Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hydrogen

Hydrogen

Rapport over forsøk der vi skulle framstille hydrogengass.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.01.2005


Hensikt:

I dette forsøket framstilte vi hydrogengass, undersøkte egenskapene til denne gassen og lærte hvordan vi kan påvise hydrogengass.

 

Teori:

I laboratoriet framstiller vi hydrogen lettest ved å la metallet sink reagere med saltsyre:

  • sink + saltsyre -> hydrogengass + sinkklorid + energi
    Zn + 2HCl      -> H2 + ZnCl2 + E
  • Hydrogen + Oksygen -> vann + Energi (knallgasseksplosiv)
    2H2 + O2                      -> 2H2O + E

Ved en slik framstilling får vi en eksoterm reaksjon, som er knallgass.

 

Utstyr:

  • 10 % eller 3 M saltsyre (HCl)
  • 3 reagensrør
  • Glassrør
  • Gummikork med hull
  • Gummislanger
  • Stativ
  • Klemme
  • Fyrstikker
  • Vernebriller

Figur:

<bilde>

 

Forsøksbeskrivelse:

Først fylte vi vann i glasskåla og monterte utstyret slik som figuren viser. Deretter fylte vi ett reagensglass helt fullt og ett reagensrør halvfullt med vann. Vi tettet igjen åpningen på reagensglassene med tommelfingeren og satt reagensglassene på hodet i glasskåla.

 

Så la vi oppi to sinkbiter ( Zn) i et reagensglass og helte forsiktig litt saltsyre i det samme reagensglasset. Deretter satt vi gummikorken med glassrørene på plass i reagensglasset. Når det ikke var mer vann igjen i reagensglasset, løftet vi forsiktig opp reagensglasset mens vi holdt tommelen foran åpningen. Vi holdt røret opp ned og tente på gassen som hadde samlet seg i det. Så gjorde vi nesten det samme på nytt. Vi tok et nytt reagensrør med vann og satt det ned i glasskaret. Så ventet vi til alt vannet var gått ut av røret og løftet det opp. Denne gangen tok vi et reagensrør fylt med oksygen og satt det mot røret med gass, så snudde vi de to reagensrørene fort slik at det røret som hadde vært øverst kom nederst. Så holdt vi en fyrstikk under åpningen av det øverste reagensrøret.  

 

Resultater:

Da sinkbiten begynte å reagere med saltsyren, begynte hydrogengassen å boble opp. Vi førte gassen til et reagensglass som vist på tegningen. Gassen presset vannet ut av reagensglasset. Så la vi hånden inntil bunnen av reagensglasset med sink og saltsyre. Det var varmt.

 

Vi lot det boble ut gass i om lag et halvt minutt før vi fylte reagensglassene med gass. Så tok vi forsiktig opp et reagensglass fra glasskåla og passet på at åpningen på reagensglasset vendte rett ned. Så tente vi på gassen.

 

Når vi tente på hydrogengassen som hadde samlet seg i det første røret hørte vi et lite smell. Dette fordi det sannsynligvis var et tynt lite lag med oksygen i åpningen av røret, som bidro til at det ble dannet litt knallgass. Når vi tente på det andre røret fikk vi et mye kraftigere smell en sist gang. Dette pga at når vi blandet oksygen med hydrogen og antennes eksploderer den. En slik blanding av hydrogen- og oksygengass kaller vi knallgass.

 

Vi fant også ut at hydrogengassen var fargeløs og luktfri.

 

Reaksjonslikning for framstilling av hydrogengass:

sink + saltsyre -> hydrogengass + sinkklorid + energi

Zn + 2HCl      -> H2 + ZnCl2 + E

 

Reaksjonslikning for når hydrogengassen antennes:

Hydrogen + Oksygen -> vann + Energi (knallgasseksplosiv)

2H2 + O2                      -> 2H2O + E

 

Konklusjon:

Rent hydrogen er en fargeløs og luktfri gass og det er det enkleste grunnstoffet i naturen.

 

Vi øvde på å framstille hydrogen av sink og saltsyre, og vi observerte hvordan hydrogen og oksygen reagerer med hverandre. Hydrogen og oksygen danner sammen en blanding som kalles knallgass. Jo mer oksygen sammen med hydrogen, jo større knallgass.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil