Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Lykke til salgs?

Lykke til salgs?

En tekst om å være lykkelig. Var veldig fornøyd med denne, men det holdt dessverre ikke til en sekser.

Karakter: 5+ (bokmålstentamen, 10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.05.2013


Det som har vært felles for alle mennesker i alle år er at vi streber etter noe. Dette «noe» er det som vi tror vil gjøre oss lykkeligere, mer tilfreds. For noen er det kjærlighet, familie, penger, en religion eller venner. Men hva gjør oss egentlig lykkelig? Og kan man kjøpe lykke?

 

Penger styrer verden og mennesket. Vi handler med tanke på pengene vi har eller ikke har. Når det er snakk om innsamling til veldedighet eller når vi trenger noe viktig er penger fint å ha, men er det alltid det? Det er en allmenn kjennskap at penger kan gjøre oss lykkelige en stund, men hvor lenge? Hvor lang tid går det før vi er lei av bilen, gitaren, kjolen eller boka? Etter en stund vil vi jo ha mer og blir kanskje egoistiske, griske, krevende og gjerrige. Da er jo pengene som er brukt en grunn til irritasjon og kanskje til og med ulykkelighet for noen.

 

Lykkelige lever lengre

Det sies at «lykke kan ikke kjøpes for penger». Det er de fleste enige i. Men penger kan fås som et resultat av lykke. Lykkelige mennesker får et mer vellykket liv i følge forskning.no. Et lykkelig menneske blir ofte sett på som en som har det bra og som er fornøyd med seg selv og livet, men likevel kan være trist og ha det vondt når noe bukker imot. Det er et sundt syn på livet. Det er de med et slikt syn som får bedre karrierer, mer penger, mer vellykket ekteskap og de lever faktisk lengre. Det gir mening når du tenker over det. De som liker maten mest, spiser mest. De som liker livet mest, lever lengst.


 

Tenk deg Espen Echbo sin karakter Asbjørn Brekke. Han har ingen venner, moren er død og han bor helt alene. Likevel har han alltid et smil om munnen og et ubegripelig positivt syn på livet. Men er han lykkelig? Henger positivitet og lykke så tett sammen at de betyr så å si det samme? Kan et menneske være ordentlig lykkelig i ensomhet?

 

For de fleste mennesker er det andre mennesker som gjør de skikkelig lykkelige. Det er ikke den samme lykken når du får akkurat det du ønskte deg til jul, eller når du kjøper deg den buksa du har siklet etter lenge, som når brudgommen sier «ja» til sin brud eller når en mor holder barnet sitt for første gang. Da er de så å si alltid utrolig lykkelige og lykken varer lenge. Den lykken hadde ikke vært der dersom andre mennesker ikke hadde vært involvert. Det er få mennesker som velger å tilbringe hver helg alene foran TV-en. Det er kanskje greit en gang i blant, men for de fleste blir dette alt for ensomt.

 

Kjøper lykke

For noen kan lykke gjerne henge sammen med en religion eller et livssyn. For dem kan troen være en grunn til lykke, og religionen har kanskje en lære på hvordan du kan oppnå lykke. Buddhistene gjør gode handlinger for å få et bedre og lykkeligere liv i det neste. De kristne ber til Gud om hjelp og støtte for at de skal få et lykkeligere liv. Andre kristne gjør det på en annen måte. Noen katolikker prøver på en måte å kjøpe sin egen lykke. Ikke lykke her på jord. De tror at dersom du gir penger til kirken/katedralen så får du en garantert plass i himmelen. De får sikkert en lykkefølelse i dette livet òg når de er så sikre på at de kommer til himmelen i det neste.

 

Når livet er på sitt verste, er det mange som ikke vet hva de skal gjøre med livet sitt. Da tyr noen til bruk av narkotika og alkohol for å lindre smerten. Dette gir en falsk lykkefølelse, og den har de kjøpt. Når de har holdt på over lengre og lengre tid, trenger de mer og mer rus for å få lykkefølelsen og glemme det vonde. Det vil òg koste mer penger. Dermed koster en slik lykke mye, men den er ikke ekte.

 

De aller, aller fleste mennesker er avhengig av andre for å bli ordentlig lykkelig, men vi er ulike. Lykke kan kjøpes, men den er enten kortvarig, falsk eller basert på en tro som ikke er bevist. Jeg tror at ekte og langvarig lykke ikke kan kjøpes. Vi må selv finne den og dyrke den. Det er òg viktig å huske på at man ikke være lykkelig hele tiden, og at det er lurt å sette pris på de tingene som faktisk gjør deg lykkelig.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil