Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
LoddekursSkriv ut Utskrift
Rapport om hvordan man lodder en elektrisk krets og parallellkobler to motstandere.
Bokmål - RapportForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Formål med forsøket:

Med dette forsøket ville vi frem til om vi fikk elektrisk strøm gjennom om en krets og om hva forskjellen på lysstyrken til en lysdiode vil være med en og to motstandere.

 

Utstyr:

1 lysdiode

1 batteri

2 motstandere (20-50 ohm Ω)

1 bryter

1 loddebolt

Loddetinn

Uisolert ledning (som kan lede elektrisk strøm)

Vernebriller

6 små spiker

Hammer

1 Liten treplate

1 Knipetang

2 Binders (til å feste på batteriet)

             

Hypotese, parallellkoblete motstandere:

Når vi parallellkobler to motstandere vil det komme mer elektrisk strøm til lysdioden enn med bare en motstander. Det er fordi en motstander bare slipper inn et begrenset antall elektroner om gangen, og to motstandere vil da slippe inn dobbelt så mye strøm.

 

Fremgangsmåte:

Det vi begynte med var å hamre seks spikere inn i treplaten med jevnt mellomrom. Deretter tok vi en uisolert ledning og surret dem rundt de 6 spikrene slik at det ble en rektangel, det skal også gå en ledning fra lengde til lengde på midten slik at det er mulig å parallellkoble motstanderne. Så brukte vi loddebolt og loddetinn til å feste ledningen til spikrene. For å få de forskjellige komponentene inn i kretsen måtte vi kutte ledningene med knipetang og feste ende til ende med loddebolt og loddetinn. For å teste hypotesen måtte vi feste en bryter foran den ene motstanderen. Kretsen skal se ut som dette:

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

Resultat:

Lysdioden lyste ganske svakt med bare en motstander, men når vi tok på bryteren slik at vi brukte to motstandere ble lyset sterkere.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Konklusjon:

Vi kom fram til at to motstandere i parallellkobling lyser sterkere enn med en motstander. Vi lærte hvordan man lodder sammen en krets, hvordan man parallellkobler og hva som skjer når vi parallellkobler to motstandere. Hypotesen vår stemte med resultatet av forsøket.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish