Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
LysbrytingSkriv ut Utskrift
Rapport om lysbrytning, fra et raskt stoff til et tregt. (Lysbrytning i vann og glass)
Bokmål - RapportForfatter:


Hypotese:

Jeg tror at hvis du lyser gjennom et glass, eller vann så blir lysstråla ”flytta” litt til en av sidene.

 

Utstyr:

- Glass

- Lysmaskin

 

Tegning:

(figur mangler)

 

Beskrivelse:

Lys gjennom et glass, da ser du at den ble brutt og flyttet litt.

 

Konklusjon:

Lyset går raskere gjennom luft enn vann og glass. Når lyset går fra luft til vann, eller luft til glass blir strålen brutt, slik at den kan ta den raskeste veien gjennom det trege stoffet. Altså så går den går lengre i lufta for å kunne gå litt kortere i glasset/vannet.

 

Du kan sammenligne lyset med en badevakt som oppdager noen som holder på å drukne i vannet, for begge vil være så raske som mulig. Og både badevakten og lyset beveger seg raskere på land enn i vann. Så derfor lønner det seg ikke å velge den korteste veien, for da må badevakten svømme så langt. Det lønner seg heller ikke å velge den lengste veien på land, for da blir det for langt å springe. Så det som lønner seg er en mellomting.

 

Når strålen går fra raskt til trekt er innfallsvinkelen større enn brytningsvinkelen. Og når strålen går fra et trekt stoff til et raskt blir brytningsvinkelen større enn innfallsvinkelen.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish