Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Matt. 18:20Skriv ut Utskrift
Kort referat av den klassiske novellen matt.18:20.
Bokmål - Analyse/tolkningForfatter:


Tor Åge Bringsværd har skrevet en meget fin novelle; Matt.18.20. Vi skjønner raskt at novellen omhandler noe kristent.

 

Tor Åge setter med en gang et bilde inn i hodene våre da han begynner novellen med: ”Kirketjeneren satt og døste ved siden av kollektbøssa.” Vi skjønner at handlingen foregår under en kjedelig gudstjeneste. Presten leser Matt. 18.20 fra bibelen og med ett åpnes døren og inn kommer en neger. Kirketjeneren våkner raskt og prøver å få negeren ut av kirken. Negeren har fått hele menighetens oppmerksomhet og flere vil ha ham ut. Negeren er taus og rikker seg ikke, men hvitingene klarer å få ham ut til slutt. Der blir han spyttet på og mobbet. Til slutt kommer et par politimenn og ”ordner” opp. De arresterer negeren og han blir fremstilt for retten. Negeren blir erklært skyldig i gudsbespottelse og dømt til døden. Ironisk nok er bøddelen den eneste som viser sympati for negeren, han oppdaget nemlig sår i hver av negerens håndflater. ”...som om noen hadde moret seg med å drive nagler gjennom dem, stakkars jævel.” Vi får da enda flere assosiasjoner til Jesus og bibelen.

 

I og med novellen ble skrevet i 1967, så vil jeg anta at handligen også foregår rundt der, 1950-60, ganske sikkert i USA. I den tiden var negere undertrykte i store deler av USA og Tor Åge setter det hele på spissen/forverrer situasjonen i novellen ved å framstille negeren som selveste Jesus. Hvitingene er trangsynte og rasistiske, så de dreper Jesus.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish