykket, sier Rørslett, som får medhold av andre etablerte fotografer. - Profesjonell fotograf, Bjørn Rørslett til Aftenposten.no

Slike tjenester gjør det selvsagt vanskeligere for fotografer som ønsker å leve av å ta bilder. Vi skjønner imidlertid ikke at amatørfotografene graver sin egen grav, slik Bjørn Rørslett hevder. Hvilken grav er det de graver? De fotografene som benytter seg av iStockPhoto.com har uansett ikke som mål å leve av det de gjør, så om de graver en grav, er det i hvert fall ikke deres egen. :-)

Vi tror imidlertid at det er plass for både amatørfotografen og den profesjonelle. De profesjonelle må rett og slett konsentrere seg om oppdragene og motivene amatørene ikke har tid til og ta betalt deretter. Vi ønsker derfor disse tjenestene ubetinget velkommen!

Vet du mer om saken enn oss?
Siden vi er et magasin synes vi selvsagt denne saken er kjempeinteressant. Vet du mer om oss (nettsteder som tilbyr fotos, priser, ulemper, fordeler etc), så gi oss en kommentar i feltet nedenfor!

Kilder:
- Aftenposten.no, "Selger bilder til spottpris"
- iStockPhoto.com
- scanstockphoto.com. Samme konsept, norske bakmenn.Kommentarer fra brukere

Frank Mann Pillspjallper 04/01/2008 - 15:33

Jeg også vil leke med en mann!

HobbyFotograf 16/09/2007 - 20:43

Jeg regner meg som en grei fotograf og jeg ville ALDRI ha overlatt til en fremmed aktør å selge mitt bilde for en så lusen pris. Jeg har en flickr konto og har blitt kontaktet om en nettide kunne bruke mitt bilde som illustarsjon. Jeg sa det var helt greit mot at de linket til flickr-siden min. Jeg skal vurdere hvor mitt bilde havner, og er det på noen måte et kommersielt foretak skal jeg tjene mer enn en krone på det!

Jeg oppfordrer alle med stolthet for fotograffaget om å ikke selge sjela si til djevelen og å la kappitalistsvin få betale for bildene dine!

Niklas 24/04/2007 - 14:17

PS. Jeg vil leke med en mann.

WhiteWolf 10/12/2006 - 20:46

Kvaliteten ser overaskende bra ut. Litt rart at ikke flere medier bruker disse byråene fremfor de gamle, dyre...

S 26/10/2006 - 12:41

etter å ha sett på bildene på den siden, ser kvaliteten ut til å være like god som f.eks scanpix

Niklas 01/09/2006 - 14:42

Det slår meg at denne artikkelen må være skrevet av en lekmann også. Jeg håper ikke artikkelforfatteren mottok mer enn kr 6,- for dette heller.

undrande 17/07/2006 - 04:12

Tek ein ikkje ein del av markedet for dei som verkeleg veit kva dei gjer. suspekt med tanke på kvalitet.... kva vil vi ha? kvantitet eller kvalitet?

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish