Klimaet i Bergen

Oppgave om  klimaet i Bergen. Hvorfor regner det? Hva har det å si for turismen?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.03.14

I denne oppgaven kommer jeg til å legge vekt på klimaet i Bergen. Det vil si hva som gjør at været er som det er, hvordan det har vært før, om det endrer seg gjennom årstidene, og hva slags påvirkning dette har på turismen.

 

Hvorfor kommer det egentlig så mange turister til Bergen?

Hvor mye regner det egentlig og hvorfor?

Hva er egentlig klima?

Hvorfor regner det i Bergen?

Har vi større luftfuktighet her enn andre steder, og regner det egentlig så mye som østlendingene vil ha det til?

 

Dette er spørsmål som jeg vil prøve å finne svar på i denne oppgaven. Jeg vil også finne ut om klimaet i Bergen var som det er også i gamle dager, og om det kanskje finnes noe positivt i alt regnet, hvis det nå viser seg at det virkelig regner mye i Bergen.

 

Klima

Klimaet er værforholdene over lengre tid beskrevet ved hjelp av statistiske informasjoner. Grunnlaget for de statistiske informasjonene, klimainformasjonene, er observasjoner av været over en så lang periode at enkeltvise ekstreme værsituasjoner ikke vesentlig påvirker resultatene. Vi kan også si at klimaet er et konsentrat av været. Nå skal vi se litt på klimaet i Norge.

 

Norge

Norge blir ofte betraktet som et kaldt og nedbørrikt land langt oppe mot nord. Norge ligger da også på samme breddegrader som Alaska, Grønland og Sibir. Så jevnført med disse har Norge allikevel et mildt klima. Landet har, takket være sin beliggenhet i vestavindsbeltet på østsiden av et stort havområde og med en stor, varm og stabil havstrøm utenfor kysten, et mye mer levelig klima enn hva breddegradene alene skulle tilsi. Klimaet i Norge viser store variasjoner. Fra Lindesnes til Nordkapp strekker Norge seg over mer enn 13 breddegrader, eller like langt som fra Lindesnes til Middelhavet. Dessuten har vi store forskjeller i mottatt solenergi gjennom året. Forskjellene er størst i Nord-Norge med midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren. I tillegg medvirker terrenget til at det blir store lokale forskjeller over korte avstander.

 

Nedbør

Nedbøren som faller i Norge kan grovt deles inn i tre hovedtyper som er frontnedbør, orografisk nedbør og bygenedbør. Frontnedbør og orografisk nedbør kommer begge av at fuktig luft heves og avkjøles slik at den må gi fra seg fuktighet som faller ned som regn eller snø. Det er store forskjeller i normale nedbørmengder i Norge. De største nedbørmengdene finner vi et stykke innenfor kysten av Vestlandet. Her og over det meste av landet dominerer frontnedbør og orografisk nedbør og det kommer mest nedbør om høsten og vinteren og minst om våren. Bygenedbør dominerer i områder på indre strøk av Østlandet og Finnmark og i andre mindre områder som er beskyttet av terrenget mot fuktige luftmasser. Her er det mest nedbør om sommeren og minst om vinteren og våren

 

Bergen

Hvorfor regner det i Bergen, lurer kanskje mange på, mitt eget uglupe svar på det var at Bergen ligger ved kysten og at vannet fra sjøen damper og regner ned på oss, men i løpet av dette prosjektet har jeg funnet ut, at dette er jo ganske feil..

 

Lufta over havet utenfor vestkysten (altså utenfor blant annet byen Bergen) er ganske fuktig, fordi det hele tiden fordamper litt vann fra havet. Når denne lufta blåser inn over vestkysten, støter den snart på Langfjellene og Byfjellene, som ligger rett innenfor kysten. Den fuktige lufta blir presset oppover, på grunn av de høye fjellene som ligger i veien for vinden, og lufta blir da avkjølt, fordi det er kaldere oppe i høyden. Når fuktig luft blir kaldere, klarer den ikke å holde på så mye fuktighet, og vannet samler seg da i dråper (kondenseres) og faller ned som regn.

 

Nedbør

Jan

feb

Mar

apr

mai

jun

jul

aug

sep

okt

nov

des

 

år

0,1 mm eller mer

23

20

22

18

16

17

18

20

21

24

21

23

 

242

3 mm eller mer

17

14

14

10

9

10

11

13

13

16

14

17

 

158

10 mm eller mer

10

7

9

5

3

4

5

7

8

10

8

11

 

86

25 mm eller mer

3

2

2

1

1

1

1

2

3

3

2

3

 

24

40 mm eller mer

1

1

1

0

0

0

0

0

1

1

1

1

 

7

 

Turismen i Bergen

Hvorfor kommer det turister til Bergen?

Vel, mitt svar på det er at de fleste turistene som kommer til Bergen kommer kanskje fra varme, sørlige land, og vil oppleve historie og kultur som det er mye av i Bergen. Mange kommer gjerne for å se Bryggen, Maria kirken, Fløyen, Akvariet og Fisketorget. Byen mellom de syv fjell ble i år 2000 kåret til en av verdens kulturbyer. Bergen er en by som har vært flink til å ta vare på gamle bygninger med gammel byggetradisjon.

  

Alt i alt har vi ganske mye å vise turistene i den vakre byen vår, og historie er det også mye av. Middelalderbygningene, Håkonshallen og Rosenkrantstårnet er sentrale severdigheter.

 

Dessuten er det mange som synes at klimaet i Bergen er fasinerende, og været har jo skaffet en god del oppmerksomhet rundt byen. Kanskje bare været er god nok grunn til å besøke Bergen, for franskmenn bosatt på Rivieraen – de får i hvert fall oppleve våte regnbyger.

 

 

Min konklusjon er derfor at JA, klimaet i Bergen har noe å si for turismen, på en positiv måte vil jeg si. Selvfølgelig er det ikke bare været som gjør at vi har turister, men våre severdigheter i tillegg til beliggenhet gjør Bergen til en interessant by, som det er forståelig at mange vil besøke.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst