Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Bak Kulissene

Bak Kulissene

Karakter 4/5.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.07.2000


Bak kulissene er skrevet av Ebba Haslund, født 1917 og lever fortsatt. Novellen er hentet fra novellesamlingen ” Hver I Sin Verden og ble utgitt i 1976.

 

I novellen ” Bak Kulissene ” får vi høre om Lillegull sine tanker og følelser om faren sin og om hvor mye hun gleder seg til teateret om prinsen, prinsessen og trollet. Pengene de får inn skal gå til Redd Barna. Det er nettopp Lillegulls far som spiller det slemme trollet, men hun vet at bak den masken er den ”snille” pappaen, i hennes ”øyne”. I virkeligheten derimot er ikke faren så snill som vi skulle ha trodd, han ”spiser opp” prinsessen. Temaet i denne novellen er utroskap og et lite barns følelser om det.

 

Innledningen er ”In Medias Res”, men den går raskt over til å bli mer skildrende. Hele tiden er det små episoder som driver handlingen framover og som skaper spenning. Handlingen bygger seg opp mot at noe kommer til å skje den dagen teateret skal være. Historien har frampek, hinter om at noe skal skje. Det er en sammenheng mellom teateret og det virkelige livet, hvor trollet er det onde og vonde. Det samme er trollet i virkelige livet, hvor faren er ond og, dømmende, men ikke i ”Lillegulls” synsvinkel. Lillegull har hele tiden en følelse om at det er noe rart med faren hennes. Vi kommer til klimakset når moren og Lillegull lukker opp døren som det står en lapp på og når Lillegull ser at pappaen i hennes ”øyne” spiser opp trollet, man kan også si at dette er vendepunktet i historien for det er her det skjer en forandring. Avslutningen er rolig, men til dels åpen. Vi får ikke vite hva som kommer til å skje, om faren flytter sammen med ”prinsessen”, eller om moren blir lykkelig og finner seg en ny venn. Men vi vet allikevel nesten hva som skjer, det kommer fram i avslutningen. Før teateret er hun redd for å få vannkopper, fordi hun vil så veldig gjerne se skuespillet, men det ender med at hun ikke kan huske noe etter at hun så faren ”spise opp prinsessen” til hun kom til sengs. Neste dag hadde hun 40 i feber, noe som hun tror er hennes feil og at hun blir straffet fordi hun løy om at hun hadde hatt vannkopper. Hun mener også at det er hennes feil at faren var utro. Antageligvis er det at hun får vannkopper på grunn av at kroppen reagerer på hva som har skjedd både psykisk og fysisk.

 

Haslund bruker vekslende synsvinkel i denne historien, men det er personalssynsvinkelen som det er lagt hovedvekt på. Vi ser mesteparten av historien gjennom Lillegulls øyne. Noe som gjør at vi får ta del i tankene og synspunktene hennes. Forfatteren er sympatisk med Lillegull og delvis med moren. Dette gjør at vi ikke får noen utenforstående vurdering av faren, det er med på å gjør at vi ikke får et helt fullstendig bilde av faren, men av og til beskriver Lillegull faren som snill i hennes tanker.

 

Lillegull er ei lita jente på bare 5 år som går i barnehage og hun er venn med Else Brith. Lillegull hater at moren og faren krangler hele tiden og det Lillegull, samt at hun ikke liker at moren bruker skarp stemme. Det hun er mest redd for er at trollet skal bli virkelig, og sprekke. I barnehagen snakker de bare om teateret. Men når lørdagen kom orket hun nesten ingenting, hun var blitt sliten av og glede seg. Moren til Lillegull har en ironisk væremåte, og jeg synes det virker som at hun vet at faren er utro, men hun vil veldig gjerne se at hun har rett om hennes mistanke. Det er derfor jeg at hun tar med seg Lillegull inn på det rommet med lappen på, ikke fordi Lillegull gråter så mye. Mormoren prøver å få stoppet henne med å ta med seg Lillegull, men klarer det ikke. Moren ble lei seg på grunn av at faren var utro, og slik som Lillegull beskriver det ”Mamma gråt og mormor snakket med lav trøstestemme”. Jeg får det inntrykket at mormoren vet alt om faren.

 

Språket er lett og barnslig, isteden for og skrive ordentlig skriver forfatteren ”orntli”, et annet eksempel på dette er at hun ikke skriver ” Hun skulle ønske at hun ikke hadde grått så fælt i teateret”, men hun skriver fælt ”fært. Miljøet mener jeg er et lite samfunn, familie miljø, hvor foreldrene har gått sammen for å lage et teater slik at de kunne oppmuntre barna, og samtidig samle inn penger til et veldedig formål. Alle kjenner alle. Historien ble skrevet i 1976, men kunne like gjerne ha blitt skrevet i dag. Min konklusjon på denne novellen må være at ved utroskap skjer det mye som er veldig trist og et lite barn på bare 5 år blir utrolig fort påvirket av foreldrenes oppførsel, selv om det ikke er meningen. Det viktigste i et slikt forhold er at man er ærlige mot hverandre og snakker åpent om problemene ellers så gjør man bare vondt verre og du skader mange flere enn deg selv.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil