Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Trusler og tiltak

Trusler og tiltak

En stil om vannforurensingen vi har her i Norge og mulige tiltak.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.12.2006


Ferskvann er det vi mennesker, dyr og planter trenger mest. Uten ferskvann – intet liv. Allikevel så er det veldig lite ferskvann her på jorda. Faktisk så er det bare to tusendeler av ferskvannet som finnes i innsjøer og elver. Resten er is. Så hvorfor forurenser vi det lille dyrebare ferskvannet vi har? Hva kan vi gjøre for å slippe forurensingen?

 

Før så slapp vi kloakken rett ut i innsjøene, men siden det ikke var så mange mennesker, og det ikke ble brukt kunstgjødsel, så gjorde det ikke så veldig mye. Men etter hvert så ble vi flere mennesker, vi begynte å gjødsle med kunstgjødsel og vaske klærne med vaskemidler som inneholder fosfat. Vi fikk mer kloakk, og nettopp derfor begynte vi å bruke mange penger for å rense kloakken. Men hva er vitsen med det når halvparten av kloakken(noen steder) renner ut gjennom sprekker i rørene?

 

Kunstgjødsel er blitt bedre å bruke i landbruket, fordi det er lettere å tilpasse jordtypen på jordet. Du slipper å lagre store menger ku-møkk for eksempel. Men det faktum at når det regner så kommer store mengder kunstgjødsel ned i elver og innsjøer, og forurenser ferskvannet vårt, det er ikke bra.


 

Det som skjer når vi får rester fra gjødselen og kloakken i ferskvannet vårt er at når det blir overgjødslet som vi kaller det, så får vi masse alger i vannet. Når algene dør synker de ned på bunnen og brytes ned av nedbryterne. Problemet er at nedbryterne trenger oksygen, og når det er så mye grums på bunnen så trengs det mange nedbrytere for å bryte det ned. Nedbryterne bruker opp oksygenet på bunnen av vannet. Så overtar en annen type nedbrytere, som ikke trenger oksygen, men svovel. Restene fra disse nedbryterne er giftige, og mange dyrearter dør av denne giften.

 

Ekstra farlig er det om vinteren, for da er det is på vannet, og det kommer ikke oksygen ned i vannet. Mange fisker og andre arter dør på grunn av oksygenmangel. Det kan faktisk være så ille at de blir utrydningstruet!

 

I starten av denne teksten skrev jeg at vi vasker klærne våre med vaskemidler som inneholder fosfat. Fosfat er næringssalt. Mye næringssalt forårsaker overgjødsling. Derfor har vi heldigvis et forbud mot å bruke vaskemidler med fosfat i. Hvis vi ikke hadde hatt det, ja da hadde vi hatt et veldig stort problem.

 

Som du kanskje har skjønt så er ferskvannet dødsviktig! Derfor må vi i stedet for å forurense vannet, tenke litt og forebygge forurensingen. Det vi kan gjøre er å forbedre renseanleggene sånn at det ikke er sprekker i rørene, at mer blir renset og at vi prøver og unngå tanker med olje og bensin nede i bakken.

 

Avfallet fra fabrikkene er en stor del av forurensingen. Før kunne man bare slippe ut restene med masse giftige stoffer og tungmetaller, men etter hvert innså samfunnet at noe måtte gjøres. Nå er alle fabrikker og industribygg pålagt å rense avfallet sånn at utslipp er fri for skadelige stoffer for naturen.

 

Noen innsjøer er så overgjødslede at vi må gjøre drastiske tiltak for å redde de. Forskjellige tiltak kan være å rett og slett rense vannet, og blåse luft ned til bunnen, sånn at nedbryterne kan få fortsette arbeidet sitt. Det går også ann å bruke våtmarker som naturlige ”renseanlegg”. For i våtmark så finnes det forskjellige sumpplanter som fjerner forskjellige stoffer. Når vannet da havner i innsjøer eller havet, så er ikke vannet så forurenset som det ville vært hvis det ikke ble renset ved hjelp av våtmarken.

 

Min mening er at vi må gjøre noe med dette problemet. Forurensing i seg selv er ikke bra, men når det går utover noe så viktig som drikkevannet vårt, da er det ille! Mjøsa for eksempel var veldig forurenset på 1970-tallet. Så forurenset at de satte i gang et tiltak for å rense Norges største innsjø. Heldigvis gikk det bra, og nå er mjøsvannet et veldig bra drikkevann.

 

Jeg syns at staten kanskje burde bevilge litt (mer) penger til de forskjellige kommunene. Sånn at de kan få ordnet med bedre renseanlegg – og rør. Som sagt, så er drikkevannet vårt dødsviktig, og da er det ikke helt heldig med farlige stoffer i det. Det er veldig bra at de har forbudt vaskemidler med fosfat i, men kanskje de burde kutte ut noe mer også!? Sånn som kunstgjødsel?! Selv om jeg vet at naturlig gjødsel også er skadelig for vannet, så er det bedre med naturlig gjødsel enn med kunstgjødsel.

 

Jeg sier bare:

Redd ferskvannet!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil