Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Krig på GazastripenSkriv ut Utskrift
Krigen som startet etter 1. verdenskrig. Skrevet i tidlig i januar.
Bokmål - ArtikkelForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Det hele startet like etter 1.verdenskrig. Hvor lenge vil krigen vare?

 

Etter første verdenskrig godkjente Folkeforbundet Palestinamandatet i hensikt å opprette et nasjonalt hjem for jøder. Dagens Israel har nemelig historiske røtter i Israels land, et område som har stått sentralt i jødedommen i over tre tusen år. Etter en stund, i 1947 godkjente FN delingen av Palestinamandatet i to staten: en jødisk og en arabisk, etter at det åpenbart ikke fungerte med en felles. Den arabiske ligaen ønsket ikke å være med på planen, så de avslo, men Israel erklærte stolte sin uavhengighet den 14.mai 1948.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Gaza i brann...

 

Gazastripen, tok Israelerne under seksdagerskrigen i 1967, hvor det allerede var bebodd av palestinske arabere. Israel trakk seg ut av området i 2005, og etter dette, bestemte daværende statsminister i Israel, Ariel Sharon, at en mur skulle bli bygget for å beskytte Israel mot selvmordsangrep, samt separere de palestinske områdene. Denne muren ble svært mislikt.

 

I desember 1987 gjorde palestinere på Vestbredden og i Gaza et opprør, intifada, mot israelsk okkupasjon. Mange unge palestinere demonstrerte og kastet steiner mot israelske soldater, mens soldatene svarer tilbake med portforbud, arrestasjoner og deportasjoner. Mer enn 20 000 mennesker ble drept eller skadet i opprøret.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kart over beligenhetene.

 

Oslo-Avtalen fra 1993, som ble signert mellom partene, fikk Israel forsette å ha kontroll over Gazastripens luftrom og sjøfartsveier i tilegg til de territorielle vannanleggene. Denne kontrollen førte til at de israelske myndighetene hadde fullt og helt kontroll over all utstrømming av Gazas ressurser, inkludert mat.

 

Hamas vant i januar 2006 en stor seier i det palestinske parlamentsvalget, og den 19. juni 2008 gikk Hamas og Israel med på en 6-måneders våpenhvile.

 

5 måneder senere avfyrte Hamas mange raketter i sør-Israel, i hevn for Israels stengte grenseoverganger i Gaza, og begge partene anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen og den 19. desember 2008 erklærte Hamas at våpenhvilen var over og at den ikke ville bli fornyet, pga. beskyldelse for bryting av våpenhvilen.

 

Situasjonen er nå vanskelig ettersom at Gaza er avhengig av utenlandsk hjelp (som går av og på) for å overleve, men mange land støtter ikke lenger landet pga. mistenksomhet over å kjøpe våpen og bomber i stedet for ressurser som mat.

 

Det blir stadig mer farlig å befinne seg i Gaza. Over 100 000 mennesker er drept i krigen siden 1. verdenskrig. Det er bare et spørsmål om tid.

 

Kilder:

Wikipedia, New York Times, BBC News, CNN, H-avis, CIA Factbook, VG, VGD, tidsskriftet, FVN, NA24.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish