Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Fire ukjente løsningerSkriv ut Utskrift
Rapport fra forsøk om fire ukjente løsninger i kjemi (2KJ).
Bokmål - RapportForfatter:Hensikt:

Hensikten med forsøket var at vi skulle ved hjelp av en løseighetstabell blandet med vår egrensede kjemierfaring, identifisere fire ukjente løsninger.

 

Utstyrliste:

- Bariumklorid: BaCl2 (aq)

- Kobbersulfat: CuSO4 (aq)

- Natriumklorid: NaCl (aq)

- Hydrogensulfat: H2SO4 (aq)    

 

- Fire reagensglass

- Blandebrett (reagensbrett)

- 4 dråpetellere

- Løselighetstabell

 

 

Fremgangsmåte:

Vi fikk fire glass med løsning av de nevnte stoffene, men det var en blindtest, så vi visste ikke nøyaktig hvilke stoffer som var i de forskjellige glassene. Først skulle vi blande de forskjellige stoffene (AB, AC, AD, BC, BD, og CD). Deretter skulle vi skrive ned reaksjonene som skjedde. Til slutt skulle vi ved hjelp av en løselighetstabell finne ut hvilke stoffer som var i de forskjellige glassen.

 

Resultat:

AB: Ingen bunnfall

AC: Ingen bunnfall

AD: Ingen bunnfall

 

BC: Hvitt bunnfall

BD: Hvitt bunnfall

 

CD: Ingen bunnfall

 

Aller først så vi på natriumklorid. Det kom ut av løselighetstabellen at det var løselig med alle stoffene vi hadde med i forsøket. Hvis vi leser av de resultatene vi skrev ned, ser vi at det bare er løsning A som er løselig med alle. Både B, C og D er med i de fellingene der det ble bunnfall. Ergo er løsning A, NaCl.

At vi bestemte A i starten, gjorde til at vi kunne ta bort NaCl, når vi skulle beste de tre andre stoffene. Av løselighetstabellen leste vi at Ba 2+ og SO4 2- var uløselig med hverandre. Ba 2+ kommer fra BaCl2 og SO4 2- kommer fra både CuSO4 og H2SO4. Gjennom avlesning i systemet vårt ser vi at løsningen B er med i begge utfellingsreaksjonene. Ved hjelp av kryssjekking i løselighetstabellen med de stoffene vi hadde til rådighet fant vi ut at stoff B måtte være BaCl2, ettersom det kun er et stoff som inneholder Ba 2+. Det tredje vi så var at løsning C hadde en klar blå farge. Det vi vet fra undervisningen og tidligere forsøk, er at kobberioner i løsning farger løsningen blå. Kobber finner vi jo bare i en av de resterende løsningene. Dermed er stoff C: CuSO4

 

Til slutt har vi bare en mulighet igjen, og det er at løsning D er H2SO4.

 

Netto ionelikning for utfellingen som avslørte hvilke stoffer vi har jobbet med er:

 

Ba2+ (aq) + SO42- (aq) + H2O (l) --> BaSO4 (s) + H2O (l)

Barium + sulfat + vann --> Bariumsulfat + vann

 

Konklusjon:

Gjennom fellingsreaksjoner og kryssjekking i løselighetstabellen fant vi ut hvilke løsninger som var i de forskjellige glassene

 

Glass A: NaCl (aq)

Glass B: BaCl2 (aq)

Glass C: CuSO4 (aq)

Glass D: H2SO4 (aq)
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish