Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
LysmikroskopetSkriv ut Utskrift
Bokmål - RapportForfatter:


Hensikt: Hensikten med forsøket er å bli kjent med lysmikroskopet og å finne ut vår egen hårtykkelse.

 

Utstyr: Vi brukte en pipette, et lysmikroskop, to glassplater, millimeterpapir som var kopiert over på overhead-ark og hårstrå. (se tegning bak på arket)

 

Fremgangsmåte: Vi plugget mikroskopet i stikkontakten og skrudde på bryteren. Deretter la vi en dråpe vann på den ene glassplaten med pipetten. Oppå vanndråpen la vi et eller flere hårstrå. Deretter la vi en litt mindre glassplate på toppen. Så la vi platene med hår og vann mellom inn på mikroskopet. Dreiet vi på revolveren til den korteste linsen stod ned mot hårstråene. Denne linsen forstørrer 60 ganger. Vi grovfokuserte med det store dreiehjulet og fininnstilte med det lille hjulet til vi fikk et helt klart bilde av hårstråene. Deretter dreiet vi på revolveren til neste linse og fikk en 150 gangers forstørrelse. Vi dreiet på revolveren igjen og fikk en 600 gangers forstørrelse. Deretter la vi inn gjennomsiktig millimeterpapir mellom glassplatene og målte tykkelsen på hårene.

 

Observasjon: Vi så hårstråene gjennom mikroskopet. Vi så at ”bildet” ble klarere når vi dreiet på fokuseringshjulene. Håret mitt (som er lyst) var ”uklart gjennomsiktig”, omtrent som champagnebrus. Håret til Jacob var helt svart. Jeg observerte også at det hadde lagt seg et par små luftbobler i vannet. På 60 og 150 gangers forstørrelse fikk jeg klare og fine ”bilder” av håret, men på 600 gangers forstørrelse så jeg ingenting. Da vi målte håret med millimeterark var håret mitt omtrent 0,1 med mer tykt. (se også tegning bak på arket)

 

Konklusjon: Ble hensikten oppfylt? Ja, det mener jeg den ble. Jeg ble godt kjent med hvordan mikroskopet fungerer. Jeg fikk også målt tykkelsen på håret mitt.


annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish