Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Luft, vær og klimaSkriv ut Utskrift

Denne teksten er en samfunnsfaglig tekst som handler om temperaturen og de forskjellige klimasonene.

Karakter: 5 (8. klasse)

Bokmål - TemaoppgaveForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Temperaturen varierer kraftig her på jorda. Her spiller den geografiske plasseringen, årstid og tid på døgnet en stor rolle. Varme skapes som sakt av sola som sender Ultrafiolette stråler (UV- ultraviolet på engelsk) til jorda. Noe av denne strålingen blir reflektert av polisen og sendt tilbake, her spiller ozonlaget og drivhuseffekten/drivhusgassene en viktig rolle fordi dette laget som ligger i stratosfæren reflekterer noe av UV-strålene tilbake til jorda. Ozon er egentlig en drivhusgass og det meste av ozonlaget er for det meste egentlig oksygen, nitrogen og argon. Grunnen til at det blir kaldt har ofte med vinden å gjøre, men også havstrømmene deriblant golfstrømmen. Men vi har også kalde havstrømmer som for eksempel labradorstrømmen denne havstrømmen her begynner fra Grønnland og renner nedover mot Newfoundland i U.S.A denne fører for det meste med seg is og isfjell det var faktisk denne strømmen som gjorde at Titanic sank 14. April. 1912. Ekvator har også mye med temperaturen å gjøre, man vet jo at ved ekvator er det varmt året rundt. Gjennomsnitts temperaturen er 15-17 grader celsius, men det vil ikke si at dette er temperaturen over hele verden derfor deler vi jorda inn i forskjellige temperatursoner. Klimasone er en global inndeling av klimaet etter geografisk breddegrad.

 

Klimasoner

Kystklima

Innlandsklima

Polarklima:

Gammel havis, evig snø

Steinørken

Subpolarklima: Dette lever for eksempel reinsdyr av

Mose og lav. Ingen regelmessig vekstsesong

Tundraklima: Dette har vi en god del av her i Norge

Lyng, urter og gress.

Borealt klima: Barskog 30 dagers vækstsesong

 Borealregnskog som er en barskog-regnskog som

finnes i Trøndelag

Gran

Lerk

Temperert klima: Løvskog, 100 dagers vekstsesong.

En måned med gjennomsnitts temperatur over 10°C

Kristtorn, Taks

Prærie, Gresssteppe

Subtropisk klima: laveste temperatur 10°C

Oliven, Viftepalmer

Busksteppe

Tropisk klima: laveste temperatur 15-18°C

Kokospalmer, Regnskog

Ørken

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Vannets kretsløp:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Vannets_kretsl%C3%B8p, http://en.wikipedia.org/wiki/Water_cycle, http://web2.gyldendal.no/cims2html/default.ashx?template=grunnskolemarked&projectId=81&nick=gaia_marked&menuId=9187, http://no.wikipedia.org/wiki/Klimasone, http://no.wikipedia.org/wiki/Subtropisk_klimasone, http://www.google.no/search?hl=no&biw=1276&bih=559&q=vannets+kretsl%C3%B8p&gbv=2&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw ,http://no.wikipedia.org/wiki/Solen,http://no.wikipedia.org/wiki/Temperatur_(meteorologi), http://no.wikipedia.org/wiki/Temperaturen,
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish