Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Kvinnen i kjøleskapet" (G. Staalesen)

"Kvinnen i kjøleskapet" (G. Staalesen)

Bokanmeldelse av Gunnar Staalesens "Kvinnen i kjøleskapet". Inneholder også litt om kriminalsjangeren, fakta om Gunnar Staalesen og referat av boka.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.03.2002


Kriminalroman som sjanger

En roman er en lengre fortelling som ofte har en hovedhandling og flere sidehandlinger. Tiden som

handlingen går over, varierer. Noen romaner kan være forholdsvis korte med få navn og en handling som kun varer i et par dager, mens andre kan være lange med mange navn, og strekke seg over flere generasjoner. En kriminalroman er en roman der kriminelle handlinger skjer. Det er spenning og ofte mord, eller andre forbrytelser i slike romaner. Ofte er det en sak som skal oppklares, og vi får ikke vite den endelige løsningen før i slutten av boka. Forfatteren prøver å få leseren selv til å være med å "løse" et mysterium, og mange ganger blir man lurt til å tro noe annet, og blir derfor overrasket da man får vite den endelige sannheten i slutten av boka.

 

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen ble født i Bergen i 1974. Han utgav sin første roman, Uskyldstider, da han var 22

år gammel. Han er utdannet can,philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap.


Bøkene han har skrevet om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i mange land, blant andre Tyskland, England, Polen, Frankrike og Italia. Han har de siste årene arbeidet med en triologi om Bergen gjennom det forrige århundre. Den siste boken han gav ut kom i år 2000 og het Aftensang.

Gunnar Staalesen har i alt 37 utgivelser bak seg og blant dem er de aller fleste kriminalromaner,

og han har skrevet både ungdomsbøker og bøker for voksne. Han har mottatt seks priser for sitt arbeid.

 

Referat av boka

Privat etterforsker Varg Veum Blir satt på en sak om å finne en såkalt Arne Samuelsen, som jobber på en oljeplattform i Nordsjøen. Det er hans bekymrede mor, fru Samuelsen som tar kontakt med Veum for å finne sønnen. Veum drar til Stavanger og tar inn på et hotell i byen. Han oppsøker leiligheten der Arne Samuelsen har bodd, men der ser alt ut til å være i orden. Vertinnen som eier leiligheten kan fortelle at en fest og et slagsmål har foregått der, og siden den gang har hun ikke sett Arne. Varg Veum besøker Arnes arbeidsplass for å lete etter informasjon som kan føre ham videre i saken, men de sier de ikke har noe spesiell informasjon å komme med.

 

Senere tar Veum tar kontakt med Laura Lusken som var til stede på denne festen som hadde foregått, og hun forteller at de til sammen var seks personer, men hun husker lite fra kvelden. En død mann blir funnet i vågen og den døde mannen er smilet Hermansen som var til stedet på festen. På hotellet møter Veum en mann i 50 årene som heter Siverts. Han sier han har sett Arve en eller annen gang og tar Veum med seg til et lokale der folk driver med ulovlig spilling og prostituerte. Han får hilse på sjefen der, Ole Johnny, men han blir bedt om å pelle seg vekk da han begynner å spør spørsmål om Arne Samuelsen. Veum bestemmer seg for å oppsøke leiligheten til Arne i håp om å finne noe han hadde oversett første gang han var der. Da han skal til å åpne kjøleskapet bli han slått i hodet av to maskerte menn. Eliassen, vertinnen, så dem så vidt. Etterpå åpner Veum kjøleskapet og finner en død kvinne der. Uten hode. Politiet kommer og de forteller at Veum er tatt av saken og at han ikke skal etterforske mer. Han føler det er noe som ikke stemmer å ringer folkeregisteret og får greie på at det ikke finnes noen Arne Samuelsen, og at datteren til fru Samuelsen, Ragnhild, slett ikke døde i en bilulykke slik moren påstod da han besøkte henne. Veum Blir stengt inne på badet mens han er i dusjen og mottar en trussel på telefonen. Derfor sier han ja til invitasjonen om å overnatte hos Elsa, en kvinne han har truffet i baren. Da han forlater hennes leilighet dagen etter, blir forfulgt av to menn som forsøker å kjøre over ham.

 

Veum bestemmer seg for å prøve å få ut noe mer av Laura Lusken, men han finner henne død rett neden for trappen der hun bor. Han ringer politiet fra en telefonkiosk, men sier ikke hvem han er. Han må i avhør hos politiet og de vet at det var ham som ringte. Veum er bekymret for Elsa og går til leiligheten hennes. Der ser han at noen har skrevet "Sir" på speilet på badet. Etter hvert finner han ut at det kan være stedet Sirevåg, der Ole Johnny har hytte. Han leier en bil og kjører ut dit med en gang. Da han kikker inn et vindu i hytten, blir han slått ned og tatt med inn. Det er to menn i hytten som jobber for Ole Johnny. Elsa er der også og de blir satt sammen og låst inne i et slags rom i kjelleren. De to mennene har fått beskjed om å drepe dem og planlegger å gjøre det neste dag.

 

Elsa og Veum klarer å flykte og tar inn på et hotell. Der sover de til neste dag. De bestemmer seg for å gå til stedet der Ole Johnny og folkene hans holder til for å finne bevis på at det er dem som står bak det hele saken. Da de kommer dit blir de tatt på fersken da de står utenfor vinduet til Ole Johnnys kontor. De løper og men noen løper etter dem og truer med å skyte hvis de ikke stopper. Politiet kommer i siste liten og får stoppet det hele. Veum forteller politiet hans løsning på saken. Han har kommet frem til at kvinnen i kjøleskapet var selveste Arne Samuelsen. Arne Samuelsen var en kvinne som kledde seg ut som en mann. Hun hadde blitt drept ved et uhell da Johnsson (en av mennene som var til stede på festen) hadde dunket henne hardt i en kant. Han likte ikke transvestitter og ville ydmyke henne ved å tvinge henne med på klespoker. De viste hvor de skulle gjemme liket og la det i kjøleskapet. Hodet sagde de av fordi det ikke var plass til det, og fordi en identifikasjon ville være vanskeligere. De hadde bestemt seg for å hente liket senere, men ble avbrutt da Veum dukket opp.

 

Veum reiste tilbake til Bergen. Der møtte han Solveig igjen. En gift kvinne han hadde et forhold til. Hun gjorde det slutt med ham og de skiltes som venner.

 

 

Bokanmeldelse

 

Tittel: Kvinnen i kjøleskapet

Forfatter: Gunnar Staalesen

Gitt ut: 1981

Sjanger: Kriminalroman

Andre utgivelser:

Bukken til havresekken, 1977

Din, til døden, 1979

Tornerose sov i hundre år, 1980

I mørket er alle ulver grå, 1983

Hekseringen, 1985

Svarte får, 1988

Falne engler, 1989

Bitre blomster, 1991

Begravde hunder biter ikke, 1993

Skriften på veggen, 1995

De døde har det godt, 1996

 

Hovedpersoner i boka er Varg Veum, privatetterforsker fra Bergen. Han er en snill og for så vidt rolig fyr. Han er litt ensom og han er ikke gift. Veum er smart og modig og han trives i jobben sin.

Arne Samuelsen er personen som er forsvunnet, og som Varg Veum prøver å finne. Arne jobber på en oljeplattform i Nordsjøen. Arne er ryddig, rolig og har ikke så mange venner. Laura Lusken er en prostituert dame som er sentral i ”forsvinningssaken”. Hun er frekk i kjeften og lite sjenert. Elsa er ei dame Veum møter på hotellet. Hun virker mystisk som om hun skuler noe, og er interessert i å bli kjent med Varg Veum. Hun prostituerer seg for de rike og ensomme oljearbeiderne. Ole Johnny er en mann som driver en ”bule” der det drives ulovlig spilling med penger og prostituerte.

 

Handlingen foregår i Stavanger på 1980 tallet. Privatetterforsker Varg Veum er satt på saken om å finne den savnede Arne Samuelsen. Det er moren til Arne som tar kontakt med Veum. Hun er urolig og leier derfor en privat etterforsker i håp om at han skal finne Arne. Veum drar til Stavanger. Han besøker leiligheten der Arne pleier å være når han ikke er ute på oljeplattformen. Vertinnen der forteller om en fest og et slagsmål som har foregått. Etter det har hun ikke sett Arne. Veum finner ingen spor og fortsetter letingen på Arnes arbeidsplass. Senere møter han på en mann i hotell baren som tar ham med et sted der Arne er blitt sett. Det er en spillebule der det drives spilling og virksomhet med prostituerte, men blir kastet på dør da han begynte å spørre spørsmål om Arne Samuelsen. Veum bestemmer seg for å besøke leiligheten til Arne en gang til for å se om det er noe han har oversett. Det han finner er absolutt ikke ventet. En død kvinne i kjøleskapet, uten hode. Videre i boka skjer det en rekke spennende og uforklarlige ting. Veum begynner å spekulere i hvem denne Arne Samuelsen egentlig er. Og hvem er denne mystiske kvinnen i kjøleskapet?


 

Boka er spennende og har en overraskende slutt. Det skjer mange ting i boka som får deg til å lese videre. Spesielt etter at du har lest halve. Forfatteren gir bra person- og stedbeskrivelser som får deg til å se godt for deg hvordan alt der ut.

 

Jeg synes boka er bra. Den er ikke så veldig lang, og lett å lese. Den var kanskje litt kjedelig å lese i begynnelsen, men etterhevert skjer det masse, og du blir revet med i handlingen. Jeg ville anbefalt denne boken for folk som er fra 13 år og oppover.

 

Varg Veum er en mann i tidlig 30 årene som kommer fra Bergen. Han jobber som privatetterforsker, og trives med det. Han er ganske rolig, men allikevel utadvendt og har lett for å komme i kontakt med andre mennesker. Han er snill og bryr seg om andre. Han er smart og flink til å løse saker. Veum er litt ensom og tar seg ofte et glass akevitt eller to.

 

Arne Samuelsen heter egentlig Ragnhild og er en dame. Hun oppfører og kler seg som en mann. Hun bor i Stavanger og jobber på en oljeplattform. Hun er meget ryddig. Det virker som om hun ikke har så mange venner og er en litt innesluttet person.

 

Det kriminelle miljøet som Varg Veum vanker i er ganske skjult. Det virker som om politiet har en anelse om at det eksisterer, men at de ikke bryr seg så mye med å få slutt på det. Veum blir kjent med en mann i hotell baren som heter Siverts. Han viser ham et sted der det foregår en del kriminell virksomhet. Her kan man blant annet drive med ulovlig spilling om penger og komme i kontakt med prostituerte. Mesteparten av folkene der, er oljearbeidere som ikke har noe bedre å drive med når de ikke er ute på plattformene. Stedet Det skjer både ”småkriminelle” handlinger og alvorlige forbrytelser som mord, i miljøet Veum blander seg inn i.

 

Det kan være mange grunner til at forfatteren har lagt handlingen til Stavanger. Han kan ha vært lei av å skrive så mye om Bergen, og ville ”prøve ut” en ny by. Det passer jo ekstra bra at Stavanger er en oljeby ettersom boka nettopp handler om oljeplattform arbeidere og andre ting i olje miljøet. Gunnar Staalesen kan ha tenkt på forhånd at han vil ha en by der det var sannsynlig at mye forskjellig kriminalitet foregikk.

 

Det skjer hele tiden nye ting i boka, og dette driver handlingen fremover. I jakten på å finne Arne Samuelsen dukker det opp nye spor som Veum følger. Han møter stadig mennesker som har tips og komme med. Det skjer spennende, uventede og mystiske ting, og Veum gjør sitt ytterste for å finne Arne Samuelsen, og for å finne ut hvem som står bak mordet på kvinnen i kjøleskapet og de andre som blir drept. Når du leser boka vil du også vite hvem denne kvinnen er, og hvor Arne kan befinne seg.

 

Synsvinkelen som er brukt i boka er personal synsvinkel. Det som skjer opplever vi gjennom Varg Veum. Vi føler nærhet til personen og blir berørt av det som hender med ham.

 

Jeg tror egentlig ikke denne romanen har noe konkret budskap, men det kan godt være forfatteren vil få leseren til å tenke. Kanskje han prøver å si noe om den skulte kriminaliteten og prostitusjon. Slik kriminalitet blir ofte litt glemt bort. Det virker så enkelt å drive med slik kriminalitet i denne boka, og det er kanskje en tankeveker for folk som leser den. Han vil muligens få folk til å tenke over hva som skyldes denne kriminaliteten og hva som skal til for å stoppe den. Forfatteren vil kanskje også fortelle deg hvor lett et ”uhell” kan bli til en stor draps sak.

 

Min mening

Jeg likte boka fordi den var spennende og du blir revet med i handlingen. Det skjer stadig noe nytt og uforklarlig, og derfor vil du lese for å finne ut hva som skjer videre. Jeg syns det var ekstra kjekt at handlingen var satt til Stavanger, for da jeg kunne se for meg stedene som var beskrevet tydelig. Det er gøy å lese bøker der du selv er med på å løse en gåte, og spesielt når slutten er så overraskende som i denne boka. Den var lett å lese og ikke for lang, som også er positivt.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil