Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Sant eller usant?Skriv ut Utskrift
Sannheten bak soldatene fra vesten i Afghanistan, i følge to forskjellige medier.
Bokmål - ArtikkelForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


I ni år har internasjonale soldater vært i Afghanistan. Derfor skal jeg sammenligne to aviser som framlegger situasjonen i Afghanistan på to måter. Jeg skal vise hvordan nettsidene "abcnyheter" og "VG" beskriver situasjonen i Afghanistan og hvordan sannheten blir skjult. Jeg skal ta utgangspunkt i et innlegg som ble publisert den 18. februar 2010.

 

Media skjuler sannheten bevisst og den kommer ikke fram når vi snakker om den vestlige styrken i Afghanistan. Hva er grunnen til at media skjuler sannheten, og legger frem de positive punktene foran leserne? Hva gjør egentlige de internasjonale soldatene i Afghanistan? Er de der for å skape fred eller drepe sivile? 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Jeg leste et innlegg på ”abcnyheter” som handlet om internasjonale soldater i Afghanistan og rett etter fant jeg en afghansk nettside "Hewad", som nå er blitt stengt. Begge hadde skrevet om de internasjonale soldatene og målet med deres tilstedeværelse, av helt motsatte grunner. Vi kan ta utgangspunkt i en undersøkelse i følge ”abcnyheter”. For to år siden trodde 50 % av folket at de vestlige styrkene var der for å skape fred. Men tallet har minsket til 43 % i dag. Motstand mot å ha vestlige soldater i Afghanistan, og spesielt norske soldater, øker drastisk. En veldig viktig grunn til dette er naturligvis økning i antall drepte soldater sammenlignet med andre år. Men media legger aldri frem sannheten om hvorfor de internasjonale soldatene er der, og at de daglig ofrer sine liv. Vi hører i media at den vestlige styrken har klart å skape fred i Afghanistan. De framstiller det som at folk setter stor pris på deres tilstedeværelse. Vi her i Norge får et godt bilde av Afghanistan og takker den vestlige styrken for å ha innført fred i et ødelagt land. Men i sett forhold til de norske eller vestlige mediene har den afghanske mediene helt en annen mening. 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I følge afghanske medier er vestlige soldater, inkludert de norske, i Afghanistan for å beholde sin gode kontakt med USA. De understreker sterkt at den vestlige styrke ikke er der for å skape fred. Det afghanske mediet mener at USA spiller sitt skitne politisk spill i Afghanistan, for å lettere ta kontroll over Iran. Nettsiden "Hewad" peker sterkt i sine innlegg på de umoralske handlingene vestlige soldater gjør i Afghanistan mot den sivile befolkningen, som vi aldri får vite. I sine innlegg mener de at istedenfor å bruke pengene på våpen og soldatene kan de gi pengene til fattige og hjelpe landet til å stå på egne bein.

 

En viktig grunn til at vi her i vesten ikke får vite sannheten om Afghanistan og styrken sine handlinger er at vi ikke vil ødelegge vårt forhold til USA. For eksempel: Det norske mediet kan ikke skrive om de negative handlingene til den vestlige styrken. For da kommer mange til å reagere negativt istedenfor å gjøre noe for å stoppe slike handlinger. Det afghanske mediet legger fram disse negative handlingene for å beskytte folket og landet sitt. De som bor i vesten kan aldri finne ut hva som egentlig skjer og hva den vestlige styrken gjør der, men for afghanske beboere er det åpenbart. Vestlige media vil ikke konkurrere med USA. En annen grunn er at de har avtale med Nato, som gjør det vanskelig å kritisere USA sin militære strategi.

 

For en stund siden ble det skrevet litt i media om at en av soldatene i Telemarksbataljonen hadde sprayet dødninghoder på afghanske hus. Målet med dette var å skremme folk og å ta hevn. Fordi en soldat ble drept i Afghanistan. Media skrev litt om det, men ikke mer. Det kom aldri noen alvorlig reaksjon mot dette, selv om slike handlinger er i strid med Genevekonvensjonen. De husene som fikk dødninghoder på seg, var sivile som ikke har noe å gjøre med terroristene. Ikke bare det, men mange sivile har opplevd tortur både fra norske soldater og andre vestlige soldater som aldri kommer fram i media i Norge eller i Europa. Den eneste grunnen til dette er som sagt å beholde et godt forhold med USA og Nato. Etter mitt synspunkt er dette rett og slett dobbeltmoral. På den ene siden understreker vi at vi er der for å skape fred, men på den andre siden skremmer vi sivile.

 

Jeg mener at hvis de vestlige mediene legger frem sannheten til sine lesere, kan store endringer skje. Fordi her i vesten har vi rett til å si vår mening, vi har demokrati og vi har også økonomisk balanse. Derimot legger det afghanske mediet fram sannheten, men den kommer aldri fram til resten av verden. Enten blir avisen stengt, ellers får de beskjed om ikke å skrive slike innlegg mer. Jeg syns media bør legge fram sannhetene og ikke bry seg om de politiske forholdene. Vi har rett til å vite sannheten bak denne situasjonen, fordi Nordmenn også er inkludert i dette.

 

Linken:

http://www.abcnyheter.no/verden/100218/faerre-tror-pa-krigen-i-afghanistan

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10036791

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish