Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Forsøk med esterSkriv ut Utskrift
Kjemiforsøk med ester. GK Kjemi.
Bokmål - RapportForfatter: AnonymUtstyr:

 

-        vernebriller

-        2 små begerglass, 25 ml

-        mellomstort begerglass, 100 ml

-        etansyre (eddiksyre), CH3COOH

-        propanol, C3H7OH

-        svovelsyre, H2SO4

-        molekylbyggesett

-        dråpeteller

 

Beskrivelse:

 

For sin egen sikkerhet er det lurt å ha på vernebriller under hele forsøket. Aller først målte vi opp 10 ml etansyre og 10 ml propanol, og observerte farge og lukt. Deretter fylte vi opp det store begerglasset med 50 ml vann fra springen. Så blandet vi propanolen og etansyren i vannet. Da det var gjort, tok vi blandingen bort til avtrekksskapet og tilsatte svovelsyre (en full dråpeteller). Der lot vi blandingen stå til slutten av timen, da vi skulle observere resultatet.

 

Mens vi ventet på at det skulle skje noe med blandingen inne i avtrekksskapet, bygde vi etansyre og propanol med molekylbyggesettet, for å så sette det sammen til propyletanat. Siden vi ble raskt ferdige med byggingen moret vi oss med å bygge noen flere alkaner, alkener og alkyner. På den måten fikk vi på en praktisk måte repetert teorien fra de andre timene.

 

Fargekoder for molekylbyggesettet:

           Svart               → karbon

           Hvit                → hydrogen

           Rød                → oksygen

           Grønn/blå        → nitrogen

            

Resultater:

 

Etansyren og propanolen som vi målte opp helt først i forsøket var begge helt blanke væsker. Etansyren luktet sterkt syrlig og eddiklignende. Propanolen var akkurat som etansyren blank og gjennomsiktig og luktet sterkt, men ikke like stramt som etansyren. Etter at vi hadde blandet etansyren, propanolen og vann fra springen, var fremdeles lukten der, fargen var fremdeles blank, men blandingen var noe disete å se gjennom. Da vi tilsatte denne blandingen svovelsyre i avtrekksskapet forble den blank, men etter en 15 minutters tid skulle vi ha kunnet merke en aldri så liten temperaturforandring. Dette var ikke tilfelle ved mitt forsøk. Da vi på slutten av timen tok blandingen til en siste nærme undersøkelse var den helt klar, men lukten hadde forandret seg. Den luktet generelt svakere og eddiklukten hadde gått noe over til å lukte lim.

 

Reaksjonslikninger:

 

Etansyre          +         propanol         →       propyletanat    +         vann

CH3COOH    +         C3H7OH         →       C5H10O2            +         H2O

 

 

Konklusjon:

 

Når vi blander etansyre og propanol og får dem til å reagere, får vi en reaksjon mellom karboksylsyre (etansyren) og en alkohol (propanolen). For å få reaksjonen til å gå er vi nødt til å tilsette litt konsentrert svovelsyre. Svovelsyren er da en katalysator. Når en karboksylsyre og en alkohol reagerer, blir alltid resultatet en ester. Propyletanat er følgelig en ester. Det er en ester fordi den inneholder gruppen

          

En mulig feilkilde i dette forsøket kan ha vært at blandingen med etansyre, propanol, svovelsyre og vann ikke fikk stå lenge nok i avtrekksskapet. Kanskje vi hadde fått den ventede temperaturforandringen dersom blandingen hadde fått bli stående lengre.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish