Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
LysmikroskopetSkriv ut Utskrift
Rapport fra forsøk.
Bokmål - RapportForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:.Å bli bedre kjent med mikroskopets bygning, anvendelse, virkemåte og måle diameteren på et hårstrå.

 

Utstyrsliste: Lysmikroskop, kalkulator, dekkglass, objektglass og hårstrå.

 

Teori: Lysmikroskop brukes på tynne preparat eller svært små objekter. Selve forstørrelsen skjer i okkularet, som sitter øverst i tubus, og i objektivene som sitter nærmest objektet vi skal undersøke. Vi kan skifte mellom tre ulike objektiver som sitter på en revolver, en dreibar skive. Forstørrelsesgraden finnes ved å multiplisere okkularforstørrelsen med objektivforstørrelsen. På vårt mikroskop var okkularforstørrelsen 10X, og objektivene forstørret 4X, 10X og 40X. D.v.s. at totalforstørrelsen ble da 40X, 100X og 400X. Fokuseringen, eller skarpstillingen skjer ved å heve eller senke objektbordet ved hjelp av en grovinnstillingsskrue og en fininnstillingsskrue. Luset kom fra en pære på mikroskopets sokkel, og gikk gjennom en blender før det gikk gjennom objektet. V.h.a. blenderen kunne vi regulere lysåpningen og dermed dybdeskarpheten.

 

Tabell over forstørrelse og diameter på synsfelt.

 

Objektiv

Okular

Forstørrelse

Synsfeltets diameter

4x

10x

40x

1,6mm

10x

10x

100x

0,4mm

40x

10x

400x

0,16mm

 

 

Framgangsmåte:

For å få et inntrykk av forstørrelsesgraden la vi en lineal under objektivet. På den minste forstørrelsen kunne vi se ca. 4 millimeter (40X), på den mellomste ca. 2 mm (100X), og på 400X forstørrelse så vi bare en liten del av en mm.

 

Jeg la merke til alt ble speilvendt i mikroskopet, beveget jeg linealen til venstre, så jeg at den gikk til høyre. Beveget jeg den opp, så jeg at den gikk ned.

 

Deretter la jeg et hårstrå mellom et objektglass og dekkglass.  

 

Det var litt vanskelig å få øye på med en gang, selv om vi lette med den minste forstørrelsen.

 

Da det kom inn i synsfeltet, stilte jeg skarpt og skiftet til 100X. Da så jeg tydelig den taksteinsaktige strukturen til.

 

Det var litt verre å få tydelig bilde med 400X, bare en liten del av håret var skarpt om gangen, og det så lyst ut i midten med mørke kanter.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Konklusjon: Jeg kunne omtrent ingenting om mikroskopet fra før, så jeg lærte en hel del. Jeg har jo aldri sett mitt eget hårstrå på den måten før.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish