Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Framstilling av etynSkriv ut Utskrift
Rapport over forsøk der vi skulle framstille gassen etyn.
Bokmål - RapportForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å framstille gassen etyn og se at det ble dannet kalsiumoksid.

 

Teori:

Etyn (C2H2) en den reaktive sveisegassen acetylen. Etynmolekylet består av to karbonatomer som er bundet til hverandre med en trippelbinding, og dermed er det bare plass til to hydrogenatomer.

 

Utstyr:

  • Glasskål
  • Vernebriller
  • Kalsiumkarbid (CaC2)
  • Filterpapir
  • Trakt
  • Reagensrør
  • Glassrør
  • Vann
  • Fyrstikker

Figur

(figur mangler)

 

Framgangsmåte:

Først fant vi fram utstyret og et avtrekksskap, og satte på vernebriller. Så tok vi en teskje kalsiumkarbid oppi glasskåla og tilsatte vann. Så antente vi gassen som utviklet seg.

 

Deretter brukte vi trakt og filterpapir og filtret den blandingen som var igjen oppi et reagensrør. Så brukte vi et glassrør og blåste utåndingsluft ned i den filtrerte løsningen for å teste om den besto av kalkvann.

 

Resultater:

Når vi tok en teskje kalsiumkarbid oppi glasskåla og tilsatte vann, begynte de å reagere og det begynte å bruse. Da ble gassen etyn frigjort. Så tente vi på gassen som utviklet seg og gassen tok fyr. Det utviklet seg en svart røyk (”sveiserøyk”) og små, svarte flak steg opp fra løsningen.

 

Så filtrerte vi blandingen som var igjen og pustet ned i løsningen. Løsningen ble grumsete og fikk en grå/hvit farge, den ble blakket. Det viser at løsningen besto av kalkvann. Fordi når karbondioksid (utåndingsluft) og kalkvann reagerer med hverandre blir vannet blakket.

 

Reaksjonslikning:

Kalsiumkarbid + vann 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 etyn + kalkvann

CaC2               + H2

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 C2H2 + Ca(OH)2

 

Konklusjon:

I dette forsøket lærte vi hvordan vi kan framstille etyn, og litt om gassens egenskaper. Når kalsiumkarbiden reagerer med vann, dannes gassen etyn. Det kunne vi påvise ved å antenne gassen, det ble da dannet en svart sveiserøyk. Når kalsiumkarbid og vann reagerer dannes det også kalkvann. Det kunne vi vise ved å puste ned i løsningen, og det ble blakket.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish