Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Ludvig Holberg/Erasmus MontanusSkriv ut Utskrift
Holbergs liv og sammendrag av Erasmus Montanus
Bokmål - ResonnerendeForfatter:


LUDVIG HOLBERG

Ludvig Holberg ble født i Bergen i 1684. Foreldrene døde mens han var liten, og han bodde hos noen slektninger i Fron i årene 1695 - 98, før han rundt 1698 kom tilbake til Bergen for å gå på latinskole der. Han endte til slutt opp på universitet i København i 1702.

Holberg har skrevet mange kjente verker, bla. Jeppe på Bjerget og Erasmus Montanus som vi har et sammendrag av her, men det var likevel ikke før han var 35 år at prøvde seg på diktekunsten.
Han hadde sine poetiske raptus i årene fra 1720, da skrev han 26 komedier på mindre enn fem år!

ERASMUS MONTANUS


Rasmus Berg har studert i København, men er nå på vei hjem. Det er stor oppstandelse, spesielt hos familien Berg og hos familien til Lisbed, Rasmus’ forlovede, de har ventet lenge på denne dagen.

Endelig hjemme møter han sin bror Jacob, men det brorskapet de to hadde før Rasmus dro har forandret seg. En lærd mann kan da ikke te seg som en guttunge! De er fortsatt brødre av fødsel, men nå skal Rasmus tituleres De og har tatt navnet Erasmus Montanus (Berg = Montanus på latin).
Jacob har vært hjemme hele livet og er en skikkelig bonde, men snill og praktisk anlagt.

Nille, Erasmus’ mor, ser veldig opp til sønnen, og en dag viser han sin kunnskap ved å gjøre henne til en sten. Dette liker hun dårlig, og Erasmus må gjøre det opp igjen.

Senere snakker han med både Lisbed og hennes far, og Jeronimus (Lisbeds far) spør Erasmus om det stemmer at lærde folk i København påstår at jorden er flat. Når Erasmus bekrefter dette sier han at Erasmus ikke får gifte seg med Lisbed før han går tilbake på det han har sagt! Det er imidlertid imot en lærds mann stolthet å vike fra sine ord, og det oppstår et etisk dilemma for Montanus. Det hele ender likevel med at han må si seg enig i at jorden er flat som en pannekake. "Er De nu fornøyd?" spør han Jeronimus. "Ja, nu er vi gode venner igjen", svarer han. Dermed er forlovelsen reddet.annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish