Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Revolusjonen i Romania

Revolusjonen i Romania

Presentasjon av revolusjonen i Romania og kort om situasjonen i landet etterpå.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.05.2006


Nicolae Ceausescu var en bondegutt, som fikk makten i Romania i 1965-1989. Han var populær på 60-tallet fordi han bygget en ny infrastruktur i landet, og han solgte også bra til utlandet. Men makten ble som rus, for han og hans familie. Han kjempet mot all motstand, og da ble han vant til å få det som han ville. De fleste sier at han flippet helt etter besøket i Nord-Korea. Da ville han pluttselig bygge verdens største palass, mitt i Bucuresti.

 

Nicolaes hemmelige politi holdt alle rumenerne i sjakk, og denne terroren gjorde Romania til en grusom plass å leve. Telefonsamtaler ble automatisk avlyttet, brev ble åpnet, og alle samtaler i grupper ble overvåket. Hippier med langt hår ble avhørt av politiet, og det var ulovlig med abort.

 

I 1966 skulle kvinnene ha minst 4 barn, og familier med mindre enn 4 barn måtte betale straffeskatt. Eller så måtte de ha en medisinsk attest på at kvinnen ikke kunne få flere barn. Samtidig tok mennene i det hemmelige politiet seg til rette også gjennom seksuelle overgrep. De stakkars ofrene måtte føde de uønskede barna, som ble overlatt til voksende barnehjem.


 

Nicolae hadde også bestemt hvor mange kvadratmeter folk skulle bo på. En voksen skulle få ha 12m2 og et barn 8m2. Så en familie på 2 voksne og 2 barn kunne ikke bo på mer enn 32m2.

 

På 1980-tallet begynte resten av verden å få greie på de forferdelige hendelsene i Romania. Da forbød Nicolaes offentlige samlinger uten spesiell tillatelse. Han forbød også samtaler med utlendinger, uten grunn...

 

Nicolae hadde få venner, og til og med bestevennen Kina snudde ryggen til han.

 

Revolusjonen i 1989 ble den mest blodige i Øst-Europa. Det hele begynte med at en katolsk prest protesterte mot at han skulle fjernes fra stillingen sin, på et torgmøte i Timisoara. Da politiet kom for å arrestere han ble det gateslåsskamp. Opptøyene spredde seg til andre deler av byen, og til andre deler av Romania.

 

17. desember samlet en stor og sint folkemengde seg i Bucuresti, og militære måtte bruke stridsvogner for å spre folkemengden. Det hjalp lite, og senere på dagen ble det bestemt at de skulle bruke ekte gevær og ekte geværkuler. Sivile ble drept i opptøyene, og den blodige kampen fortsatte utover natten. Døde lik i gatene ble plukket opp og kremert.

 

Ting forandret seg 19. desember da militæret i Timisoara bestemte seg for å ta parti med opprørerne. Det var enorm risiko for borgerkrig.

 

Nicolae var på statsbesøk i Iran, og kom tilbake til Romania den 20. desember. Han skjønte ikke at opprørerne hadde bestemt seg for å kvitte seg med han. Men han hadde bestemt seg for å tale til det rumenske folket dagen etter. Så 21. desember kl 12.30 begynte han med balkongtalen sin, til ca 100 000 mennesker.

 

Av en eller annen grunn begynte folk å rope morder! Diktatoren ble så sjokkert, at han ble handlingslammet. Kona Helena prøvde å få han til å fortsette. Nicolae løftet armen for å få folk til å roe seg, men det var forgjeves. Hele denne episoden ble kringkastet på rumensk tv, før skjermene plutselig ble svarte. Den forhåndsinnspillte applausen ble slått av, da Nicolae blir ført bort fra balkongen.

 

I dagene etter var det enorm forvirring, og et grusomt kaos i Romania. Mange ble drept...

 

Hele verden følgte med på julen 1989, og mange julemiddager ble avbrutt av de historiske bildene fra Romania. Folk trodde ikke på noe før de fikk vite hva som virkelig hadde hent med Nicolae og Helena Ceausescu, som plutselig hadde forsvunnet. Mange trodde de hadde rømt til utlandet, eller gjemt seg i en bunkers. Men det var rett etter nyttår verden og Romania fikk greie på hva som egentlig hadde hent. Diktatorparet prøvde å komme seg til en flybase med helikopter, men halvveis til Pitcsti lot piloten som han fikk trøbbel med motoren, og gjorde en landing ved siden av motorveien. Det hele var et avtalt spill, og paret ble øyeblikkelig arrestert, og stilt for retten i en anonym militær domstol. De ble dømt for forbrytelser mot Romania, og menneskerettighetene.

 

Begge ble dømt til døden og skutt i hode. Tv-bildene av likene til diktator paret ble vist på tv skjermene rundt i hele verden.

 

Andre medlemmer av Nicolaes familie ble tatt til fange.

 

Tv-kameraer fulgte politiet inn i luksuspalasset, og da rumenerne fikk se denne luksusen ble de sinte og fortvilet. For de trodde ikke det fantes så mye rikdom i deres land. Det hele toppet seg da de filmet et badekar i ekte gull, som var til katten til Nicolaes datter.

 

Våren 1990 blir optimistens vår, særlig unge folk så lyst på livet. Hele landet var utplyndret og konkurs, og det var helt umulig å starte en effektiv oppbygging av landet. Rumenerne slet også med andre ting en fattigdom. Over fylte barnehjem, aids syke mennesker som var i fengsels lignende celler.

 

Da Romania forsvant fra nyhetsbildet, følte rumenerne seg ensomme og forlatt. Og det var vanskelig å få utenlandsk hjelp økonomisk.

 

I 1998 fikk Romania sin nye grunnlov, og samtidig ble Romanias første kommunistiske president valgt. Emil Constantinescu, og han representerte nye holdninger og nye ideer. Men han klarte ikke å bedre Romanias økonomi.

 

Fremtiden til Romania er tåkete, og fortiden dekker over nesten hver forbedring i landet.

 

I Romania blir de rikere og de fattige enda fattigere...


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil