Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Lys fra heliumatometSkriv ut Utskrift

Naturfagrapport om heliumatomet.

Bokmål - RapportForfatter:
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Vi har et rør som vist på fig. 1. Røret er fylt med heliumgass, i hver ende av røret er det smeltet inn en elektrode. Legger vi høy spenning over røret, vil negative elektroner sendes inn på elektroden K mot den positive elektroden A.

 

Da trykket i heliumgassen er meget lavt og atomene derfor er forholdsvis langt fra hverandre, vil elektronene bli akselerert til høy fart på korte avstander.

 

Når disse elektronene treffer et heliumatom, har de nok bevegelsesenergi til å lette elektronene i atomer opp til høyere energinivåer. Atomet går da over i en høyere energitilstand.

 

Når elektronene i atomet så faller ned igjen, sender heliumgassen ut lys. Dette lyset vil vi studere nermere ved hjelp av et lommespektroskop S (eller et gitter).

 

Det forutsettes at forsøket må gjøres som klasseforsøk, dvs. at bare læreren arbeider med den høye spenningen. Elevene må holde seg på betryggene avstand.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Utstyr:

- Heliumlampe med spenningskilde

- Lommespespektroskop

- Fargebyanter

 

Utførelse:

- Still opp apparatet som beskrevet ovenfor.

- Studer lyset fra heliumgassen. Tegn inn det observerte spektret i feltet nedenfor. Bruk da fargeblyanter

- Gi en kort beskrivense at av det lyset som sendes ut fra heliumgassen.

 

Resultater:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Konklusjon:

Når et elektron «kresjer» inn i et atom, så slår det et elektron utover i atomskallene. Når dette elektronet har kommet så langt ut som mulig, begynner det å «dale» tilbake til plassen sin i en utrolig fart. På vei tilbake genererer atomet elektromagnetisk strålig, som vi i dette tilfellet oppfatter som synlig lys.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish