Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Litteraturens påvirkning til et endret kvinnesynSkriv ut Utskrift
Innlevering til en kortsvarsoppgave om hvordan litteraturen har påvirket kvinnesynet.
Bokmål - AnnetForfatter: Anonym


«Kvinners legeme må betraktes som en ting mannen eier, selv om han ikke eier noget annet av hende», har Sigrid Undset en gang sagt. Slik var det faktisk før. Kvinnene hadde ingen stemme verken i samfunnet rundt seg eller i hjemmet. Men i rundt 1850-årene ble problemet «satt under debatt» gjennom noen litterære tekster.

 

Bøkene ble skrevet på en veldig realistisk og naturalistisk måte. De skildret sanheten om hvordan kvinner ble undertrykt på en veldig brutal måte, men allikevel sånn det egentlig var. Mange som leste disse bøkene åpnet øynene for virkeligheten, mens andre ble rasende. Ett godt eksempel på en slik bok er tendens romanen «Albertine» av Christian Krogh. Denne romanen var ment å for å refse hvordan samfunnet nærmest tvingte kvinner som albertine inn i ett liv i prostitusjon. Hun ville leve ett skikkelig liv, men en mann av høyere klasse med navnet Helgelsen «lurer» henne. Dette og en voldtekt av politimesteren fører henne til prostitusjon. Da må hun på en ukentlig legeundersøkelse for kjønnsykdommer, hun kan ikke oppholde seg på bestemte plasser til bestemte tidspunkt og kan heller ikke dra ifra landet uten lov.

 

Boken ble nektet utgitt av myndighetene allerede dagen etter utgivelsen i 1886. Etter store demonstrasjoner og press på daværende statsminister Johan Sverderup, ble offentlig prostitusjon avskaffet bare et par år etter utgivelsen av "Albertine". Det kan man i stor grad takke denne boken for.

 

Boken har aldri offisielt blitt lovlig, men kan kjøpes i bokforetninger idag.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish