Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
RasismeSkriv ut Utskrift

Dette er en stil om raismen. Den tar for seg apartheid, rasismen i USA og Hitlers rasisme.

Skrevet i 9. klasse (tentamensoppgave).

Bokmål - ArtikkelForfatter: AnonymDet store spørsmålet om rasisme er (hva er Rasisme?). Ikke mange vet helt hva rasisme er men rasisme er for eksempel at noen blir mobbet for de er svarte i huden. Mange tror at rasisme skjer bare med svarte men også med hvite, indere, muslimer, homofile, handikappede osv. Rasisme er f eks at noen syns at rasen sin er best.

 

Hvor foregår rasisme?

Rasisme foregår egentlig overalt men det er forskjell på hvor stor den er. Nesten alle er litt smårasister f eks vitsen om svensken, negeren, inderen eller homoen kan være litt rasisme. Men det er noen som tror på en perfekt rase som kan i verste fall drepe fordi de er ikke helt som dem. Hitler drømte om en perfekt verden og drepte Jøder, Homofile, handikappede osv.

 

Hvorfor er rasisme og hva kan vi gjøre med det?

Rasisme kommer sikkert for at noen er sjalu på noen og tar det igjen med å mobbe den personen sånn att den føler seg mindre viktig. Jeg tror Hitler var litt sjalu på Jødene fordi på den tiden var jødene suksessfulle og rike og de eide store fabrikker. Han drepte 7 millioner jøder. Vi kan stoppe rasisme kanskje med å stoppe andre med å mobbe. Hvis du ser noen blir mobbet kan du gå i veien og beskytte den som blir mobbet.

 

Hitler

Hitler var sikkert sjalu på jødene derfor satt han dem i konsentrasjons leirer. Han lagde nazismen som skulle være det perfekte folket. Ennå er det etterkommere etter Hitler som tror på et bedre folk. De kalles ny nazister.

 

Benjaminsaken

Et godt eksempel på Rasisme i Norge er Benjaminsaken. Benjamin 15 år hadde vert på kino da noen ny nazister kom bort til ham og drepte ham. Heldigvis ble de tatt og de sitter nå i fengsel. I 2003 kom Benjaminsprisen som gis bort til skoler mot rasisme.

 

Rasisme i USA

Det er ennå mye rasisme i USA men det var enda mer før. Rasismen var veldig høy helt til 50 tallet. Det var lover om at svarte ikke fikk sitte på offentlige benker, det var noen restauranter de ikke fikk gå på, alle svarte måtte sitte fremme i bussen og de måtte reise seg hvis det var fult i bussen og noen hvite måtte sitte. I 1995 nektet Rosa Parks å reise seg og havnet da i fengsel. Over 1000 folk mister livet av rasisme hver dag.

 

Apartheid og rasismen i Sør-Afrika

Når sør Afrika var styrt av Storbritannia, var sør Afrika delt inn i forskjellige områder. Dette skjedde på slutten av 19hundretallet. Indere, hvite og negere måtte bo på hver sine plasser. Apartheid betyr å skille folk. I sør Afrika hadde svarte ingen stemmerett. I 1913 kom det en lov gjorde att svarte bare kunne eie land på plasser som var avsatt for dem. I 1923 måtte svarte ha ett spesielt pass for å bo i byene. I 1912 kom ANC og de kjempet for å få forandring i sør Afrika. Etter andre verdenskrig fikk Sør Afrika en større grad for rasisme. De hvites nasjonalparti vant valget i 1948. Det var de som startet Apartheid. Målet med Apartheid var å skille mellom rasene i sør Afrika. Da kom det lover som forbød svarte og hvite å gifte seg. Da var det egne benker for bare hvite i parken og svarte måtte ha egne busser til egne skoler. Alle svarte måtte jobbe på fabrikker, gruver og fabrikker som var eid av de hvite.

 

ACN

Acn var de som ledet motstanden mot Apartheid. De lagde protestmarsjer og gjorde sivil ulydighet. Men dette førte til at det ble fengsling utenfor retten. I 1969 forsto ACN at dette ikke var nok og de kjempet med bevæpnet motstand. Men de forsto fort at dette ikke var en suksess og ACN lederen Nelson Mandela ble tatt i fengsel. Svarte som flyttet til byen måtte finne seg i å bo i elendige forhold. I 1976 begynte ungdommer å gjøre opprør mot utdannings politikken. De hvite styringsmaktene begynte å forsvinne og svarte fikk makt i Rhodesia som ble kalt Zimbabwe i 1980.

 

Nelson Mandela

F. W. de Clerk innså i 1990 at apartheid ikke kunne fortsette. Da løslater han Nelson Mandela fra fengselet. I 1994 fikk alle stemmeretter og det første valg var Nelson Mandela. Han ble den første svarte president. Nelson Mandela jobber hardt for å stoppe rasisme.

 

Min mening

Jeg syns rasisme er bare helt dumt. Det der perfekte rase er bare tull. Du kan ikke skille folk for hvordan de ser ut eller hvilken farge de er. At folk dreper bare fordi de har en annen farge er helt ufattelig. Men det er ikke bare hvite som er rasister som mange tror. F. eks svarte kommer til landet og danner klikker mot hvite. Dette skjer mest med ungdommer. At barn blir mobbet fordi de er (pakkis) eller (neger) eller at pappaen deres er (homo) er bare dumt. At Hitler kunne drepe tusenvis av jøder fordi han ikke liker dem er helt ufattelig. Heldigvis er det ikke så mye rasisme her som vi bor men det hender av og til. Jeg syns vi alle burde gjøre noe med det. At vi kan sette Nelson Mandela som et forbilde og sloss for det vi tror på. Det er mange som tar selvmord fordi de blir kalt pakkis eller neger. Dette må vi gjøre noe med. Dette må vi stoppe.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish