Samenes historie og kultur

I denne artikkelen tar jeg for meg samisk kultur og historie.

Karakter: 5 (både i norsk og samfunnsfag)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.11.12

Jeg valgte samenes historie og kultur fordi jeg syns den er spennende og interessant.

 

Samenes historie foregikk mest i Europa. Arkeologene mener at samene kom til Norge, Sverige, Finland og Russland for ca. 2000-2500 år siden. Det vill si at samene har bodd i de samiske områdene i minst 2000 år. I denne artikkelen skal jeg ta for meg samisk historie og kultur.

 

Samisk historie:

Samene er urfolk med som bor i: Norge, Sverige, Finland og Russland. Samenes land strekker seg fra Kola-halvøya, som er nordøst til Engerdal i Sør-Norge og Idre i Sør-Sverige. Dette området kalles på samisk Sápmi, som betyr Sameland. De første menneskene kom til Nord-Skandinavia for ca. 11 000 – 12 000 år siden. Om de var samer, vet vi ikke. Men det forskere tror, er at samisk kultur oppstod og utviklet seg fra disse første menneskene og fram til i dag som et samspill mellom folk og kultur. Samene er den folkegruppen som har bodd lengst i Nord-Skandinavia området. Norge har tillat at samene er Norges urfolk. Mens Sverige, Finland og Russland har ikke godtatt dette enda.

 

I Middelalderen prøvde både Norge, Sverige og Russland å få kontroll over de samiske områdene. Innimellom måtte samene betale skatt til alle tre landene samtidig. I 1852 ble grensen mellom Norge og Finland stengt for samene som hadde reinen sin på vinterbeite i Finland.

 

I Norge bor det ca. 40 000 samer. De holder til i Troms og Finnmark. Samene går i andre klær enn folk ellers i landet. Klærne kalles ofte kofte. De bor også i telt som kalles lavvo og har en tradisjonell sangtype kalt joik. Det samiske flagget tilhører alle samene i de forskjellige landene, og de har de samme flaggdagene.

 

Det samiske flagget:

Flagget ble godkjent 15. august 1986. Sirkelen symboliserer sola og månen. Solringen er rød og måneringen er blå. Den samiske kunstneren Astrid Båhl fr Troms utformet flagget. Flagget er inspirert av runebommen, som er et instrument .

 

Kultur:

 

Musikk:

For en stund siden ble joik sett på som en dårlig ting. Det var også en tid når folk ble dømt til døden pga joik. Det var fordi de mente at joiking og trommer var en måte å komme i kontakt med djevelen på. Det er enda noen religioner som mener joik er djevelsens verk. Til  1989 var det forbudt for skolebarn i Kautokeino å joike.

 

Samenes joik er noe av det mest eldste i samisk tradisjon. Joiken gir forskjellige uttrykk for stemninger og følelser, og på en måte joikes den om andre mennesker. De fleste joikene i Nord-samiske områder er personjoiker, det vil si at en joik tilhører en person. Ofte er joiken laget ved personens fødsel. I Sápmi(sameland) holdes det i sommersesongen daglige joikekonserter med plass til 50 personer.

 

Kunst 
For samene er kunsten en del av hverdagen. Det er vanlig å øve sammen med duodji. Duodji er samisk håndverk og kunsthåndverk som lages av råstoffer fra naturen. Duodji viser derfor fram de økonomiske forholdene i området. Man kan også si at duodji er måten samene lager bruksgjenstander på, bla. Kniver, spyd og pil å bue.

 

Samenes drakter:

Den samiske klessdrakten kalles kofte på godt norsk, og gákti på nordsamisk. Det er variasjoner i drakt og lue mellom de ulike distriktene. Noen bruker koften til daglig, men de fleste tar den på i spesielle anledninger. Koftene er laget i fremt ullstoff, men også i bomull og silke. Før brukte man skinn, men etter hvert ble koftene sydd eller hjemmevevet stoff.

 

Samisk språk:

Samene er i slekt med andre finsk-ugriske språkene, som for eksempel finsk og estisk . Det brer seg utover det nordlige Skandinavia. Det nordlige Skandinavia er disse landene, Norsk, Finsk, Svensk, Finsk og på Kolahalvøya i Russland. Altså, de snakker på en måte forskjellige dialekter som gjør det vanskelig å forstå det samisk språket. Det er rundt 20 000 og 30 000 samer som faktisk snakker de ulike samiske språkene. De mest samiske språkene i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Det er kun 30 prosent som snakker et samisk språk

 

De språkene som brukes mest skriftlig er som regel nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Det arbeides mye med å ta vare på samisk språk.

 

Forskjellen mellom sørsamisk og nordsamisk kan sammenlignes mellom norsk og nederlandsk.

 

De forskjellige samiske språkene er disse:

 

Østsamisk språk

  • Tersamisk
  •  Umesamisk
  • Kildinsamisk
  • Enaresamisk
  • Akkalasamisk
  • Skoltesamisk

Vestsamiske språk

  • Norsamisk
  • Lulesamisk
  • Pitesamisk
  • Umesamisk
  • Sørsamisk

 

Vurdering

Jeg syns at artikkelen ble ganske bra. Bra med fakta og innhold.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst