Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Laksen er nesten borte!Skriv ut Utskrift

Villaksen må vike plass for tamlaks.

Bokmål - ArtikkelForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


”Laksen er den viktigste fisken i vår oppdrettnæring. Men når det rømmer ca en kvart million laks fra fiskeoppdrettsannleggene truer det den ville-laksen.”

Dette sier den 40 år gamle laksefiskeren Lars Jensen.

”Nå er det på tide å gjøre noe med det politikere”.

 

Undersøkelser:

Undersøkelser i vosseelva på vestlandet viser at det snart bare er tamlaks som gyter i elva. Når tamlaksen går oppi elvene gyter den etter at vill-laksen har gytt. Dette fører til at rogn fra vill-laksen blir ødelagt og vill-laksen vil rett og slett bli dø ut. Dette er en eksempel av mange andre.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Figur 1 vill-laks som er fanget

 

Foret:

Foret brukes som mat til laksen. Den er laget av mel og olje som ikke brukes til mat. Det er mest smart og fornuftig å gi foret til fisken. Når 1000 kg for gir 840kg oppdrettsfisk, gir det 400 kg kyllingkjøtt eller 110 kg oksekjøtt.

 

Genbank:

”En genbank er smart for laksen. I genbank er det 15 laksestammer, hver av de er tilpasset i sitt eget elvemiljø. Men jeg vet ikke om det varer for alltid og laksen må passes på, ellers er det ille ute”

Dette sier laksefiskeren Lars Jensen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Figur 2 mann som jobber med fisken

 

Arbeid (faktaboks)

Det meste av oppdrettnæringen blir eksportet. Oppdrett fisk står for en tredje del av eksportverdien av Norske fiskeprodukter.

 

Oppdett (faktaboks)

I virkeligheten er det oppdrettlaksen som forsterker katastrofen i havet, fordi laksen må fores opp på fiskeråstoffet fra havet. Mesteparten av fangsten til det verdensomspennende industrifisket ender i produksjon av for til fiskeoppdrett. Den Norske laksen spiser alene mer enn 60% av Norges totale årlige fiskefangst.

 

Hjelp:

”Hjelp vill-laksen dere politikere før det er for sent. Pass bedre på oppdrettsanleggene og ikke la den laksen rømme, ellers går det bare utover vill-laks fiskere som meg. Dette er alvorlig”, Sier Lars Jensen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Figur 3 Eks. på fiskeoppdrett
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish