Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave


propaganda.net : Skole & Jobb
Olje og vannSkriv ut Utskrift
Naturfagoppgave om olje og vann.
Bokmål - RapportForfatter:


Det du trenger: 
Olivenolje, Zalo, 2 reagensrør med korker, dråpe greie presser(sånn som suger inn vann, liten greie plastik).

 

Hensikten med forsøket: 
vi skulle lære om atomer og emulgatorer. Gjennom ett forsøk med olje (fett), vann og såpe.
Hva forsøket gikk ut på?se hva som skulle skje når vi blanda zalo og olje sammen…

 

Hypotese: 
1) vi tar vann i reagensrør og etterpå fyller på med olivenolje og at de skulle skille seg, altså det ikke vil blande seg. Fordi olje er tjukkere enn vann. Jeg trodde alt skulle blande seg i miks men jeg tok vist feil for det blanda seg ikke.

2) vi tilsetter Zalo i blandingen, jeg hadde ikke peiling på hva som skulle skje.

 

vi fikk først to reagensglass. I det ene reagensrøret skulle vi ha vann og i det andre reagensglasset skulle vi ha olje. Også skulle disse to blandes,(mixet dem) vi blandet alt i ett reagensglass. Vi hadde ca. 75 % med vann og resten var olje. Vi skulle nå se hva som skjedde. Vannet og oljen delte seg. Oljen la seg på toppen av vannet.

 

Etter det skulle vi ta olje- og vannblandingen og blande med såpe Zalo. Vi tok oppi så lite som vi kunne med såpe, men at vi fortsatt så forandringer. Såpen blandet seg med vannet, men greide også å dytte oljen(oljen var outsider). Oljen var ennå ikke i ett med vannet, men man så dem som små dråper i vannet. Såpen lå nå hvor oljen var.

 

Forklaring:
Molekylene som er inni i såpen er vennlige mot vannete og vennlig mot oljen. Det vil si at den ikke legger seg på toppen som en hinne av såpe, men at den går sammen med de to andre. Den delte opp olja slik at den ikke lå oppå vannet, men la seg inni vannet. Den gikk også sammen med vannet og dannet såpevann. Såpen er en emulgator. Ta f.eks majones. For å lage majones trenger vi egg, eddik, OLJE og VANN. For at oljen og vannet skal komme hand i hand og ikke trekke seg fra hvereandre så trenger vi emulgatorer, noe som det finnes i egg. Egget gjør slik at oljen og vannet ikke skiller seg, men går sammen.

 

Bodil jeg har mistet hefte mitt beklager men det er det jeg husker som man skulle skrive om..


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish