Energisentret på Hunderfossen

Rapport om omvisningen på Hunderfossen energisenter. Nyttig stoff om energi og energikilder.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.04.02
Tema
Energi

INNLEDNING:

Tirsdag den 25. mars møtte hele 9b og 9c opp på bussholdeplassen ved ener ungdomsskole fordi vi skulle på tur. En ikke hvilken som helst tur da, en tur til Hunderfossen energisenter. Etter ca. 1 times busstur, kom vi frem til Hunderfossen familiepark. Energisentret ligger i familieparken for å trekke til seg publikum om sommeren. Da vi kom dit, ble vi møtt av en mann som het Leif-Arne, og han skulle være "guiden" vår gjennom dagen.

 

HENSIKTEN:

Hensikten med denne turen var at vi skulle få utvikle våre kunnskaper om energi og energi kilder, spesielt vann energi.

 

INNHOLDET DENNE DAGEN:

Omvisningen vi skulle få på sentret var delt inn i tre deler:

  •     Det røde rom
  •     Alternativ energi
  •     Labyrinten

Da vi gikk inn i sentret, kom vi til det røde rom, hvor vi skulle sette fra oss sekkene våre. Der var det mange plakater om forskjellige typer energi kilder. Det var også en sykkel som var koblet til en datamaskin. Den viste hvor mye energi du produserte etter som hvor fort du syklet. Jeg og Ola klarte å produsere mest.

 

Da vi hadde fått satt fra oss sekkene, gikk vi for å se et slags "lysbilde foredrag" av Leif-Arne, som handlet om Energi og energikilder. Fakta om den fremvisningen kommer jeg tilbake til senere.

Etter "lysbilde foredraget" gikk vi videre inn i sentret til vi kom til rommet Alternativ energi. Der var det mest plakater hvor det stod masse fakta om alternative energikilder. Dette rommet var ikke så veldig interessant fordi det var bare masse tørr fakta.

 

Da vi gikk vi dere, kom vi til Labyrinten som var den mest spennende delen av omvisningen. Der var det mange plakater med viktig stoff, mange spennende modeller av mange forskjellige ting som vi kunne trykke på knapper for å få svar på det vi lurte på. Etter vi hadde gått et lite stykke i labyrinten, kom vi til denne kula à    

 

Du ser sikkert at det er masse stråler inne i den,

og de samme typene stråler finner du inni en

vanlig mobiltelefon! Så husk dette neste gang

du bruker mobilen din…

 

Etter å ha passert kula, gikk vi for å se på en modell som viser hvordan vannenergi lages. Det tok ca. 6 minutter på sentret, noe som i virkeligheten ville ha tatt 1 år! Her ser dere en tegning av et vannkraftverk:

 

Det som skjer er at vannet samles i et vannmagasin som slipper ut litt og litt vann omgangen. Vannet faller ned i noen rør, og treffer en turbin med et hardt trykk, trykket setter en turbin i gang, og turbinen driver en generator rundt. Generatoren produserer bevegelse om til elektrisk energi, og fører energien videre til en transformator som skrur den opp. I transformatoren blir spenningen skrudd opp, og sendt i høyspentledninger, og fraktet ned til en transformator. Den transformatoren skrur ned volten fra 400 000 volt, til 230 volt. Deretter kan strømmen gå inn i hjemmene våre, og vi kan bruke den.

 

Etter vi hadde sett på modellen over et vannkraftverk, gikk vi til et lite rom. I taket hang det en turbin i normal størelse, og den var skikkelig diger! Mannen som viste oss den sa at vannstrålen som treffer turbinen har en fart på 400 km/t, og kan skjære rett igjennom turbinen hvis den ikke treffer på rett sted. Så stærk er vannstrålen!

 

Etter å ha vært inne i turbinen, gikk vi til et lite rom, film rommet. Vi skulle se på en film om hvordan kraftlinjer ble bygd. Det spesielle med denne filmen var at den ble vist på alle veggene, gulvet, og taket! Så vi måtte være obs. Først kunne det være noe interessant på den ene veggen, og så noe i taket.

Da filmen var slutt, beveget vi oss til et rom som hadde tatt for seg aluminiun og bruken av den. Der var det mange ting som var laget av aluminium, blant annet 2 biler.

 En tøff sportsbil, og en el-bil.à

 

Etter å ha vært gjennom alle stedene og rommene på sentret, fikk vi noen arbeidsoppgaver som vi skulle løse i grupper. Svarene fantes rundt omkring på sentret så alle som ikke husket alt fra omvisningen skulle få sjangsen til å svare på alle spørsmålene. Dessverre ble vi ikke helt ferdige pga. tiden, men vi lærte ganske mye allikevel.

Som jeg sa hadde vi ikke mer tid igjen på sentret, og vi måtte dra hjem.

 

HER ER DET JEG LÆRTE AV LEIF-ARNE DA HAN HOLDT FORDRAG:

Litt fakta om sentret:

  • Det har ca. 12 000 besøkende i året
  • Det har ca. 260 skoleklasser i året
  • Sentret er et selskap med delt ansvar, og eierne er: Oppland energi, Opplandskarft, Eidsiva energi, Gudbrandsdalsenergi, Eidefoss, og EEV produksjon.
  • Sentret holder visninger for både elever, lærere og frivillige.
  • Sentret har vært åpent siden 1991, og har hatt 1,2 millioner besøkende, altså 100 000 pr. år.

 

Energikilder:

 

Vi har to typer energikilder; fornybare og ikke fornybare.

De fornybare er:

  •     Vannkraft
  •     Bølger
  •     Sola
  •     Salt
  •     Tidevann
  •     Havstrømmer
  •     Bioenergi (for eksempel brenning av plante og dyremateriale)
  •     Jordvarme

De ikke fornybare er:

  •     Fossile brennstoffer (olje og gass)
  •     Kjernekraft

Hva er ENØK?

Enøk betyr energiøkonomisering. Som betyr å utnytte energien på best mulig måte. Vi kan spare mange 1000 kroner i året hvis vi husker på disse tingene: kjøpe spare lyspærer i stedet for vanlige, kjøpe sparedusj i stedet for vanlig, slå av all strøm i rommene vi ikke er i, og slå helt av alle stand-by produkter når vi ikke bruker dem. Bare ved å huske på å skru av tv-en helt, sparer vi ca. 700 kroner i året!!

 

Hva er ohms lov?:

Ohms lov lyder slik: P(effekt)= U(spenning)*I(strøm)

 

Litt om elektrisitetsproduksjon:

Mesteparten av elektrisk produksjon skjer i vannkraftverk. Der samles vannet i vannmagasin, og slippes ut litt etter litt når det trengs. Vannet faller ned fra en stor høyde i rør, og treffer en turbin. Turbinen driver en generator rundt. I en generator er det en magnet som produserer vekselstrøm, og generatoren omdanner bevegelse til elektrisk energi. Energien sendes til en transformator. I transformatoren blir spenningen skrudd opp og sent i høyspentledninger som kan ha en spenning på inn til 400 000 volt, og ned i en transformator hvor den blir omgjort til 230 volt, slik at den kan sendes ut til vanlige husstander.

 

Vi bruker også mange andre måter å få energi på, blant annet sol og vindkraft. På Sotra i Hordaland bygde de i 1985 verdens første bølgeenergiverk. Det hele blåste på havet 1. januar 1992, og etter det har vi ikke sett så mye til bølgeenergiverk i Norge.

 

Selv om Norge er en av verdens 5 største oljenasjoner, bruker vi ikke olje og gass til å lage energi. Olje og gass er fossilebrennstoffer, og forurenser ekstremt. Selv om vi ikke produserer denne type energi, er det fult mulig at den type energi strømmer inn i huset ditt daglig, fordi Norge importerer energi fra andre land når vi ikke har nok til oss selv.

 

Fra starten og til nå:

Vet du hvilken by som fikk gatebelysning først i Norge? Alle ville sikkert ha tippet storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim, men nei. Den første var Hammerfest! Deretter fikk flere og flere byer det, og etter hvert var det vanlig.

 

Det var på 60-tallet at de fleste kraftverkene ble bygd, men på 80-tallet ble det mindre aktivitet. Det skyldes Alta-aksjonen på 70-80-tallet. Grunnen til Alta-aksjonen var at folk ikke ville bygge ut all naturen vår til kraftverk, og ville at dyr skulle få være i fred.

 

Hvor mye strøm bruker vi? Og hva bruker vi den til?

En husstand bruker ca 20 000 KWh i året. Alt rundt oss går på strøm. Vi bruker strøm til: Å lage mat, holde på varmen i huset, vaske/tørke klær, varme opp vann til dusjing, spille data, se på tv, koke kaffe, ringe, ja, i det hele tatt alt! Vi er rett og slett avhengige av strømmen, men hadde vi klart oss uten? Her i Norge hadde vi nok ikke klart det lenge pga. vinteren, men på sørligere deler av kloden vår, lever det mange mennesker som ikke har tilgang til strøm.

 

I et normalt år kan ikke kraftverkene i Norge dekke vårt eget strømforbruk, og vi må importere fra andre land. Desto mindre vi klarer å produsere selv, desto høyere blir strømprisene.

 

EVALUERING AV DAGEN:

Jeg synes at turen var verdt å ta, jeg fikk utviklet mine kunnskaper om energi og energikilder, spessielt vannenergi. Dagen var veldig lærerik, og jeg hadde det gøy, i alle fall morsommere enn en vanlig skoledag. Jeg synes måten de på sentret hadde lagt opp dagen var bra, og de hadde masse interssant å lære oss. Jeg vil anbefale andre skoleelever, og selvsagt vanlige mennesker å ta en tur innom energisentret på Hunderfossen. Hvis det er noe mer du vil vite, kan du gå inn på www.eis.no for mer innformasjon.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst