Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Behandling av hjerteinfarkt

Behandling av hjerteinfarkt

Behandling både prehospitalt og hospitalt av hjerteinfarkt.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.10.2009
Tema
Sykdommer

Prehospital behandling av hjerteinfarkt:
Den som får brystsmerter uten noen grunn må ringe lege, eller 113 så fort som mulig. Jo raskere en får behandlet et hjerteinfarkt, jo større er sjansen på å minske skaden på hjertet.

Når helsepersonell/ ambulansen kommer tar de først et EKG (noe som måler hjerterytme og slagene), EKG'et blir sendt med mobil til sykehus til videre vurdering, deretter prøver de å holde roen og hindre uro. Ro er utrolig viktig for pasienten, så han/hun ikke bli urolig, da blir hjertet mer belastet om han/hun er urolig.

Når en spesialist har sett på EKG'et, har de som oftest satt veneflon, om de får beskjed om det er et infarkt, blir de å gjøre følgende:
Gi smertestillende, man får først kvalmestillende da man som oftest blir kvalm av morfin.
Nitroglycerin gies, selv om ikke det alltid hjelper på smertene vil det kunne øke blodstrømningen til hjertet. Nitroglycerin kan gies som tablett under tunga eller som spray i munnen, det blir gitt i munnen fordi det er minst hud mellom blodårene så opptaket går fort.
Blodfortynnende medisin (Eks. dispril) vil også bli gitt.
Ambulansearbeiderne kan gi trombolysebehandling om pasienten ikke har noe som motsir dette (alder, sykdom, operasjoner er med på å bestemme om de kan høre med legen om trombolysebehandling). Trombolysebehandling er viktig å få gjort så fort som mulig for å hindre at hjertet får mer skader.

Når pasientbehandling og sikring av pasient (sikre at pasienten ikke blir alvorlig mye dårligere med engang) starter de til sykehuset. Pasienten vil få ved behov både smertestillende og oksygentilførsel. 

Behandling av hjerteinfarkt på sykehuset:
- Behandling med blodfortynnende medisiner, disse løser opp blodproppen
- Er infarktet (proppen) stor, vil de kunne føre inn et kateter gjennom et blodkar i beinet, og opp i blodkarene i hjertet. Slik vil de finne presis hvor problemet ligger og når de har funnet hvor det ligger, blåser de opp kateteret ås det blir å ligne en ballong. Forsnevringen blir da sprengt bort. ( Dette som blir kalt PCI - Percutan Coronar Intervensjon)
* Etter denne ballongutvidelsen kan man forsterke veggen i dette karet vet å sette inn en stent. Denne stenten skal ligge der det trange området var, for å holde området åpen og hindre nye blodpropper i dette området.

Om infarktet er sterkt, med mye skade, vil man i noen tilfeller måtte ta en bypass operasjon. Denne operasjonen går ut på at man bytter det tette blodkaret med et nytt blodkar fra en annen plass i kroppen.

 

Etter sykehusinnleggelsen vil du måtte gå på medisiner som hindrer nye infarkt (Blodfortynnende, betablokkere, eller kolesterol senkende medisiner)

Er pasienten livløs med engang starter man med HRL, samme om det opphører livstegn.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil