Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Munch og kvinnen

Munch og kvinnen

Tanker om Munchs forhold til kvinnen gjennom bilder.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.03.2005

Munch ser på kvinnen som en vampyr. Hun er et seksuelt vesen som samtidig suger livskraften ut av en mann. Vi ser en forbindelse med hans forhold med Tulla Larsen, en kvinne han flyktet fra og kanskje også til? Eller var det hun som kom etter han? Jeg tror de to hadde en likestilt destruktivt forhold til hverandre.

 

Kvinnene vi finner i ’’ Livets Dans’’ symboliserer livets tre faser. I bilde ser vi myke kontur linjer som følger de dansende parene gjennom bilde som en livs linje. Jeg syntes motivet virker som en ung kvinne i ferd med å komme inn i dansen, en er i toppen av sitt romantiske liv som danser i midten i bilde og så en som er på sutten av sitt liv. Det virker som Munch har brukt kvinnen, den som skaper liv, til å symbolisere hvordan vi går gjennom livet.

 

Da Munch ble spurt om å lage program plakat til oppførelsen av ’’Per Gynt’’ på Théât de L`Ouvre, var et også kvinnene som var motivet. De var Solveig og Mor Aase. Mens hun står der og ser utover landskapet er Solveig et bilde på det unge og det lengtende. Mor Aase representerer det aldrende og reserverte. Hun står og ser rett mot oss.

 

’’Denne kontrellasjonen av to eller to eller tre kvinner i forskjellige stadier av livet brukte Munch i flere av sine malerier, både før og etter 1896’’ skriver konservatoren Petra Pettersen på internett siden http://museumsnett.no.

 

Munch skal selv ha hevdet at Ibsen hadde hentet sin inspirasjon til ’’Naar de døde vaagner’’, en forestilling med tre kvinner, da kunstneren gav han en omvising på en utstilling hos Blomquist i Oslo i 1895. Bildet som vist nok var inspirasjons kilden hater ’’Sfinks. Kvinner i tre stadier’’.

 

Men jeg tror at under kunstner sosieteten på den tiden hadde mange av de samme ideene og idealene. I hver fall når man ser på bohemen i Oslo,( da Kristiania). Kvinnen ble hyllet som en hore og madonna. Det ser jeg i hver fall komme frem i Munchs bilde “Madonna”. En glorifisert elskende kvinne blir sett fra elskerens hold. Hun er blek som et skjellet, men ser ut som en hellig Maria.

 

Jeg syntest ikke det virker som Munch hadde en veldig bra erfaring med kvinnene i hans liv. Jeg tror søsteren, Sofie som døde så tidlig, var med på å forme hans syn. Da hun døde rakk hun kanskje aldri gjøre noe galt? Hun var så og uskyldig og jomfrulig med sin unge alder og jeg tror ikke andre kvinner kunne leve opp til det. Det kan også tenkes at kvinnene i Kristiania Bohemen var alt annet enn uskyldige.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil