Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kråke søkjer make

Kråke søkjer make

Fremføring av et gruppearbeid i norsk.

Sjanger
Annet
Språkform
Annet
Lastet opp
30.11.2010


Forteljar: Even:

Kråke søkjer måke er eit bilete på menneske på leit etter make. Kven skal dei byggje reir saman med, og kva slags reir?

 

Vi tek føre oss dei 8 ulike temaa frå kapittelet i boka, og linkar dei opp imot ulike bøker av kjende norske forfattarar. Vi harr vove alle åtte tekstane vi plukka ut saman til ei historie, om ein gut og ei jente og kva utfordringar dei møter i jakta på å finne seg sjølve og kvarandre. For å få ein heilskap og raud tråd i historia er namna bytne ut, og dei ulike personane har same rolla gjennom heile førestillinga.

 

Aksel og Renate skal vere litteraturkritikarar, og legg vekt på å diskutere måten dei ulike forfattarane har framstilt nestinga, altså måten menneske byggjer reir saman på, og korleis det varierar i ulike tekstar.

 

Vi startar med tema ein, lengselen. denne scena har vi henta frå filmatiseringa av Ingvar Ambjørnsen sin roman ”Elsk meg i morgen”, ei historie om ein mann som lengtar etter å foreine seg med eit anna menneske. 


 

Renate : I denne boken er det Ellings tur til å få prøve kjærligheten. Den aktuelle er damen i pølseboden, som viser seg å hete Lone. Etter å ha funnet ut at han liker henne, kommer han stadig vekk til boden og bestiller ”en pølse med alt”. For å starte noe som helst kontakt med Lone, begynner han med å lyge om at han i sine yngre år bodde i Afrika. Dette var en god løgn, og de to får mer og mer kontakt. Da han oppdager at hun leser en bok om folk som har sett romvesner, følger han opp med enda en løgn der han forteller henne at han har sett et romvesen når han var ute på jakt en gang i tiden.

 

Aksel: Elsk meg i morgen» er den klart sterkeste av de tre filmene når det gjelder personskildring. Denne filmen framstiller vårt tema ”lengsel” på ein veldig god mate. Men denne filmen er ikke så bra som boken, eller den første filmen om Elling 'Brødre i Blodet'. Når det er sagt er denne filmen ti ganger bedre enn Mors Elling, som eg synst var helt forferdelig. Jeg liker veldig godt skuespillerne i filmen. De tolker sine roller veldig godt og fungerer. Problemet mitt er mer at de tar essensen fra boka og bare fjerner den helt. Det liker jeg ikke. Denne boken er så innmari trist og slutter så grusomt, men denne filmen faller for fristelsen til å lage nok en feel good film. 

 

Dan: (Går mot pølsebod) pølse med alt, wiener.

Bjørn Tore: Vil du ha to?

Dan: Hva?

Bjørn Tore: Jeg stenger snart, også er det bare to pølser igjen i kjelen.

Dan: Nei jeg skal bare ha en.

Bjørn Tore: Ja, men du kan godt få den andre hvis du vil?

Dan: Åh, sånn…

Bjørn Tore: Ja… vil du ha begge?

Dan: Ja!  -takk!

Bjørn Tore: Vær så god!

Dan: (tenker…går vekk og set seg ned)

 

Hva er det som egentlig er så galt med arrangerte ekteskap? Hvorfor kan ikke norske myndigheter istedenfor å blande seg opp i alt mulig annet simpethen arrangere et ekteskap for meg? For eksempel med den unge enslige kvinnen i pølsevognen der? Jeg mener, hva er det som er så forferdelig frivillig med å bli gående alene hele livet?

 

Even: Tema to, det første møtet, har vi funne i krimromanen ”Elskede Poona”, av Karin fossum. Her får vi sjå korleis det går vidare, på ein restaurant i India…

 

Renate:

51 år gamle Gunder Jomann selger landbruksmaskiner i den vesle bygda Elvestad. Gunder er ensom og trenger en forandring. Inspirert av boka All verdens folk, en gave fra søsteren Marie, tar han en beslutning. Gunder bestemmer seg for å dra til India for å finne en kone. På en restaurant i Mumbai treffer han Poona Bai. Hun sier ja til å gifte seg med den blåøyde nordmannen, og de to blir viet på den norske ambassaden i India. Men hans dramatiske snuoperasjon for å skape seg et bedre liv ender tragisk. Gunder drar i forveien hjem uten å ane at han aldri vil få se sin kone levende igjen. Dagen etter hennes varslede ankomst blir hun funnet drept med store skader i ansiktet, bare 1000 meter fra Gunders hjem.

 

Aksel:

Hos Fossum handler det heller ikke om en ond vilje, men derimot om «den gode viljen som hindrer folk å si det de vet». I «Elskede Poona» er det ikke snakk om at det kanskje mangler et par biter, det er puslespillet som er så mye større enn vi aner. Måten boka beskriv kjærleiksforholdet mellom Gunder og Poona på, er veldig bra. Det einaste eg syntes kunne vore bedre, er slutten. Eg får liksom følelsen av at forfattaren har gløymt å oppklare et par ting, som for eksempel korleis det gær med søstera til Gunder.

 

(Dan går inn på restauranten og møter Anniken, som ser indisk ut, ber gullringar, har nakne armar, og håret i knute.)

Dan: ho har gullringar, nakne armar, utståande tenner og blåsvart hårknute. Å, eg skulle likt å komme i kontakt med den servitrisa der! My name is Gunder!! -From Norway!

Anniken: Ah! -From Norway. Ice and snow! Hahaha!

Dan: (stirrer ho inn i auga) I came to find a Wife!

Anniken: (strekkjer ut ein brun arm) Welcome to Bollywood!

Aksel: Poona, som denne dama heiter, blir seinare drept, og eit viktig tema i denne romanen er folk sin uvilje mot å sjå sannheten i øynene. Når noko blir for grusomt eller vanskelig, nekter man rett og slett å tru det. Og akkurat slik er det med kjærlighet. Og nettopp den delen er det som er så utruleg godt skildra i denne historia.

 

Even: Det neste vi vil ta føre oss, er skildringa av det erotiske møtet. I somme tekstar blir dette møtet skildra mellom linjene, medan andre er meir inngåande. Vi har valt å hente vårt møte frå Agnar Mykles bok ”Sangen om den røde rubin.”

 

Renate:

Ask Burlefot er student. Før fylte 21 år har han satt barn på to kvinner. Den ene, Gunnhild, truer med å ettersøke Ask i radioen fordi han har stukket av og ikke er med på å betale for oppfostringen av barnet. Ask har en gang reddet en kvinne og et barn fra drukningsdøden. Han ble belønnet med en sum av 300 kroner. Pengene ga han til den andre damen han hadde satt barn på, slik at hun kunne adoptere bort deres unge. På grunn av alt dette har Ask mindre selvtillit. Han føler seg knekket. Dette henger som en stor byrde på Asks skuldre.

 

Aksel:

"Sangen om den røde rubin" ble gitt ut i 1956 og er skrevet av forfatteren Agnar Mykle. Boken er hans mest kjente roman og er den midterste i en slags triologi om hovedpersonen Ask Burlefot. Han selv ble født våren 1915 i Trondheim. boka blei jo konfiskert og forbudt i 1957. Romanen blei politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer, blant anklagene var at boka skildret "perversiteter" som kvinners orgasme. Forsvareren til Mykle brukte seg selv i rettsalen, han sa at det ikke var perverst fordi han og kona hadde prøvd absolutt alt som sto i boka...Boken blei gjort ulovlig helt til noen år etterpå da Høyesterett i 1958 opphevet inndragningen. Ei anke førte saken til Høyesterett, der forlag og forfatter ble frikjent.

Sangen om den røde rubin står som en påle i moderne norsk litteratur.

 

Dan: (står aleine) jeg vet at hvis jeg fant den rette kvinnen så skulle vi sammen finne en slik rubin… I det øyeblikket jeg ser henne da…-VET JEG. (set seg ned med Anniken, og legg jakka si over skuldrane hennar).

 

Embla, noen ganger når jeg ser på deg så er det akkurat som om jeg kan se at du har et søkk i kinnet ditt. -En sånn skygge av sorg.  

 

Anniken: Skygge av sorg?

Dan: Bare et minutt. Ber vi om for meget?

Anniken: Et minutt, usle seksti sekunder”

Dan: ”Hva husker vi av Ask, og hva er summen av Ask?

Anniken: Å, så uendelig lite, våre fingre graver i luft. ”

Dan: Og i natten møter den unge mann sin bror. 


Anniken: ”Ask!”

Dan: ”Hysj. De andre sover.”

Anniken: ”Jeg trodde du var død?”

Dan: ”Var så alene, der jeg var. Kan jeg komme oppi sengen din, og varme meg litt?

 

Even: Det neste temaet er forelskelsen, og korvidt den er varig- eller berre eit flyktig møte. Forelskelsen vår har vi naturligvis henta frå ”Mannen som elsket yngve” av Tore Renberg.

 

Aksel: forelskelsen blir skildra på mange måtar, og kan for eksempel vere ei positiv, intens, utfordrande, irrasjonell, farleg eller magnetisk kjensle. Ofte er forelskinga sjølve drivkrafta i historia.

Renate: Sammen med kompisen Helge og kjæresten Katrine utgjør Jarle Klepp den tøffeste gjengen på skolen. De forfekter kompromissløse standpunkt til livets basale spørsmål: Verdensordningen, musikken, hårsveisen og hvem holder mål og hvem som ikke gjør det.

 

Den til nå høyst heterofile Jarle forelsker seg i Yngve. Yngve er en innflytter som spiller tennis og som ligger lysår bak gjengen når det gjelder innsikt i livets store spørsmål. Jarle må være ærlig mot seg selv og sine egne følelser og kommer dermed inn i et nett av løgner overfor den gamle gjengen. Rollespillet går over styr og Jarle går brutalt på trynet.

 

Dan: Eg oppførte meg som jern foran en magnet, og ikkje som eit menneske med sjenanse eller følelse for taktikk og diskresjon. Eg var forelskelsens marionett, frarøvet alle kontrollerende sanser og tanker, ren vilje, ren fascinasjon. Hele meg dansa etter forelskinga si pipe.

 

Bjørn Tore: (viser et bilde) Sjå, det er meg og David Sylvian, i England. Synst du eg ser litt teit ut?

 

Dan: (legg handa forsiktig på skuldra til Dan) Nei, eg synst du ser dødsbra ut…

 

Bjørn Tore: (lang pinlig pause) skal me spela tennis på onsdag?

 

Dan: (griner) jaaah,, snufs*, unnskyld..

 

Bjørn Tore: (dei klemmer) det gjorde ikkje vondt…Eg meiner, det skulle aldri bli sånn. Plutselig var ikkje livet mitt verdt noko, og eg ville bare gjere det slutt.

 

Even: Ein seier gjerne at etter den søte kløe kommer den sure svie. Og etter at ei forelsking ikkje gjekk rette vegen, kjem den ulykkelige kjærleik, som er neste tema. Vi møter ulykkelig kjærleik i mange klassiske tekstar, og mest berømt av dei alle er kanskje ”Romeo og Julie” av William Shakespeare. Denne hendelsen tar plass i et gravkammer i Paris. Etter at Romeo tror at Juliet er død.

 

Renate:

 Etter ballet, i det som nå kalles «balkongscenen», sniker Romeo seg inn på Capulets gårdsplass og stiller seg under balkongen hvor han overhører at Julie sverger å elske ham til tross for familienes gjensidige hat. Romeo gir seg til kjenne, og de bestemmer seg for å gifte seg. Dei blir vigde i hemmelighet. Tybalt, fetteren til Julie utfordrer Romeo til duell, Romeo vil ikkje dette og ein anna tar i mot utfordringa og blir sjølv dødleg såra.

 

Dette gjer Romeo sint og han forfølgjar Tybalt og drep han. Romeo blir sendt i eksil. Julie blir trua til å gifte seg med Paris, men ho vil ikkje. Romeo tilbringer i hemmelighet natten i kammeret til Julie der dei fullbyrdar sitt ekteskap. Julie ber om hjelp frå broder Lorenzo, og ho får eit middel som vil sette ho i eit dødslignande koma i 42 timar. Romeo får vite at Julie er død og reisar tilbake, kjøper gift på eit apotek og prøvar å opne krypta. Der møtar han Paris som konfronterar han og det endar med slosskamp er Paris dør og Romeo drikk gifta. Julie finn Romeo død og velger sjølv å ta sitt eige liv med Romeo sin dolk.

 

Dan:

Juliet, min kjærlighet.. min kone!( faller ned på kne forran sengen)

For her ligger Juliet og hennes skjønnhet gir tilstedeværelsen lys. Åh, juliet hvorfor er du enda så vakker? Skal jeg tro at dødens hersker holder deg her for å ha deg som elskerinne?...

 

La mine øyne se for siste gang, armer ta deres siste omfavnelse, og lepper gi et siste kyss.

 

Dette for min kjærlighet! (Romeo drikker giften)

 

Even: Giften er rask, og bare en dråpe er nok.

Dan: ( Faller ned på juliet. )

Anniken: (vokner, og stirrer på Romeo) hva er det I hånden til min kjære? Gift.. og han har ikke spart en vennlig dråpe? Jeg vil nå kysse dine lepper I håp om at giften ennå henger på dem. (rister flasken)

Even: Juliet hører at noen kommer..

Anniken: (Juliet strekker seg etter romeos dolk og stikker seg)

Der rust, og la meg dø.

(faller over romeo og dør)


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil