Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Husk hjelm!" av Ingvar Ambjørnsen

"Husk hjelm!" av Ingvar Ambjørnsen

Analyse av novellen "Husk hjelm!".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.05.2010

Teksten Husk hjelm! er skrevet av forfatteren Ingvar Ambjørnsen og ble først publisert i 1998. Ambjørnsen ble født den 20. mai 1956 i Tønsberg, vokste opp i Larvik og bosatte seg i Hamburg i Tyskland i 1984, hvor han har bodd siden.

 

Ambjørnsen blir sett på som en meget populær forfatter og mennesker i alle aldersgrupper, spesielt ungdom, leser hans bøker. I sitt tidlige forfatterskap skildret han barn og voksne som sto litt utenfor samfunnet og på tvers av de vanlige normene som andre fulgte. I sitt senere forfatterskap tar han derimot opp temaer som ensomhet, angst og følelsen av å være fremmed. Mange av hans verk er blitt filmatisert og blant ungdom er trolig bøkene om Pelle og Proffen mest kjent.

 

Kåseriets tittel er som sakt Husk hjelm!, en tittel som man lett vil assosiere med noe annet enn det teksten egentlig handler om og det igjen skaper et overraskelsesmoment når man først begynner å lese og oppdager det egentlige innholdet. Også første setning Påskemorgen slukker som kjent sorgen er også en allusjon, som for oss til å se for oss den kjent norsk påske salme, Påskemorgen lukker sorgen.

 

Ambjørnsen går i testen til angrep på samfunnet vi lever i og på myndigheten, som han mener styrer alt for mye i livene våre, blant annet om vi skal bruke sykkelhjelm eller ikke. Teksten er preget av mye sarkasme og ironi, allusjon blir også brukt, og forfatteren får med det reglene og påbudene til å virke pessimistiske og unødvendige.

 

Teksten full av humor, i form av overdrivelser, og ironi, ved at det motsatte av hva forfatteren trolig mener blir sakt. Gode eksempler på humoren i kåseriet er blant annet; Alkoholen er naturligvis ikke dyr nok i Norge, men når man i tillegg til tom lommebok også skal måtte ta ansvaret for sin egen oppførsel synes jeg det går for langt (første delsetning er et godt eksempel på ironi) og Jeg synes derfor det burde bli påbudt å grave seg ned allerede skjærtorsdag, så ved vi i hvert fall hvor vi er. Med hjelm, naturligvis (her brukes sarkasme).

 

Ambjørnsen ”mener” også at det burde bli påbudt, ikke bare med redningsvest, men også med sykkelhjelm i båt fordi det er fort gjort å fall om kull, og at staten burde ta over hallikrollen, slik at de kan holde kontroll på at også prostituerte betaler skatt.

 

Personlig synes jeg teksten var veldig morsom og at den tar opp et tema som er veldig viktig for oss som må leve i et samfunn med slike påbud og regler. En annen viktig sak som blir tatt opp, til en viss grad, er faktumet at de som skaper og vedtar reglene ofte blir gitt slakere tøyler enn oss andre når det gjelder regelbrudd og at dersom det tilfeldigvis skulle skje at en av dem faktisk brøt loven har det en tendens til å bli dyttet under en stol og ”glemt”.

 

Jeg synes likevel det er viktig å ha en viss mengde regler og normer slik at samfunnet holder seg på skinner, for ikke enda har det kommet noe godt ut av et lovløst samfunn. Jeg tror rett og slett at mennesker ikke er i stand til å leve sammen i fred og fordragelighet uten noen samfunnsnormer å følge.

 

Når det er sagt mener jeg likevel at det kan gå litt for langt til tider og at regelskaperne må skape med måte, for litt burde vi kunne bestemme selv!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil