Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Amish vs.ossSkriv ut Utskrift
Sammenlikning og forklaringer på de største forskjellene mellom amishene og oss.
Bokmål - ArtikkelForfatter: AnonymLever beskyttet:

Forskjeller: Amishene slipper ikke gjerne folk innpå seg, og har ikke omgang med mange utenfor sitt eget samfunn. Slik er ikke vi nordmenn i det hele tatt. Hit kommer innvandrere og flyktninger fra alle verdens kanter, så vi er i aller største grad vant til å la folk slippe innpå oss og vår kultur.

 

Utdanning:

Forskjeller: Amishene tar ikke dette med utdanning så alvorlig som oss nordmenn. For dem er livsfilosofi og erfaring like viktig. Barna går på skolen til de har gått ut 8. klasse, deretter må eventuelle videre studier foregå i hjemmet. Slik er det ikke i Norge! Her går vi i grunnskole til vi har gått ut 10. klasse (dette er obligatorisk) og senere fortsetter nesten alle på videregående skole. Vi lever i et samfunn med høy intelligens og hvor status og penger er ganske viktig. Det er kamp om de beste jobbene og derfor vil majoriteten av ungdommene lære så mye som mulig, slik at de er sikret en bra fremtid.

 

Forklaring: Jeg tror grunnen til dette avslappede forholdet amishene ser ut til å ha til skole kommer av at status og penger ikke har noe å si i deres samfunn. De lever isolert fra hele omverdenen og arbeider på gårdene sine uten motoriserte kjøretøyer og den slags. Livsfilosofi og erfaring er det viktigste for dem. De har en ”dypere” og mer gammeldags tankegang enn oss, og tar bibelen helt bokstavelig.

 

Ekteskap:

Forskjeller: Det går myter om at alle ekteskap blant amishene er arrangert. Dette er ikke sant, selv om foreldrene ofte har en finger med i spillet når det gjelder barnas livsledsager, og ingen gifter seg utenfor amishsamfunnet. I så fall vil de ble utstøtt. Bryllupsreisen går med på å reise rundt å takke venner og slekt for gavene, det er ikke uvanlig at amsihene bruker et år eller mer på denne turen. Skilsmisser forekommer ikke.

 

Så kommer Norge, motsetningen: her velger og vraker vi kjærester og livsledsagere som vi vil, og det er vanlig å ha hatt mange kjærester før men gifter seg. Her skilles vi og gifter oss om hverandre, og tar det nok ikke på langt nær så høytidelig som amishene.

 

Forklaring: som nevnt tar amishene bibelen helt bokstavelig, og den er nesten hellig for dem. Da de er isolerte fra omverdenen er det en skam å gifte seg med noen utenfra, mens i Norge, hvor flere kulturer og religioner lever sammen er det vanlig å gifte seg med den man vil. Skilsmisser er også vanlig i Norge, mens det er et fremmedord blant amishene. For oss er nok ikke dette med livsledsager osv så hellig som dem, dessuten er det mer tilfeldig hvem vi gifter oss med, enn det er for dem. Der er nesten alle like og står for det samme, siden de lever så isolert, dermed har de mer til felles.

 

Kvinnenes rolle:

Når det gjelder kvinnene i forhold til mannen er ikke amishene så ulike oss. De skal ha respekt for sin ektemann, men det skal også gå den andre veien. Den eneste forskjellen som er er at amishkvinnene jobber hjemme på gården, mens mange kvinner i Norge er såkalte karrierekvinner, men dette kommer jo av at de lever isolert.

 

Militæret:

Forskjeller: Mens guttene her til lands er pliktet å dra til militæret, nekter amishene å ha noe som helst med dèt, eller annen vold å gjøre.

 

Forklaring: Mens vi alltid er opptatt av å forsvare landet vårt i en evt. krig vil ikke de høre snakk om sånt i det hele tatt. Hvorfor skal de komme i krig når de er isolert fra resten av omverdenen?

 

Moderne utstyr:

Forskjeller: Amishfolket lever helt uten strøm. Alt som bruker bensin er forbudt og det eneste kjøretøyet de har er hestekjerrer. De lever kun av jordbruk. Slik er ikke vi i det hele tatt. I Norge i dag har de fleste familier en eller flere biler, alle har strøm og vaskemaskin og alt det der. Det er kanskje her den aller største forskjellen mellom oss ligger.

 

Forklaring: I samfunnet vårt ville det aldri fungert å leve uten strøm osv, men sånn som de lever har de ikke behov for mer enn de har. Dette er likt for alle og fungerer bra for dem. De vet ikke om noe annet.

 

Klær:

Forskjeller: Mens det her til lands ofte er motepress, særlig blant ungdom, går alle amisher mer eller mindre likt kledd. Kvinnene har lange svarte kjoler og forklær, mens mennene går i svarte dresser og hatt.

 

Forklaring: Alle amisher står for det samme på innsiden, så hvorfor ikke kle seg likt også? De lever sinnsykt sammenpleiset og isolert, så at de går likt kledd blir på en måte et kjennetegn på ”jeg er en amish”.

 

Amish vs.kristendommen:

Amishene tror at å isolere seg fra omverdenen vil styrke dem i troen.

 

I motsetning til lutheranerne døper amishene ingen spedbarn, og man blir helst ikke døpt før en er i 20-årene. De er også imot misjonering, i motsetning til vanlige kristne. De prøver ikke å omvende noen.

 

Amishene har en muntlig overlevering ”The Ordnung” som inneholder lover og regler. Denne, som alt annet skriftlig de har står på tysk. Gudstjenestene blir ikke holdt i kirken, som hos oss, men hjemme hos medlemmene. Dette går på omgang, slik at de kan passe på at alle følger reglene. Dette med ekteskap har jeg vært inne på før.

 

Forklaring: Forskjellen på en amish og en vanlig kristen er altså ikke så veldig stor. De har visse særegenheter, men troen er den samme. De lever som de kristne gjorde på 1500 – 1600 tallet, har selv valgt å leve sånn og trives med det.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish