Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Beatles" (L. Saabye Christensen)

"Beatles" (L. Saabye Christensen)

Sammendrag og anmeldelse av "Beatles" av Lars Saabye Christensen. Inneholder også presentasjon av forfatteren.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.03.2005

”Beatles” ble utgitt for første gang i 1984 av J. W. Cappelen Forlag A/S. Første gang ble den trykket i 40.000 eksemplarer. I senere tid har den blitt trykket i flere opplag og språk. Boken ble en av Norges største litterære salgssuksesser noensinne. Nærmere 200.000 eksemplarer er solgt her i landet, i tillegg til andre land. Dessuten er boken blitt dramatisert med stort hell.

 

Forfatteren bak denne geniale boken heter Lars Saabye Christensen og er en meget velkjent forfatter. Ikke bare i Norge, men nå snart i Hollywood også. Hvem hadde trodd at boken om de forvirrede, men elskelige personene i ”Halvbroren” skulle bli så godt mottatt på film her hjemme at Hollywood straks sikret seg rettigheter til å lage en liknende film. Det er utrolig! …men la oss heller komme tilbake til ”Halvbroren” etterpå. Først noen kjappe fakta om forfatteren.

 

Lars Saabye Christensen ble født 21. september i 1953. Fødestedet var da Oslo, og det er også den byen han har brukt som scene i mange av verkene sine. Bl.a. ”Beatles”.

 

 Han debuterte i 1976 med diktsamlingen ”Historien om Gly”. Den ble så godt mottatt av folket at han mottok Tarjei Vesaas debutantpris for den samme år. I 1977 kom hans første roman, ”Amatøren” ut. Etter ”Amatøren” ga Saabye Christensen ut tre diktsamlinger og to romaner. Deriblant ”Joker” i 1982.

 

 Det etterlengtede gjennombruddet hans kom i 1984 med oppvekstromanen fra Indre Oslo-vest, ”Beatles”. Oppfølgeren ”Bly” kom ut i 1990.

 

I 2001 markerte han sitt 25års-jubileum som forfatter med boken ”Halvbroren”. ”Halvbroren” er på alle måter en stor roman. Den inneholder mange forskjellige fortellinger som skifter mellom det realistiske og det fantastiske, mellom komisk humor og hjerteskjærende tragedie. Halvbroren er en roman om vennskap og felleskap på tross av betingelsene karakterene er gitt. Det en roman med scene i Oslo, der forfatteren tar oss med inn i Barnum Nilsens kompliserte liv på veien til å akseptere samfunnets endringer. For ”Halvbroren mottok Saabye Christensen Bokhandlerprisen og Brageprisen i 2001 og Nordisk råds litteraturpris i 2002.

 

Priser
Tarjei Vesaas debutantpris 1976
Hørespillprisen 1981-82
Cappelen-prisen 1984
Rivertonprisen 1987
Kritikerprisen 1988
Bokhandlerprisen 1990
Bokhandlerprisen 2001
Brageprisen 2001
Nordisk råds litteraturpris 2002

 

 

Andre utgivelser

1978 Kamelen i mitt hjerte (dikt)

1979 Jaktmarker (dikt)

1980 Billettene (roman)

1982 Paraply (dikt)

1985 Blodets bånd (roman)

1986 Columbus ankomst (dramatikk)

1986 Åsteder (dikt)

1987 Sneglene (roman)

1988 Herman (roman)

1989 Stempler (dikt)

1992 Ingens (noveller)

 

Om ”Beatles”

Hovedpersonen i boka er Kim Karlsen. Han er enebarn og bor sammen med foreldrene sine i en leilighet midt i Oslo-vest. Familien er ikke velstående, men de klarer seg. Drømmen er å kjøpe en bil en gang. På Nesodden eier de Huset med utedo og svabergene liggende rett nedenfor. Epletrærne i hagen er fulle av blomster og frukt. Det beste feriestedet i verden.

 

Onkel Hubert, familiens svarte får, er farens bror. Hubert er tegner for de store magasinene og avisene i hovedstaden. Han framstilles som en surrekopp som når som helst kan gå i heng. Han har sine små utbrudd i blant, men er helt ufarlig. Slik er også Jensenius, operasangeren i etasjen over. Han drikker tretti eksport om dagen og påstår at der er panten og kunsten som holder verden i gang. Kim må flere netter på rad ligge i sengen å høre på Jensenius som synger over ham.

 

٭٭٭

 

- Bruttern hadde med et pornoblad fra København, sa John.

Vi bråstansa, så på ham.

- Fra Danmark? Hvisket Ringo, glemte å stamme.

- Spilte håndball i København. Fy faen.

- Åssen…åssen er’e?

- Stilig, sa John. – Må stikke nå.

- Ta’re med i morra, sa George.

- Gjør’e á! Ropte Ringo, svingte med skrutrekkeren i lufta.

Gjør’e á!

 

Boka handler om Kim, Ola, Gunnar og Sebastian, eller Seb, som han blir kalt. De fire guttene sammenligner seg selv med The Beatles. De er helt Beatles-frelste og kan alle sangtekstene like godt baklengs som forlengs. De har sverga evig troskap til hverandre og til Beatles. Scenen er lagt til Oslo i 1960- og 1970-årene. Vi følger guttene fra de går i syvende klasse og helt til de er 19 år.

 

De opplever mye rart opp gjennom årene:

- En stund samlet de på bilmerker som de på mesterlig måte klarte å lirke av bilene, men da de fikk kalde føtter, kastet de dem fra seg i sjøen og ble isteden vitne til et selvmord.

- Fotballkamper og en uforglemmelig fotballtur til Danmark hvor Kim opplever at den sanne kjærligheten kanskje ikke var så sann likevel.

- Forelskelser og møtet med den virkelige verden med fyll, fest og dop. Samt skjelettet på soirè.

 

Mot slutten av boken forsvinner Seb, og en leteaksjon i Paris blir satt i gang. Kim finner onkel Hubert som har vært borte lenge. 

 

Klarer vennene å få Seb ut av dop-helvetet han har rotet seg inn i? Og hva skjer med Kim og den store verden?

 

Min mening om boken:

Saabye Christensen har brukt mye humor for å skildre hverdagslige ting. Og han har fått det til. Jeg syntes boken var underholdende og morsom, men til tider alvorlig, kanskje litt for alvorlig til og med. Likevel kom det mange latterkuler, men det var mest i den 1. delen. I den siste delen var det langt mellom humoren, men det var da også den delen som var mest sorgtynget da at alt bare var kaos i Kim Karlsens hode.

 

I begynnelsen av boken var nesten alt idyll, og de eneste store problemene guttene hadde var å få overtalt foreldrene til å la dem få ha langt hår. Senere i boken var problemene større, røyk og dop ble dagligdags og de en gang så nesten uskyldige guttene ble forvandlet til langhårede hippier som ga faen i alt.

 

 Mot slutten av boken var jeg lettere irritert over guttenes oppførsel, særlig Seb, men Kim var ikke langt bak. Gunnar derimot var pliktoppfyllende og løp rundt med løpesedler om både det ene og det andre. Ola hadde jobb og var i marinen. Altså hadde de fire guttene utviklet seg ulikt, men de var fortsatt venner, og det var da noe av det viktigste synes nå jeg.

 

Romanen passer kanskje spesielt godt for de som vokste opp mens Beatles herjet hitlistene i verden, men ungdom i dag kan også ha glede av den. Tanken bak romanen er vel å fortelle om livet til fire gutter i 60- og 70-årene. Livet var tydeligvis ikke lett da heller, ikke i følge Saabye Christensen i alle fall.

 

Terningkast: 4

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil