Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Rapport om 1x1 teglpipeSkriv ut Utskrift
Her forklarer jeg hvordan man murer en teglpipe med en "krans" for etasjeskille.
Bokmål - RapportForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


<bilde>

Logg inn for å se bildet

1x1-steins teglpipe er en noe utgått måte å lage piper på. Dette er dyrt, gir ikke noe bedre fyrings økonomi eller er bedre på noen annen måte enn nådagens piper. Dette brukes mest som en øvingsoppgave for elever som skal lære å mure med tegl.

 

Vi fikk i oppgave å lage en slik pipe, der det først skulle være 5 skift gammel stein før et tillaget etasjeskille der det skulle være en avstand fra pipen til treverket tilsvarende ½ teglstein. I dette skillet, skulle vi lage en «krans» for å lage denne avstanden. Etter denne kransen skulle vi mure 5 skift til med gammel stein, og 5 med ny stein. Det skulle også være fuger som var 2-4 mm innenfor steinene. Mørtelen vi bruker er blandet med 3 bøtter fin sand og 1 bøtte kalk.

 

Verktøy:

- Vater

- Skiftegangslekt (en trepinne som har tradisjonelle skifthøyder. Vi brukte 75mm)

- Mureskje

- Murehammer

- Spekkeskje (stor og liten, stor brukes på de horisontale fugene, mens den lille brukes til de vertikale.

- Murekost

 

Begynner med et nøye oppsatt anlegg, som skal vatres opp veldig nøyaktig.

 

Deretter lodder og vatrer vi opp 4 skift. De 5 første skiftene var det ikke krav til å bruke skiftegangslekt for å få rett høyde på skiftene (skal egentlig brukes). Ca. hver amdre skift bør det fuges med spekkeskje (2-4 mm inn), da mørtelen enda er fersk. Grunnen til at det er greit å fuge etter hver andre skift, er at man slipper å tenke så mye på at man kan røre steinene slik at man de må rettes opp.

 

Etter 5 skift, skal det settes opp et kvadrat på 715mm i bredde å 715mm lengde ( Dette er etasjeskille). Så mures det en krans inn mot treverket. Vi gjør dette ved å starte med tre steiner i bredd (mitt på ene siden av pipa). Så brukes det en stein som er kappet skrått over fra ene «flask/løper» siden, til motsatt side (da holder den ene steinen oppe den andre, så unngår vi at steinen sklir ned mellom etasjeskillet). Visualisert på bilde nedenfor.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Deretter bruker vi en mesterpetring-delt stein mot denne. Følges med en 1/1 stein, så en mesterpetring-delt stein igjen (Vi deler den mesterpetring-delte steinen med noen kakk langs flask siden). Så gjøres det likens på motsatt side. Forsøkt vist på tegning nedenfor.

Denne kransen trenger ikke være helt i vater.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Vi fortsetter så videre med pipen. Ha et litt ekstra tykt lag mørtel under første skift, siden kransen ofte er litt skjeiv. Dette er på en måte et nytt anlegg for resten av pipen, så man må huske på at man må være ekstra nøye med vateren på dette skiftet. Nå har vi 3 nye moment for utsende på pipa. Vi skal bruke skiftegangslekta (for rett høyde på skiftet), Finsiden på steinen skal ut, og buen på steinen skal opp.

5 skift mures på denne måten, før vi får startet med nye steiner. Mens vi murer, går vi over fugene på innsiden av pipa med en fuktig murekost for å tette fugene skikkelig (rapping). De 5 siste skiftene skal mures med ny stein. Da alle 15 skiftene, pluss kransen er ferdig, skal det mures et skift oppå kransen. Dette mures på «vanlig» måte, med løpesiden mot treverket.

 

Når vi er ferdig skal pipa fuges ferdig, og kostes.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish