Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Tsar Nikolai 2Skriv ut Utskrift
Jeg fant ut at det var en del hull i den forrige Tsar Nikolai-teksten (se lenke nederst).
Bokmål - ArtikkelForfatter: Anonym


Tsar Nikolai 2, født 18. mai 1868 i St. Petersburg, død 1918, var den siste tsaren av Russland. Tsaren styrte eneveldig. Han lagde lovene som embetsmennene styrer etter. Tsaren hadde et hemmelig politi med stor makt, og alle som kritiserte tsaren ble fengslet. Han hadde en kone som het Alexandra Fedorovna av Hessen, og fem barn. Han var tsar av Russland siden 1894 til han ble drept i 1918.

 

I 1917 brøt massene i Russland ut i en revolusjon de kalte for marsrevolusjonen. I Petrograd holdt dumaen (nasjonalforsamlingen) til. Demonstranter mente at dumaen måtte få tsar Nikolai 2 myrdet, og utnevne en ny regjering. De fleste i dumaen var personer som støttet tsaren. Noen dager senere viste det seg at soldatene i Petrograd ikke lystret til offiserene lenger, men hørte på hva demonstrantene hadde å si. Da ble det innhentet soldater som kjempet mot tyskerene. Disse tyskerene hadde sett sine egene falle, og når de fikk i order om å skyte sine egene vendte de også mot demonstrantene. Dermed kunne de ikke holde ro og orden i Petrograd, og dermed mente en del av dumaen at tsaren måtte gå av. Tsaren skjønte at slaget var tapt, og ga etter. Dumaene valgte ut en ny regjering og Russland skulle få en ny grunnlov og lage mer demokrati. Etter marsrevolusjonen kunne folk skifte politiske parti og si hva de ville, dette var noe helt nytt for det Russiske folket.

 

En sen kveld i 1918 banket det på døra til tsaren. Det var en mann som sa familien måtte løpe ned i kjelleren, og stille seg opp etter veggen, for det hadde blitt urolig i byen.  Han sa de måtte ta et bilde av dem for å sende det til Moskva, for å berolige folket. Når familien stod stilt opp mot veggen, trakk mannen og vaktene opp sine pistoler og skjøt familien. De ble kastet i noen gamle gruvesjakter hvor ingen fant dem før i 1994 da familien ble funnet. I 1997 ble de begravd. Fremdeles er det noen som mener de aldri fant liket av sønnen til tsaren.[i]


[i] http://www.daria.no/skole/?tekst=3988
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish