Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Fremtiden i våre henderSkriv ut Utskrift
En tekst om global oppvarming.
Bokmål - ArtikkelForfatter:”Vår generasjon og vår verden står i fare, og det er vårt ansvar å redde den.” Vi har lenge vært klar over at forurensingen som vi mennesker skaper ikke er bra for miljøet, men vi har hittil ikke gjort noe med det. Da den tidligere presidentkandidaten Al Gore kom ut med filmen ”En Ubehagelig Sannhet”, som handlet om den globale oppvarmingen og hva vi mennesker utsetter jordkloden vår for, ble folk klar over at alt dette virkelig er alvor, og at vi må gjøre noe med det, NÅ! I denne teksten skal jeg ta for meg diskusjonen om global oppvarming. Jeg skal si litt om hva man kan gjøre for miljøet, at man kan sortere søppel, gjenvinne papp og papir og ta kollektivtransport i stedet for bil. Jeg skal også snakke om problemene ved fjerning av regnskogen og utslipp av CO2, i tillegg til at jeg også skal si litt om fornybare og ikke fornybare energikilder.

 

Sortering av søppel og gjenvinning av papp og papir.

Noen av tingene vi kan gjøre for miljøet er å sortere søppel og gjenvinne papp og papir. Man sorter plastavfall, papp og papir, restavfall, matavfall, spesialavfall, glass og metallembalasje hver for seg. Papp og papir og mye annet leveres inn til gjenvinning, så det kan resirkuleres. Flasker kan pantes og brukes på nytt, og matavfall kan gjøres om til gjødsel. På den måten kan man bruke mange ting om igjen. Hvis man ikke sorterer søppel, eller bare kaster det overalt, og ikke engang gidder å kaste det i søppelkassen, blir naturen forurenset av det. Derfor er det også viktig at alle kaster søppelet i søppelkassen og ikke i naturen!

 

Kollektivtransport.

I stedet for å kjøre bil, kan man heller ta kollektivtransport, som for eksempel buss eller t-bane. Kjører man bil hver dag til jobben, og det for eksempel er en buss som kjører den samme veien, kan man heller ta bussen, og la bilen stå hjemme. Da sparer man naturen for enda mer unødvendig forurensing. Man kan også ta tog. Det er også ganske miljøvennlig, fordi strømmen som toget blir forsynt med er fra vannkraftverk.

 

Fjerning av regnskogen.

Fjerning av regnskogen er også et stort problem. Regnskogen fungerer jo akkurat som jordas ”lunger”, og når den blir hogd ned blir det vanskeligere for jorda å ”puste”. Hver dag blir det hogd ned enorme mengder av regnskogen, i tillegg til at mye av den også blir brent vekk. Problemet med dette er at veldig mye av oksygenet på jorda kommer fra regnskogen, så hvis vi hugger ned regnskogen, ødelegger vi jo ganske mye for oss selv.

 

Utslipp av CO2.

Rundt om i verden slippes det ut utrolig mye CO2 og andre miljøfientlige gasser fra blant annet forskjellige fabrikker, fra fly og fra biler. Miljøfientlige gasser er gasser som ikke er bra for miljøet og skader det. Økt CO2 i atmosfæren gir en drivhuseffekt. Drivhuseffekten, eller da den menneskeskapte drivhuseffekten, er at solstrålene slippen inn gjennom atmosfæren, men ikke alle forsvinner ut igjen. Økt drivhuseffekt betyr derfor at flere av disse solstrålene blir igjen innenfor atmosfæren, som igjen gjør at det blir varmere på jorda. De som står for mesteparten av CO2-utslippene i verden er de rike landene i vesten, ikke overraskende med USA på toppen.

 

Fornybare og ikke fornybare energikilder.

Det fins mange fornybare og ikke fornybare energikilder. De ikke fornybare energikildene som kull og olje er skadelige og forurensende for naturen og de kan ikke fornyes av seg selv. Det er derfor bedre å bruke fornybare energikilder som vannkraft, vindkraft og solenergi, fordi at disse er både fornybare og de er miljøvennlige.

 

I denne faktateksten har jeg snakket litt om hva man kan gjøre for miljøet og hva som er problemene med miljøforurensing, pluss at jeg har sagt litt om fornybare og ikke fornybare energikilder. Min konklusjon er: Slutt å forurense miljøet, og gjør ditt beste! Hvis alle gjør det de kan for å stoppe forurensingen av miljøet, kan det bli en bedring i denne klimakrisen. Ikke kom med unnskyldninger om at det er så mange andre kriser i verden, som for eksempel fattigdom, for hva er poenget med å redde mange tusen folk fra å dø av fattigdom, når de likevel vil dø om 10-20 år av den globale oppvarmingen?
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish