"Snill" (G. Dahle)

Bildebokanalyse av "Snill" av Gro Dahle.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.12.12
Tema
Snill

Jeg har valgt å analysere boken ”Snill”.

 

Den er skrevet av Gro Dahle, og er illustrert av Svein Nyhus. Boka kom ut i 2002 på Cappelens forlag.

 

Gro Dahle Er født i Oslo i 1962, men oppvokst i USA. Hun blir beskrevet som ”en kreativ språkkunstner med sans for det makabre.” (Hentet fra Asker bibliotek sin hjemmeside på internett.)

 

Svein Nyhus er født i Tønsberg i 1962, og er utdannet ved kunst og håndverksskolen. Siden 1995 har han gitt ut fem egne barnebøker, og samarbeidet som tegner med andre forfattere. Deriblant hans kone Gro Dahle.(hentet fra www.bbnorden.com)

 

Boka handler om en liten jente som heter Lussi. Etter illustrasjonene å dømme, ser det ut som Lussi går på småskolen i 1.eller 2.klasse, da hun er i ferd med å lære å lese og skrive. Hun er en snill jente som gjør alt riktig. Hun snakker ikke uten at hun blir bedt om det, verken på skolen eller hjemme. Hun piller ikke nese, og snakker ikke stygge ord. Hun ser ut til å ha blitt opplært til å skulle være snill og grei hele tiden, og gjøre som hun blir bedt om. Lussi kommer fra en kjernefamilie med mor, far og et barn. Det kan se ut til at det er en ” vellykket” familie. På en av illustrasjonene ser vi at faren til Lussi sitter og leser økonomisidene i avisen.

 

En dag forsvinner Lussi bare. Ingen kan finne henne uansett hvor de leter etter henne. Hun har rett og slett bare forsvunnet inn i veggen. Der er hun helt frem til avslutningen i boka.

 

Men så viser hun til slutt at hun kan bli sint. Hun roper og skriker. Forfatteren beskriver henne først som en hammer som hamrer seg ut av veggen, og som en saks som klipper seg ut av tapeten. Sammen med henne kommer også flere andre jenter som har vært snille og lydige. Ut fra veggen kommer også oldemoren til Lussi.

 

Det er brukt lite tekst på hver side. Skriften er stor, og det er god avstand mellom linjene. Boka er skrevet ut fra forfatterens synsvinkel, og er bygget opp etter reisestrukturen. Dette kommer ikke så veldig tydelig frem, da jenta ikke egentlig legger ut på en reise, men hun forsvinner inn i veggen, og vi får vite litt om hva som skjer med henne mens hun er der inne, og til hun kommer ut igjen fra veggen.

 

Boka er også kronologisk bygget. Den begynner med begynnelse, der den viser hvilken flink og lydig jente det handler om, og bygger seg opp mot topp og avslutning. Det er et lett språk i boka, så det er lett for barn å forstå den. Teksten er full av gjentakelser. For eksempel står der: ” Se på Lussi! Se på Lussi! Se så stille hun er! Stille som hvitt kritt og tynt papir. Stille som blanke glass i et skap”.

Teksten er delt inn i flere vers på hver side, og versene er stort sett ganske korte.

 

Bildene i boka er laget på en spesiell måte. I tillegg til tegninger, er det utklipp av ting som for eksempel kart, avis og lignende. Alt er klippet ut, og limt inn på ulike typer papir. For eksempel kan vi finne at tegninger er limt på millimeterpapir, rutepapir, og linjerte ark. Lussi er tegnet svært liten i forhold til omgivelsene. Dette viser spesielt godt når hun er tegnet sammen med voksne personer. I begynnelsen er det bare ”snille” bilder i friske lyse farger. Bildene bærer preg av orden, fred og ro. Man kan si at bildene gjenspeiler Lussi. Litt lenger ute i boka, når Lussi forsvinner, blir illustrasjonene med en gang fylt av kaos. Tegningene blir laget med mørke farger, og bærer i det hele tatt preg av rot.

 

I det Lussi klarer å bryte seg ut av veggen i sinne, blir hun flyttet helt ned på siden, og tegnet som en overdimensjonert jente, mens alle de andre personene, også de voksne, blir tegnet som ganske små mennesker. Dette blir nok gjort for å få leserne til å se hvor sinna Lussi har blitt, og at de voksne ikke er helt forberedt på det. Kanskje de blir litt skremt fordi de ikke er vant med at Lussi blir sinna.

 

Jeg likte boka veldig godt. Jeg synes den egner seg godt å lese for barn, men det er nok litt vanskelig for barn å skjønne helheten i boka da det er en del metaforer i historien som kanskje bør forklares. Likevel tror jeg at barn vil kunne forstå poenget med at det er lov å bli sinna av og til.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst