Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fellingsreaksjoner

Fellingsreaksjoner

Forsøk fra grunnkurs om fellingsreaksjoner.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.04.2006


Hensikt:

Vi skal se på reaksjoner mellom salter og hvordan ioner kan danne nye salter. Samtidlig skal vi studere fellingsreaksjonene som finner sted, og prøve å identifisere de forskjellige stoffene som dannes. 

 

Utstyr:

- reagensglass

- målesylinder

- Natriumkloridløsning, NaCl

- Sølvnitratløsning, AgNO3

- Natriumjodidløsning, KI

- Blynitratløsning, Pb(NO3)2

 

Fremgangsmåte:

Selve oppgaven gikk ut på blande de forskjellige saltløsningene som er beskrevet i boken. Dette gjorde vi ved å fylle det forhåndsnevnte 1 cm3 av det aktuelle stoffet. Deretter blandet vi to og to stoffer sammen ved å helle innholdet i et over i et annet reagensglass som inneholdt en annen løsning. Den første blandingen var Natriumjodid blandet med sølvnitrat. Deretter blandet vi Natriumklorid med blynitrat og til slutt natriumjodid blandet med blynitrat. Vi gikk gjennom felles hvilke to kombinasjoner av positive og negative ioner som det er mulig å få ved å blande sølvnitrat og natriumklorid.


 

Resultater av blandingene:

Salt

Navn

Ioner

NaI

Natriumjodid

Na+ I-

AgNO3

Sølvnitrat

Ag+ NO3-

NaCl

Natriumklorid

Na+ CL-

Pb(NO3)2

Blynitrat

Pb+ NO3-

Salt

Blandes med

Reaksjonslikning

Farge

Bunnfall

NaI

AgNO3

NaI+AgNO3 --> AgI (s) + NaNO3 (aq)

Gul

 

NaCl

Pb(NO3)2

2NaCl + Pb(NO3)2 --> PbCl2 + 2NaNO3 (aq)

Hvit

Utydelig, ja

NaI

Pb(NO3)2

2NaI + Pb(NO3)2 --> PbI2 + 2NaNO3

Gul

 

Med ord:

Natriumjodid + sølvnitrat --> Sølvjodid + Natriumnitrat

Natriumklorid + blynitrat --> Blyklorid+ Natriumnitrat

Natriumjodid + blynitrat --> Blyjodid + Natriumnitrat

 

Vi så hvilke to kombinasjoner som gikk an å blande. Dette har jeg vist med denne tegningen:

<bilde>

 

Forklaring:

På denne tegningen har jeg vist hvilke ioner natriumklorid og sølvnitrat består av. Deretter viser jeg nedenfor hvilke muligheter det er for andre ioner å blande seg sammen. Ettersom et salt er sammensatt av et positivt og et negativt ion er disse de eneste to alternativene vi har. Opprinnelig var det NaCl og AgNO3. De eventuelle alternativene ville vært NaNO3 og AgCl.

 

En fellingsreaksjon har formelen; L + L --> UL + L

 

<bilde>
For å få en fellingsreaksjon må vi blande to lettløselige stoffer. Av det som dannes blir det et tungtløselig stoff (bunnfall), som skiller seg ut og kan fjernes fra løsningen. Løsningen er i dette tilfellet romtemperert vann. Ved fellingsreaksjoner sørger man for å felle bestemt ioner ved å tilsette andre ioner. Ved å ta bort det tungtløselige stoffet (bunnfallet) og fordampe bort vannet, så blir de to lettløselige stoffene tvunget sammen til ett stoff. Det var imidlertid ikke akkurat dette vi skulle se, ettersom dette kan ta tid å se, men som sagt å felle bestemte ioner ved å tilsette andre.

 

Vi har sett at ved å blande ulike salter kan vi danne nye salter(ionebindinger). Saltene var ikke direkte så tydelige med bunnfall og løselighet, men vi ble forklart at hadde det stått over lengre tid, ville vi sett klare bunnfalltendenser.

 

Tegningen viser blandingene og hvilke farge de forskjellige fikk. Som vi ser, fikk natriumjodid blandet med blynitrat en sterkere farge enn det natriumjodid blandet med sølvnitrat fikk. Ingen viste noe tydelig bunnfall og er derfor ikke med i tegningen.

 

Når vi blander et vannløselig salt i vann vil stoffet løse seg opp i + og - ioner. Blander vi to slike vannløsninger med hverandre, vil ionene til de to stoffene noen ganger binde seg til hverandre og det blir dannet et bunnfall. Det er dette som kalles fellingsreaksjon. Bunnfallet er et stoff som ikke er vannløselig, og det er derfor løsningene skifter farge. Etter hvert vil bunnfallet synke til bunnen, og løsningen vil igjen få tilbake sin naturlige farge.

 

Hvis vi tilsatte for mye vann, kan det ha vært problemer for stoffet å løse seg enn det ellers ville vært. Dette hadde vært en eventuell feilkilde.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil