Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
RasismeSkriv ut Utskrift

Artikkel om rasisme og Ku Klux Klan.

Bokmål - ArtikkelForfatter:Norge har blitt mer og mer flerkulturelt. Og når det er så mange forskjellige type mennesker og religioner i et samfunn, kan det oppstå rasisme.

 

I en lang tid har rasisme vært en del av samfunnet. Selv før Adolf Hitler. Men da Hitler kom til makta i Tyskland på 1930-tallet fikk rasismen stor fremgang. Og på 1950-tallet skulle de mørkhudete i USA forandre på forskjellsbehandlingen mellom det hvite og de mørke. Men hvem blir egentlig utsatt for rasisme? Når det blandes så mye kulturer kan det oppstå fremmedfrykt. Flere enn de som innrømmer det, har en form for fremmedfrykt. Er det en type rasisme?

 

Etter borgerkrigen i USA i 1866, ble de mørkhudete frigjort som slaver. Men likevel var det fortsatt en stor kontrast mellom de mørke og de hvite som førte til rasisme. Martin Luther King jr. og Rosa Parks var to raseopptøyere som sammen kjempet om at hvite og mørke skulle få de samme rettighetene. Og dette oppnådde de i ca. 1937. Men det er fortsatt mye rasisme i USA i dag.

 

Alle kan bli utsatt for rasisme. Men den mest utsatte gruppen er mørkhudete. Da vi for noen år siden leste om drapet på Benjamin Hermansen, ble hele Norge rystet. Å drepe noen på grunnlag av hudfarge er helt feil! Små minoritetsgrupper som samer, aborginere og indianere er også utsatt. Religionssamfunn er også sterkt utsatt. Som jøder, hinduister og den islamske religion. Eller man kan bli utsatt rett og slett fordi man kommer fra et annet land.

 

Mange forklarer dagens rasisme med fremmedfrykt. At noen er redd eller engstelig for en annen kultur eller livsform kan i seg selv ikke kalles rasisme. Men hvis de gjør noe med det, som å utestenge en person eller gruppe fordi de er engstelige for den livsformen den eller de personene lever, blir det rasisme. FN forklarer rasisme med disse ord: ”holdning eller handling som fører til diskriminering eller utelukkelse av en person eller gruppe på grunnlag av rase, etnisk bakgrunn eller hudfarge”.

 

Det finnes mange rasistiske grupper. Den mest kjente gruppa er ”Ku Klux Klan”. De jobber for å få et hvit og kristent samfunn. De hater så å si alle som ikke er som dem, hvite og kristne. Spesielt mørkhudete får smake på Ku Klux Klans hat. En kontrast til rasismegruppe Ku Klux Klan er den antirasistiske gruppe SOS rasisme. De jobber for å utrydde rasisme. De mener at alle mennesker er forskjellige, men ska ikke av den grunn behandles forkjellig.

 

Man ser at rasisme leder ofte til volds aksjoner. Folk som rett og slett blir banket opp på grunnlag av hudfarge. Ku Klux Klan har tilrettelagt flere volds aksjoner bare for å formidle et budskap om at det ikke er godtatt at mennesker som er mørkhudete skal få lov til å leve sammen med oss som er av den ”Ariske rase”.

 

Selv i Norge er det en form for rasisme. Ikke nye tydelig, men tegn etter det. For eksempel folk som kommer fra Enebakk blir ofte kalt bønder, eller folk fra Oslo blir kalt for snobber eller sosser.(utrykk for såkalte pappa gutter og liknende.) Dette er i følge FN rasisme. Men dette er bare et eksempel! Man kan tenke seg at hvis man er rasistiske mot folk fra eget land. Så er det lite håp for fremtiden.

 

Rasisme vi nok aldri ta helt slutt. Selv om det finnes organisasjoner som kjemper den evige kampen mot rasisme, vil det alltid være noen som motarbeider de, som rasismegruppa ”Ku Klux Klan”. Derfor er rasisme en evig kamp.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish