Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
LikestillingSkriv ut Utskrift

Oppgave om likestilling i hjemmet.

Karakter: 5- (8. klasse)

Bokmål - ArtikkelForfatter:


Likestilling er noe vi møter på hver dag på skole, jobb og fritid. Før var det slik at kvinner var hjemme og stod for alt innenfor omsorg og barnepass, mens mannen var på jobb og tjente til familiens levebrød. Det var slik at mannen forventet og komme hjem til dekket bord og ett fredfullt hjem.

 

Etter hvert som årene har gått har FN bestemt at 8. mars skulle bli den internasjonale kvinnedagen. Tiden forandrer seg, og det gjør også kvinners syn på fordeling av arbeid i og utenfor hjemmet. Kjernefamilien har blitt mindre og kvinner føder færre barn en før. Arbeidsoppgavene i hjemmet har blitt lettere på grunn av alle hjelpemidlene som er til rådighet. Kvinnene ønsket seg ut av hjemmet, og flere kvinner tok seg utdannelse og skaffet seg jobb.

 

I dag er levestandarden høy blant folk flest, noe som gjør at man er avhengig av to inntekter. Med full jobb utenfor hjemmet og barn i huset, er kanskje 24 timer i døgnet litt for lite. Vi kommer inn i den mye omdiskuterte tidsklemma. Da er det viktig at man deler på hjemmearbeidet og hjelper hverandre der det er nødvendig. Det er ikke slik mer at mannen kommer hjem og forventer at maten skal stå ferdig dekket på bordet. Nå er det første man hjem fra jobb som oftest begynner på middagen.

 

Mange kvinner har blitt uavhengig og selvstendige og trenger ingen mann for å klare seg selv i hverdagen. Mange av dem tjener godt og kan i det verste fall leie en mann til og for eksempel skru på bilen, snekre, fikse vannlekasjen på kjøkkenet osv.

 

Det har skjedd store forandringer i kjønnsfordelingen på arbeidsmarkedet. Men enda kan vi se typiske manns og kvinne dominerte yrkesgrupper, dette ser vi for eksempel på omsorgsyrkene som er dårlig betalt og fortsatt domineres av kvinner. Siden omsorgsarbeiderne blir dårlig betalt, flykter veldig mange kvinner, og blir heller flyvertinne eller andre bedre betalte yrker. Det har blitt en stor krise for helsenorge.

 

Så nå må regjeringen snart de behovene for høyere lønn og flere ansatte innenfor omsorgsyrke, ellers kan det bli vanskelig å bli syk eller gammel i dette landet.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish