"Oktober" av Frode Grytten

En kort tolkning av novellen "Oktober" skrevet av Frode Grytten. Kommentarer og synspunkt er også meddelt.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.11.08
Tema
Oktober

Frode Grytten er forfatter og journalist. Han debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. Han har gitt ut flere diktsamlinger og romaner, men er mest kjent som novelleforfatter. Størst suksess har han hatt med den kritikerroste Bikubesong, som han fikk Brageprisen for. Boka er en roman, men sammensatt av ei lang rekke av novelleliknende tekster, som alle handler om personer som holder til i et stort leilighetskompleks i Odda. Frode Grytten har ellers gitt ut novellesamlingene Dans som en sommerfugl, stikk som en bie , 80º aust for Birdland og Langdistansesvømmer. Novella ”Oktober” er hentet fra den siste av disse samlingene. Han var også journalist en periode.

 

Oktober er en novelle som er skrevet av Frode Grytten. Novella er en del av samlingen Langdistansesvømmer fra 1990. Teksten er typisk for den tida den ble skrevet. Den handler først og fremst om skilsmisse og familieproblemer, sånn som de mange noveller på 90-tallet gjorde.

 

Den handler om en ung gutt og hans familie som bor nede ved fjorden. David er en ung gutt som bor ved sjøen sammen med mora, faren og søstera. David og faren skal sette garn sammen ute ved elva da faren forteller sønnen at han og moren skal skilles. På vei tilbake er David såret og sint på faren og har mange forskjellige når han våkner dagen etterpå. Når han da skal hente inn garnene igjen, utsetter han seg selv for noe som ikke er helt ufarlig og hører ikke på faren når han roper til han. Det som avslutter novellen, er at David finner en laks i det siste garnet, men i stedet for å beholde fisken så slipper han den fri ut i havet.

 

Novellen er kort, og har et enkelt språk. Den starter med at David våkner. Handlinga blir spilt over cirka et døgn. I teksten veksler forfatteren fint mellom nåtid og fortid. Den starter i nåtid ved at David våkner og ror alene ut med båten. Så går den over i fortid ved at det blir fortalt om hva som hendte kvelden før. Ellers blir teksten fortalt i ei kronologisk rekkefølge, der den når et vendepunkt da faren forteller om skilsmissen mellom han og mora. Det blir ikke sagt direkte at de skal skilles, men av kommentarene ”det er best for alle”, ”ulike veier” og ”fremdeles glad i mor”, får vi på en indirekte måte vite om dette vendepunktet. Slutten på novella er åpen. Vi får ingen løsning på Davids problemer, det må vi tenke oss til selv.

 

Forfatteren har brukt en 3. persons synsvinkel. Alt oppleves gjennom David, men han forteller ikke direkte til oss. Alt blir fortalt slik David oppfatter det. Hva de andre personene tenker og føler og hva som skjer når David ikke er tilstede, får vi ikke vite. At vi får vite om Davids tanker og følelser, er med på å bygge opp spenningen i novella. Det gjør også at vi får en forståelse for Davids handlinger.

 

Handlingen i novella er lagt til ei bygd ved et vann. Vi får på en indirekte måte vite at handlingen foregår på 80- 90- tallet, ved at skillsmisseproblematikken ble mer og mer vanlig da. Forfatteren har brukt språket som et virkemiddel i skildringen av miljøet som novella blir utspilt i. Metaforer, sammenligninger og besjeling blir flittig brukt. For eksempel pisker regnet på taket ”som en jazztrommeslager”, mens vinden ”griper tak i huset” og presser det mellom ”usynlige kjempenever” og i tillegg er huset ”en fullrigger”. Denne flittige bruken av språklige bilder gjør at teksten blir levende og ting som får oss til å tenke hvordan det kunne være der. Været har forfatteren bevisst brukt som virkemiddel for å få fram stemningen i novella. Før vendepunktet var det kveldsol og vindstille. Fint vær forbinder man med lykke og glede. Etter vendepunktet begynner det å regne og om natta er det storm. Stygt vær forbinder man med noe trist. Disse vær - konnotasjonene blir da ikke bare beskrivelse av været, men også et bilde på Davids indre. Det som er budskapet i denne teksten, er nok at man kan komme seg videre, det bare krever litt mer av en noen ganger.

 

Og da synes jeg også at tittelen på samlingen passer godt til denne teksten, Langdistansesvømmer, for det symboliserer at det er langt frem og krever en del for å komme dit. Teksten heter jo Oktober og dette sier også mye om hva den handler om. Når man ser tittelen, får man med en gang inntrykk og ideer til hva teksten handler om. Oktober er begynnelsen på en årstid som er ganske mørk og trist, og gir en stemning som er litt trist og lei.

 

Denne novellen gir oss et innblikk i hvordan David opplever det som har hendt mellom faren og moren, og hva han egentlig føler om det. Oktober er en lett novelle som er ganske interessant hvis du forstår inn holdet, jeg synes det er en helt grei novelle, som får frem det budskapet, som er ment den skulle ha. Det er en ganske god tekst, fordi den hele tiden gir oss et vist frampek på hva som kommer til å skje, den er også på 2 sider noe som er fint siden det kan vere ganske tungt å lese flere sider. Han skriver på på en måte som vekker interessen hos oss som leser denne novellen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst