Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Sammenlikning mellom USA og AfghanistanSkriv ut Utskrift
Sammenligning mellom Afghanistan og USA, for å vise forskjell på I- og U-land.
Bokmål - TemaoppgaveForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Forskjellene mellom I land og U land. I denne oppgaven har jeg valgt å sammenligne USA som er et industri land med Afghanistan som er et U land.

 

Hvorfor jeg har valgt disse landene er på grunn av den utrolig store forskjellene i størrelse og rikdom. Noe som også gjør dem spennende å sammenligne er på grunn av at USA (med flere) angrep Afghanistan på grunn av 11. september.

 

Afghanistan

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Afghanistan ligger i vestre delen av Himalaya som vist på bildet under.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Afghanistan har gjennom historien blitt angrepet av følgende makter: det persiske riket, Aleksander den store og Dsjengis-khan. USA angrep landet 7. oktober 2001 på grunn av terror angrepet i USA 11. september. Altså har landet hatt mye kaos gjennom tidene.

 

Afghanistan er delt opp i provinser, det er i alt 34 stykker. Afghanistan er et veldig fattig land og de fleste lever på jordbruk og husdyr. Noe av grunnen til fattigdommen er på grunn av politisk og militær uro i landet de siste 25 årene og tørke. Det vanligste er å dyrke mat men mange dyrker også opium som er et narkotisk stoff. Et av landets resurs problem er at de har begrenset ferskvanns tilgang.

 

Afghanistan har et innbyggertall på 31,056,997. Hele 40 % av folket er arbeidsledige.

 

Landet hadde 2 kjente Buddha statuer men de ble ødelagt av Taliban på grunn av at de tilhørte en annen religion. Taliban er en bevegelse som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001.

 

USA

<bilde>

Logg inn for å se bildet

USA eller United States of America startet etter at kolonier brøt ut fra landene de hadde hørt til og ble selvstendige. De startet som 13 stater men vokste raskt og ble flere. Det største som historisk har skjedd var borgerkrigen som varte fra 1861-1865, Første og andre verdenskrig og slutten på den kalde krigen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Det gule på kartet er USA mens de røde strekene viser til inndeling av statene.

 

USA blir ofte sett på som den sterkeste landet og økonomien blir omtalt som stødig med liten arbeidsløshet. Bare 5.1 % er arbeidsledige (2005). Landet har mange forskjellige kulturer og språk mikset i seg men hele 81 % er hvite, 12 % er mørkhudete og 4 % asiatiske. Språket som er mest utbredt er engelsk ettersom hele 82 % av befolkningen snakker det.

 

Alle diagrammene er hentet fra:

http://www.un.org/Pubs/CyberSchoolBus/infonation3/menu/advanced.asp

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sammenligning.

Disse diagrammene er litt mer utdaterte enn numrene oppe ettersom tallene brukt her er fra 2003.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

A = Afghanistan B= USA

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hele 8/10 av USA sin Befolkning har transport middel (busser tog, o.s.v er inkludert). Som dette diagrammet viser har bare en veldig liten del mulighet for biler/tog/busser i Afghanistan. Dette er vanlig blant U land.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Her kan man altså se at forskjellen på folk som har fjernsyn i I og U land er kjempe stor, bare 13 av 1000 stykker har tv i Afghanistan. Mens derimot USA har ca åtte av ti personer fjernsyn.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish