Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
17. mai-taleSkriv ut Utskrift
En fengende 17. mai-tale.
Bokmål - AnnetForfatter:


Kjære mine landsmenn, vi er i år igjen samlet på denne helt spesielle dagen til å feire årets 17. mai. En dag som i 1814 ble markert med Norges grunnlov, som de fleste av oss viser sin respekt for ved å for eksempel gå i tog, mens noen andre har nok med å gå den lange veien fra senga og til hodepinetablettene på kjøkkenet, samtidig som vi hører hornmusikk som ubevisst presser seg inn gjennom de trange øregangene våre og dermed har en tendens til å blande sammen en god miks av bakrus og mentale hjerneskader.

 

Året 1814 ble et vendepunkt i norsk historie. Dette året gikk den dansk-norske helstaten i oppløsning etter nesten 400 år. Norge ble et selvstendig rike med egen grunnlov. Da året tok slutt, var Norge i personalunion med Sverige, med felles konge, men med en stor grad av selvstendighet, og med den frieste forfatning i verden på dette tidspunkt.

 

Først i 1898 ble det lov å bruke flagget slik vi kjenner det, og i 1905 ble dette det offisielle norske flagget.

 

I 1864 var Bjørnstjerne Bjørnson ferdig med teksten til ”Ja, vi elsker dette landet”. Sangen ble skrevet til feiringen av 50-års jubileet for Grunnloven.

 

17. mai, grunnlovsdagen er hele Norges nasjonaldag. De fleste av oss feirer dagen ute i gatene, noen går i tog og de fleste spiser pølser og masse is, selv de som er langt eldre enn barn.

 

Gratulerer med dagen!
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish