Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Johan Herman WesselSkriv ut Utskrift
Handler om livet til den dansk-norske forfatteren Johan Herman Wessel.
Bokmål - TemaoppgaveForfatter:


I 1770- årene var det mange nordmenn som studerte i København, noen av disse brukte mye av tiden sin på madam Juels kaffehus, de diskuterte, sang, drakk kafe og punsj og dikta morsomme vers om alt og alle. I 1772 stifet de den litterære klubben Det norske selskab.

 

En av de mest kjente dikteren fra den klubben er Johan Herman Wessel. Han ble født i Vestby i Akershus hvor faren var prest. Han fikk en god eksamen på Kristiania katedralskole og tok en veldig god forberedende eksamen på universitetet i København. Men det var den siste eksamen han tok  og han ble boende i København som en evig student. Isteden lærte han seg moderene språk og tok jobber som oversetter og privatlærer, men han tjente lite og hadde som regel alltid problemer med kreditorer. Det meste av fritiden satt han på kafe sammen med de andre i Det norske selskab. I 1780 gifta han seg med Anna Catharina Bukier og et år senere fikk de sønnen Jonas sammen. Men han var ingen særlig god ektemann eller far  for han brukte fortsatt det meste av tida til å gå på kafeer. Og 5 år senere i 1785 så døde han bare 43 år gammel.

 

Det folk husker Wessel for i dag er teaterstykket "Kjærligheteden uden strømper" som er en parodi på de store tragiske skuespillene og er også skrevet på rim. Stykket ble en kjempesuksess  og handler om Grete som er hovedperson og får vite at hun må gifte seg innen et døgn hvis ikke blir hun aldri gift. Kjæresten Johan er bortreist og derfor bestemmer hun seg for å gifte seg med en annen. Johan kommer tilbake og når han ikke får Grete tar han livet sitt. Og for at det skal bli en ordentlig tragedie så ender det med at alle på scenen tar livet sitt..

 

Wessel er også kjent for diktene "Hundemordet", "Smeden og Bageren" og alle småversene og gravskriftene som først ble kjent gjennom ukebladet Votre Serviteur Otiosis som han selv ga ut fra 1784 til 85.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish