Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Røykingens skadevirkningerSkriv ut Utskrift
Tekst om problemer og ulemper relatert til røyking.
Bokmål - ArtikkelForfatter:


Verdens helseorganisasjon har satt røyking øverst på lista over ting som må jobbes med framover. Dette sier noe om hvor store problemer røyking fører til.

 

Hvert år dør 7500 nordmenn av sykdommer de har fått på grunn av røyking. Det er det samme som 20 hver eneste dag. På samme tid dør rundt 500 på grunn av passiv røyking.

 

I hele verden dør det for tiden ca 3 millioner av røykesykdommer, og i år 2020 vil tallet ha økt til omkring 10 millioner, fordi røyking øker så sterkt i de fattige landene.

 

Av unge mennesker som begynner å røyke, og som fortsetter med det, kommer halvparten til å dø av sykdommer som skyldes deres røyking. En norsk undersøkelse viser at røyking tar flere liv enn alkohol, narkotika, bilulykker, branner, selvmord og aids til sammen.

 

De som begynner å røyke har ofte venner som allerede røyker. Som oftest starter det med en røyk av og til sammen med gjengen. Så blir det oftere og oftere, og snart er du avhengig. For min egen del har jeg klare standpunkt når det gjelder røyking, og kunne ikke tenke meg å begynne å røyke, og heller ikke være sammen med noen som røyker.

 

Av å røyke får du gule tenner, ru tunge og dårlig ånde. Evnen din til å lukte og smake svekkes. Huden din blir grå og grov, og får lettere rynker. Du får kalde hender og gule fingre, og dårligere blodsirkulasjon i kroppen. Du kan få sykdommer som blant annet bronkitt, emfysem og lungekreft.

 

Sigaretter inneholder over 4000 stoffer, og over 100 av dem er kreftfremkallende. Tobakksprodusentene tilsetter hundrevis av forskjellige smaksstoffer til tobakken, så det ikke skal smake så vondt å begynne å røyke.

 

Men på tross av det vi vet om røyking, er det likevel noen som velger å fortsette. Jeg tror det er vanskelig å få de som allerede røyker til å slutte, og synes at ressursene bør brukes på forebyggende arbeid blant barn og unge. Bare slik kan vi i fremtiden håpe på en røykfri generasjon.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish