Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Ungdom i dagSkriv ut Utskrift
Et kåseri som forteller hvordan mange i vår eldre generasjon ser på ungdom i dag...
Bokmål - KåseriForfatter: Anonym”Ungdom i dag!” Det er ikke sjelden vi ungdom hører dette utsagnet. I alle fall har jeg hørt det flere ganger. Og hvem er det som bruker det? Jo, det er de litt eldre menneskene vi har her i Norge. Det er som oftest den generasjonen som ligger på 65 år og oppover. Mange av denne generasjonen er helt fortvilet over dagens ungdom. Men hvorfor? Jeg vet at noen ungdommer er helt håpløse, og gjør ikke som foreldrene deres sier i det hele tatt. Jeg vet også at det er ungdom som kun tenker på seg selv, og ikke bryr seg mye om folk rundt dem. Allikevel er det slett ikke alle som er slik. Jeg er ærlig når jeg sier at jeg bryr meg om mine medmennesker. Jeg gjør det jeg kan for å respektere andre, og jeg tar hensyn til de som er gamle. Jeg vet at jeg ikke er den eneste som bryr meg, men dette tenker ikke de eldre på, og mange har litt lett for å gre alle under samme kam.

 

Jeg møter ofte på gamle folk, om det så er i byen, på vei hjem fra skolen, på bussen eller andre offentlige steder. Når jeg ser eldre mennesker prøver jeg å vise at jeg snill ved å smile til dem. Jeg smiler faktisk så søtt jeg bare kan for å vise disse gamle at jeg faktisk er snill. Får jeg et smil tilbake? Kan ikke akkurat si at jeg får det hver gang, nei..! Som regel er det slik at de ser strengt tilbake på meg, akkurat som om jeg hadde sagt et fy-fy-ord. Hva tenker egentlig disse gamle på? Kanskje de tror at jeg smilte for å late som om jeg er snill, eller kanskje de tror jeg smilte ironisk? Vel, jeg er litt enig i at det kan virke litt ironisk når jeg prøver på mitt beste å vise mitt mest uskyldige smil, men det er jo ikke på noen måte ment som ironisk!

 

Jeg tror mange gamle er litt for trangsynte, spesielt gamle damer. Mange liker ikke ungdom i det hele tatt. Alle ungdommer er slemme, alle ungdommer røyker, alle ungdommer spytter på gata, alle ungdommer sniker i køen, og alle ungdommer stjeler. Dessuten bråker alle ungdommer. Jeg er ganske sikker på at mange eldre tenker nettopp slik! Mens jeg sitter her og ramser opp i hodet mitt alt hva ungdommer kan finne på å gjøre den dag i dag, lurer jeg på hva den eldre generasjonen gjorde i sin ungdomstid! Det skulle vært morsomt og hatt en tidsmaskin, og reise tilbake til 1930-tallet for å se hva nettopp ungdom gjorde på den tiden.

 

Det må være en grunn til at mange gamle sier ”Ungdom i dag”! Det må jo være en eller annen grunn til at de syntes vi er så fæle i forhold til hva som var vanlig da de var unge? Mange tror kanskje at disse menneskene var helt uskyldige som unge, og at de aldri gjorde annet enn å være på skolen, gå rett hjem for å spise middag, gjøre lekser, og deretter hjelpe mor med husarbeidet. Jeg tror at kanskje noen hadde det slik, men hvem kan vel like det? Alle vil ha fritid, og kanskje det egentlig er slik at disse ønsket så forferdelig å være litt rampete? Kanskje de drømte om en dag å motsi læreren, snike litt i køen på landhandleriet, eller kanskje å kysse en gutt de egentlig ikke likte? Jeg tror faktisk at det var litt slik, men på den tiden var det en skam å gjøre slikt, og du ble sett på som uforskammet! Tenk noe så fælt. Du kunne i verste fall ende opp uten en ektemann! Nei, jeg skal ikke være sarkastisk, for det kan hende mange nettopp opplevde det slik. Men hvorfor da være så streng med oss ungdom? Jeg sier ikke at gamle skal la oss stjele, snike i køer, eller være slemme. Men hvorfor ikke la oss vise at vi faktisk er snille også? Gi oss en sjanse?

 

Jeg gjør i alle fall mitt for å få det til. Det var ikke uten grunn at jeg i Krakow hjalp en veldig gammel dame over en vei med mye trafikk. Jeg skal ærlig innrømme at jeg selv var litt redd for å gå over denne veien med raske kjøretøy. Jeg skal ikke se bort i fra at det så litt komisk ut der jeg gikk å ”dro” på denne veldig gamle damen over veien, for å komme meg over veien raskest mulig uten å bli påkjørt. Allikevel gjorde jeg en innsats for et gammelt menneske. Hvis denne damen var en av de som ikke likte ungdom i utgangspunktet håper jeg virkelig at jeg fikk endret denne damens syn på ungdom til det bedre. Jeg gjorde i alle fall et forsøk…
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish