Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Spare eller bruke oljepengene?Skriv ut Utskrift

Liten artikkel skrevet i samfunnsfag om hva vi skal gjøre med oljepengene.

Karakter: 5

Bokmål - ArtikkelForfatter: AnonymÅrlig settes det av milliarder av kroner i et oljefond, dette er penger som skal trygge framtiden til våre barn og barnebarn. Skal vi spare eller bruke oljepengene? Det er det store spørsmålet som blir diskutert hver dag. Det er mange forskjellige meninger om dette, noen mener at vi burde bruke oljepengene, andre mener at vi burde spare pengene, mens noen mener at vi burde spare litt og bruke litt. Noen mener at vi burde bruke det på forskning, skole, barnehage, utdanning, sykehus og eldreomsorg her i Norge mens andre mener at vi burde bruke alt på U-landene, på de som virkelig trenger det! Men hva er egentlig det riktige å gjøre?

Norge har blitt ett av verdens rikeste land på grunn av oljen, vi har tjent flere milliarder. Så hvorfor kan ikke verdens rikeste land dele litt av pengene på de som virkelig trenger det, nemlig u- landene. Der er det mange folk som trenger mat, klær, sko, penger og lider av hiv og aids. Hva om vi kunne hjulpet mange av disse menneskene. De har så vidt skoler der en gang, og de eldre, har de eldreomsorg? Nordmennene er ikke klar over hvor heldig og godt de egentlig har det.

Jeg synes at vi burde hjelpe u- landene . Skal vi ha alle oljepengene fordi at oljen ligger på ”vårt” havområde. Jorden tilhører alle, så hvorfor er de pengene våre? Det finnes ikke så alt for mange som virkelig trenger det i Norge. Oljepengene har gjort oss kravstore og late. Men vi burde også bruke en del på landet vårt siden vi betaler så mye skatt og avgifter så fortjener vi det!

Det er også noen som mener at vi bør lagre all oljen og vente med å pumpe den opp på en stund. For når resten av verdens oljereserver begynner å gå tomme, vil oljeprisene stige enormt. Og hvis generasjonene som kommer etter oss hadde hatt olje da, ville de hatt mye bedre økonomi enn det de får fra oljefondet som vi sparer opp. Dessuten er det mye sikrere å lagre olje, enn å investere oljepengene. Men jeg vet ikke helt jeg, for Norge har ikke råd til å slakke på oljepengene, og hadde ikke funket uten olje og gassen. Kanskje vi burde bruke pengene, kanskje ikke? Det er noe som tiden vil vise, har vi tatt der riktige valget? Men siden vi er slikt et rikt land, hvorfor har vi da ventelister på sykehusplasser og korridorpasienter? Det er skammelig, vi burde ta skikkelig godt vare på de syke.

Og alle de nedslitte skolene, burde ikke de pusses opp? I dag er mange elever redd for å gå på do på skolen fordi det ikke er dører som kan lukkes eller fordi det både ser fælt ut og lukter. Skolene har nesten ikke rå til kritt, ark, blyanter, viskelær eller noe av det elevene trenger for en god utdanning, og det går utover foreldrene. Mange av dusjene på skolene virker ikke, og de som virker er det dårlig trykk i. Skal elevene gå og lukte resten av dagen etter at de har hatt gym da? Og hva med apparatene som brukes i gymmen, de er jo livsfarlige og ustødige! De kan føre til seriøse ulykker hvis de ikke blir byttet ut etter 40 års bruk!

Hvorfor er ikke eldreomsorgen bedre enn det den er? Det er den siste tiden av livet til en person. Skal ikke det også være den beste. Mange eldre må dele rom med mange andre, og ønsker selvfølgelig å ha et eget rom, noe jeg skjønner! Men hvorfor har ikke verdens rikeste land et godt tilbud til eldre? Det er også noe jeg synes at vi burde bruke oljepengene på.

Det kan jo også virke fornuftig å spare alle oljepengene, men det vil også bare bli feil! Vi må jo selvfølgelig spare noe, slik at vi har penger til å betale pensjonene til dagens og morgendagens pensjonister. Så det vi sparer mest til er pensjonister!
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish