Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Hvordan styres EU?Skriv ut Utskrift
Hvordan styres EU? Kort oppsummering.
Bokmål - TemaoppgaveForfatter:


EU-rådet - Det øverste organet i EU, består av stats- og regjeringslederne i medlemslandene. I viktige saker må alle medlemslandene være enige. Forsøk på utvidelse av samarbeid er ofte blitt bremset her.

 

Ministerrådet - Her møter fagstatsrådene i medlemslandene. Når det er spørsmål om fiskeri, møter f. eks landenes fiskeriministere.

 

EU-kommisjonen - En slags EU-regjering med 20 kommissærer (medlemmer). Kommisjonen har utøvende makt. Kommissærene utnevnes av regjeringen i medlemslandene, men de er forpliktet til å arbeide for hele unionen, ikke bare for sitt eget land. Kommisjonen utarbeider lovforslag til EU-rådet eller til Ministerrådet.

 

EU-parlamentet - Medlemmene velges hvert femte år ved direkte valg i medlemslandene. EU-parlamentet har ikke myndighet til å vedta lover, slik som f. eks  Stortinget gjør, men kan komme med forslag til forandringer. EU-parlamentet har fått noe utvidet makt i de seinere år,

f. eks til å godkjenne budsjettene og oppta nye medlemsland.

 

EU-domstol - Avgjør stridsspørsmål mellom EU og et medlemsland, og mellom medlemslandene.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish